Sanitat

Un total de 120 professionals en salut mental atenen les persones afectades després de les inundacions

11/12/2024
  • La Conselleria de Sanitat ha reforçat l’atenció psicològica als damnificats per la DANA amb l’obertura de quatre unitats especialitzades en trauma que oferixen assistència a les vesprades
  • S'ha anat donant resposta a les diverses fases, des de la intervenció en crisi fins a la configuració de les unitats especialitzades en el trauma psicològic
  • De moment, les unitats de Salut Mental mantenen en seguiment més de mil persones de les zones afectades

Un total de 120 professionals en salut mental estan prestant assistència psicològica a les persones afectades per les inundacions del 29 d’octubre passat, des dels servicis implantats específicament per la Conselleria de Sanitat.

En la primera setmana després de la riuada, la Conselleria de Sanitat, a través de l’Oficina Autonòmica de Salut Mental, va començar a activar progressivament, i en funció de l’accessibilitat que s’anava tenint, els 17 punts extraordinaris instal·lats en diversos municipis de les zones afectades de l’Horta Sud i de la Ribera.

En estos locals s’ha estat oferint una atenció integral i especialitzada a més de contínua, ja que s’ha mantingut l’assistència els caps de setmana en un punt concret dels municipis d’Albal, Alfafar, Benetússer, Chiva, Massanassa, Paiporta, Picanya, Sedaví i Torrent, i en el cas d’Aldaia i Catarroja comptaven amb dos punts en cada municipi.

Encara que el Departament de Salut de la Ribera va mantindre obertes totes les seues unitats de Salut Mental, es van activar punts extraordinaris a Guadassuar, l’Alcúdia, Algemesí i Sueca per a evitar el desplaçament dels pacients.

Per la seua banda, les unitats de Salut Mental del Departament de Requena van estar prestant assistència des de l’inici a les poblacions afectades d’eixa zona.

A més, d’eixos punts d’atenció en els municipis, es va posar en marxa la Unitat d’Atenció Psicològica en el Centre d’Esdeveniments de Fira València, des de la qual 30 professionals van donar assistència, tant presencial com remota mitjançant trucades telefòniques i videoconferències.

D’altra banda, durant tota la primera fase de l’emergència, les oficines d’Assistència a les Víctimes del Delicte van mobilitzar 40 efectius: psicòlegs, treballadors socials i lletrats per a l’atenció i l’acompanyament a familiars de morts i desapareguts, prestant assistència a més de 180 famílies, des del moment de presentar la denúncia i l’arreplega de dades, fins a la posterior derivació a servicis específics segons el cas, com els servicis que va posar a la disposició Salut Mental.

Posteriorment, després de la possible recuperació de l’activitat en la majoria de les consultes de les unitats de Salut Mental de les zones afectades, s’està atenent des d’estes. No obstant això, es manté un punt extraordinari d’atenció a Paiporta i, en el cas de la Unitat de Salut Mental de Catarroja, la consulta s’està prestant en un centre habilitat expressament a Albal.

Les mesures incloses en la primera fase s’han complementat amb la posada en marxa de quatre unitats d’Atenció al Trauma Psicològic, destinades a proporcionar atenció integral a les persones afectades. Estes unitats estan en funcionament, en horari de vesprada, en els departaments de salut de La Fe, Hospital General de València, Doctor Peset i la Ribera. Quant als departaments de salut de Manises i Requena, s’està en disposició d’incorporar sengles unitats de Trauma si les circumstàncies ho requerixen.

Pla estratègic

Estes unitats van ser dissenyades només produir-se l’emergència com a part d’un pla estratègic per a garantir la continuïtat assistencial més enllà dels primers dies, ja que l’afectació en salut derivada d’esta situació es pot estendre a mesos i anys posteriors.

D’esta manera, des de la Conselleria de Sanitat s’ha anat donant resposta a les diverses fases: des de la intervenció en crisi, fins a la configuració d’unitats especialitzades en el trauma psicològic.

Estes unitats s’encarreguen de fer seguiment als pacients atesos inicialment pels 17 equips de Salut Mental que van ser desplegats en municipis de l’Horta i la Ribera, així com a les persones que van rebre atenció en el centre temporal de Fira València. També assumixen l’atenció de nous casos identificats pels equips d’Atenció Primària i de Salut Mental en els municipis afectats, a més dels familiars de persones mortes o desaparegudes derivats des de l’Oficina de Víctimes de la Conselleria de Justícia.

Cal recordar que els pacients que prèviament a la riuada ja rebien atenció en les diverses unitats de Salut Mental, i especialment aquells amb patologies més greus, han continuat rebent seguiment telefònic des dels servicis corresponents.

S’espera que estes unitats romanguen actives durant els pròxims anys, atés que l’impacte emocional de la catàstrofe es pot manifestar en mesos posteriors. Fins ara, més de mil persones han sigut ateses en estes unitats per reaccions d’estrés de diversa índole. Segons els experts, l’impacte emocional de catàstrofes com la riuada no es limita a les primeres setmanes després de l’emergència. Com arrepleguen estudis internacionals, fins a un 25 % de la població exposada podria desenrotllar trastorns relacionats amb l’estrés mesos després de la catàstrofe.

Atenció integral i especialitzada

Cada unitat està composta per un equip multidisciplinari que inclou psiquiatres; psicòlegs clínics per a adults, xiquets i adolescents, així com professionals d’infermeria de Salut Mental i de Treball Social. Més de 120 professionals de la salut mental participen en els diversos dispositius de Salut Mental constituïts per a afrontar els efectes de la DANA. Este enfocament integral busca abordar tant les necessitats immediates com les conseqüències emocionals a llarg termini.

En les unitats de Trauma es tindran en compte “les prioritats absolutes de salut mental” com ho són el trastorn mental greu i la prevenció de l’estrés posttraumàtic.

Amb l’objectiu d’optimitzar els recursos i la detecció precoç, els metges de família i els pediatres d’Atenció Primària disposen de qüestionaris de cribratge, que permeten identificar de manera precisa els qui necessiten atenció especialitzada, evitar derivacions innecessàries i assegurar una cobertura eficient.

Reforç en els centres educatius més afectats

Com a part de la resposta integral, la Conselleria de Sanitat ha destinat 20 psicòlegs d’incorporació recent als centres educatius més afectats. Estos professionals, adscrits als equips de Salut Mental de la Infància i Adolescència, treballaran en coordinació amb els equips socioeducatius de la Conselleria d’Educació per a la detecció precoç de possibles trastorns emocionals entre xiquets i adolescents, així com en la prevenció de futures complicacions.

Es realitzaran cribratges regulars mitjançant qüestionaris específics d’estrés, o les unitats de prevenció de les addiccions, així com formació especialitzada i contínua als professionals.

El reforç que s’ha dut a terme ha sigut possible gràcies que el Consell ha dut a terme l’increment més gran en personal per a l’atenció a la salut mental a la Comunitat Valenciana, amb la creació, el mes d’octubre passat, de 200 places noves previstes en el Pla de salut mental 2024-2027, la qual cosa ha permés evitar el col·lapse del Sistema i garantir una atenció de qualitat a les persones afectades.

En concret, a la província de València això ha suposat un increment de plantilla de 19 psiquiatres i 55 psicòlegs, la qual cosa permetrà mantindre l’assistència en la resta de la província, al mateix temps que es presta servici específic a les persones damnificades per la riuada.