Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Ruth Merino garantix un “pressupost DANA” i espera mobilitzar 4.800 milions en fons europeus per a la reconstrucció

- La consellera d’Hisenda avança que en gener s’obrirà la negociació per a aprovar els nous comptes de 2025, que reflectiran de manera diferenciada tots els ingressos i gastos associats a la recuperació, que es duran a terme “sí o sí”
- Merino sol·licita el suport dels grups parlamentaris per a la convalidació de successius decrets llei que el Consell anirà aprovant per les ampliacions de crèdit necessàries per a finançar la reconstrucció, i que procediran d’operacions d’endeutament
- La titular d’Hisenda lamenta la negativa del Govern d’Espanya per a transferir a la Comunitat fons extraordinaris destinats a la recuperació malgrat haver injectat 2.885 milions a fons perdut durant la pandèmia a la Comunitat
- Merino assegura en un desdejuni informatiu de ‘Fórum Europa. Tribuna Mediterránea’ que l’impacte de la riuada en l’economia valenciana serà “significatiu, però limitat en el temps”, i que s’espera una substancial recuperació en 2026
La consellera d’Hisenda i Economia, Ruth Merino, ha apel·lat este dijous a la “responsabilitat i altura de mires” dels diversos grups parlamentaris en les Corts per a tirar avant uns nous pressupostos de la Generalitat per a 2025, que reflectiran de manera diferenciada tots els ingressos i gastos associats a la reconstrucció després de la riuada.
Merino ha recalcat l’“enorme repte pressupostari” que implica la reconstrucció de València i ha explicat que l’any començarà amb una pròrroga “tècnica” del pressupost actual, que coincidirà amb el procés de negociació que s’obrirà amb tots els grups parlamentaris sobre l’esborrany pressupostari de 2025, que inclourà un sobrepressupost o “pressupost DANA” per a reflectir tots els ingressos i gastos relacionats amb la reconstrucció i que es durà a terme “sí o sí, independentment del que ocórrega”.
Durant la seua intervenció en un desdejuni informatiu de ‘Fórum Europa. Tribuna Mediterránea’, ha detallat que els ingressos d’este pressupost DANA procediran dels crèdits extraordinaris derivats de les operacions d’endeutament que el Govern d’Espanya s’ha compromés a autoritzar. En paral·lel, ha explicat que, si s’atenen les reivindicacions de la Generalitat, es podrien mobilitzar fins a 4.876 milions en recursos addicionals procedents de la Unió Europea per a la reconstrucció.
Els gastos del “pressupost DANA” correspondran a les necessitats de recuperació manifestades per les diverses conselleries, tant per a la recuperació com per a les ajudes. Estos gastos de la reconstrucció no computaran a l’efecte del límit de dèficit ni la regla de gasto.
“Els càlculs polítics són una cosa i la responsabilitat és una altra. No estem en càlculs polítics. El que és prioritari és no perdre ni un minut en el pagament de les ajudes i la reconstrucció”, ha manifestat Merino. En eixe punt, ha recordat que el Consell també apel·la a la “responsabilitat” dels grups parlamentaris per a la convalidació de successius decrets llei que el Consell anirà aprovant per a les ampliacions de crèdit necessàries per a finançar la reconstrucció.
“Començarem portant la setmana que ve al ple del Consell un decret llei de 700 milions que s’haurà de convalidar en les Corts, que van destinats absolutament a la recuperació”, ha avançat.
En qualsevol cas, la consellera d’Hisenda ha volgut deixar “molt clar” que, encara que totes les opcions són possibles, el “pressupost DANA” s’executarà igualment perquè és “prioritari”, de la mateixa manera que ja en 2024 no ha fet falta un pressupost extraordinari per a mobilitzar més de 700 milions d’euros en dos mesos destinats a ajudes de la Generalitat i contractes d’emergència.
El Govern acosta la Generalitat a més endeutament
La consellera d’Hisenda ha lamentat que l’única alternativa que ha oferit el Govern d’Espanya a la Generalitat per a finançar les inversions necessàries haja sigut autoritzar operacions d’endeutament, en lloc de realitzar una transferència de recursos extraordinaris no reembossable tal com ha sol·licitat la Generalitat.
