Detalle nota de prensa - Comunica GVA
L’Hospital Doctor Balmis introduïx a la Comunitat Valenciana el cultiu automàtic de microorganismes per a agilitzar el diagnòstic de les infeccions

- El Servici de Microbiologia incorpora un sistema robòtic de sembra de mostres amb el qual s’automatitza el 70 % del cultiu bacteriològic
- Cada any el centre rep al voltant de 120.000 mostres per a determinar el diagnòstic bacteriològic i la sensibilitat al tractament
L’Hospital General Universitari Doctor Balmis és el primer centre de la Comunitat Valenciana a incorporar en el seu Servici de Microbiologia un sistema de sembra de mostres automàtic, una tecnologia nova que possibilita reduir els temps de diagnòstic de les malalties infeccioses.
Segons el cap del Servici de Microbiologia del centre, el doctor Juan Carlos Rodríguez, “hi ha tres formes principals de diagnosticar les infeccions: la detecció del genoma mitjançant PCR, la serologia per a la busca d’anticossos i el cultiu microbià, pel que fa a bacteris i fongs. Els dos primers mètodes diagnòstics estan ja automatitzats en el Laboratori de Microbiologia mitjançant equips que duen a terme tot el procés, però el cultiu continua realitzant-se de manera manual en els hospitals”.
El cultiu microbià consistix a sembrar una porció de la mostra en un medi adequat (sòlid o líquid) en una placa de Petri, per al seu desenrotllament i multiplicació. Una vegada sembrat, el medi de cultiu s’incuba a 37 graus durant 24 hores per a facilitar el creixement de microorganismes i, amb això, identificar-los. Si es confirma la infecció, es du a terme l’antibiograma, una prova de sensibilitat microbiana que determina l’eficàcia d’un antibiòtic enfront del microorganisme que ocasiona la infecció i els resultats de la qual permeten seleccionar el fàrmac més efectiu per a tractar-la.
Amb la incorporació d’un sembrador automàtic, part d’este treball es deixa de fer de manera manual i és un robot el que pren un nombre de mostres alhora i les assenta automàticament en les plaques de Petri.
“El nostre servici està acreditat per la norma ISO 9001/2015 i això implica la introducció progressiva de processos automatitzats, que limiten el factor humà. Amb este nou equip millorem l’eficàcia, l’estandardització i la traçabilitat, atés que el procés està controlat de principi a fi i es realitza de manera idèntica tot el temps, no hi ha interrupcions, es minimitzen els errors, etc.”, ha subratllat el cap del Servici.
A més, com ha indicat la responsable del personal tècnic de Microbiologia, Noelia Espinosa, “es redistribuïx la càrrega d’este personal tècnic de laboratori, que no ha de fer el treball de preparació de la mostra en dilució i el de pipetejar, i així pot atendre altres demandes. Així mateix, la incorporació d’este equip permetrà també el processament continu de totes les mostres durant el cap de setmana i no només les urgents, per la qual cosa estarà a ple rendiment tots els dies de la setmana”.
Tot el que s’ha dit anteriorment implica que “aconseguirem optimitzar els temps i també més rapidesa en el diagnòstic de les infeccions”, ha remarcat el doctor Rodríguez.
Detecció de bacteris multiresistents
Així mateix, esta tecnologia és útil també per a la detecció de bacteris multiresistents. Segons explica l’especialista, el volum de mostres amb sospita de contindre bacteris multiresistents “és molt elevat en el medi hospitalari i este sistema ens ajudarà a reduir temps en el cribratge d’estos microorganismes, per a la presa de decisions ràpides i eficients”.
D’esta manera, s’automatitzarà el 70 % del cultiu bacteriològic convencional de l’Hospital Doctor Balmis. “No totes les mostres són susceptibles d’esta tecnologia, per motius de bioseguretat; per exemple, les sospites de tuberculosi es continuaran realitzant de manera manual”, ha apuntat Noelia Espinosa.
El Laboratori de Microbiologia rep al mes una mitjana de 10.000 mostres biològiques que poden ser d’orina, hemocultiu, coprocultiu, mostres genitals, respiratòries i de ferides, entre altres, per a determinar el diagnòstic bacteriològic i la sensibilitat al tractament, de manera que, a l’any, es realitzen de mitjana al voltant de 120.000 determinacions d’esta classe.
Esta implantació suposa el punt de partida per a l’automatització total de la bacteriologia del Servici de Microbiologia, que continuarà treballant per a aconseguir este objectiu.
Galeria d'imatges
Talls de veu relacionats
Declaracions del cap del Servici de Microbiologia de l’Hospital Gral. Dr. Balmis, Juan Carlos Rodríguez