En este sentit, la consellera ha explicat que ha sol·licitat en dos cartes enviades a la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, l’activació d’un fons extraordinari no reembossable per a finançar la reconstrucció, similar als que el Govern va posar en marxa durant la pandèmia a favor de totes les comunitats autònomes i del qual la Comunitat Valenciana va rebre, en total, més de 2.800 milions en 2020 i 2021.
“És inadmissible que una autonomia com la valenciana, que ja per si mateixa no té recursos suficients per a atendre les necessitats dels ciutadans i està infrafinançada, haja d’assumir l’immens gasto que suposa la reconstrucció mentres el Govern d’Espanya arrossega els peus. Es necessiten urgentment més ajudes directes”, ha criticat la responsable d’Hisenda.
A més, ha comparat l’actitud del Govern de Sánchez respecte de les necessitats de València amb “les seues concessions als seus socis independentistes solament per a mantindre’s en el govern”. Sobre este tema, ha recordat la transferència recent de 200 milions per a Rodalies o el criteri de repartiment de l’impost a la banca inicialment pactat en el Congrés, que, “a petició de Junts, beneficia les comunitats més riques”.
Amb tot, Merino ha garantit que el Consell “sí que estarà a l’altura” i executarà un pla de reconstrucció que es finançarà mitjançant operacions d’endeutament. Addicionalment, ha relatat l’“intens treball” que està fent la Conselleria d’Hisenda per a mobilitzar recursos addicionals procedents de la Unió Europea, que podrien suposar, inicialment, un màxim de 4.876 milions d’euros per a la reconstrucció.
Serien, segons ha explicat Merino, recursos extra, addicionals a l’esforç inversor que ha de fer el Govern, sense restar recursos a cap comunitat autònoma. En concret, un màxim de 1.676 milions derivats dels fons estructurals FSE i FEDER a través del nou mecanisme Restore, que millora el percentatge de cofinançament del 60 % actual al 95 %, als quals se sumarien 3.000 milions d’euros més equivalents al 10 % dels recursos que corresponen a Espanya en el programa operatiu 2021-27, que el Consell ja ha demanat al Govern d’Espanya que siguen derivats a la Comunitat Valenciana.
Eixa xifra podria, fins i tot, duplicar-se a través de diversos mecanismes en els quals ja s’està treballant i per als quals s’espera “una resposta ràpida del Govern d’Espanya”. Es tracta, segons ha explicat, de sol·licitar un fons de contingència que destine una part del pressupost europeu als danys DANA; derivar a la Comunitat Valenciana el sobrant de fons del programa operatiu 2014-20, o afectar a DANA els recursos no compromesos dels Fons Next Generation.
Impacte econòmic significatiu, però limitat en el temps
Pel que fa a l’impacte de la riuada en el creixement econòmic, les previsions de la Direcció General d’Economia apunten al fet que este seria significatiu, però limitat en el temps. Després de la riuada, la previsió de creixement de l’economia valenciana per a enguany cauria dos dècimes del 2,7 % previst al 2,53 % esperat després de la riuada, mentres que l’any que ve el creixement també es veuria retallat en dos dècimes fins al 2,02 %. Per contra, s’espera una substancial recuperació en 2026, amb taxes de variació del PIB pròximes al 2,2 %.
Estes projeccions s’emmarquen en la col·laboració de la Conselleria d’Hisenda i Economia amb la Universitat de València per al desenrotllament de previsions macroeconòmiques de l’economia valenciana.
Pel que fa a l’afectació sectorial, esta es preveu més intensa en sectors com l’agricultura i la indústria pels importants danys que hi ha hagut en les seues instal·lacions. En el sector servicis la recuperació serà un poc més moderada, mentres que la construcció serà l’activitat que més ràpidament es recuperarà a causa de la demanda immediata de reconstrucció, el caràcter local del sector i el suport governamental per a la reparació d’infraestructures públiques i privades, empreses, comerços i locals.
Galeria d'imatges
Talls de veu relacionats
Consellera d’Hisenda i Economia, Ruth Merino
Consellera d’Hisenda i Economia, Ruth Merino
Consellera d’Hisenda i Economia, Ruth Merino