President
XXVII Conferència de Presidents

Carlos Mazón exigix al Govern “més diners, recursos i compromís” per als afectats per les riuades i “menys gestos polítics”

13/12/2024
Carlos Mazón exigix al Govern “més diners, recursos i compromís” per als afectats per les riuades i “menys gestos polítics”
  • Lamenta que les ajudes del Govern “siguen menys de la mitat de les sol·licitades per la Comunitat Valenciana” i considera “una immoralitat que s’hagen de retornar en forma d’impostos o d’interessos”
  • Agraïx la predisposició de la resta d’autonomies davant la proposta del Govern de renunciar a fons europeus no executats per a reconstruir la província de València, encara que insistix que “el pla no pot ser solucionar problemes amb càrrec als altres”
  • Assenyala que remetrà al Govern i a la resta de regions el Fons Extraordinari Nacional per a Catàstrofes que permeta “respondre sense burocràcia, amb immediatesa i agilitat davant de qualsevol catàstrofe, així com el Pla nacional contra inundacions”
  • Denuncia que no s’haja fet cap proposta sobre la reforma del sistema de finançament i assenyala que la condonació del deute “ha de ser un complement d’este nou sistema”
  • Assenyala la urgència d’aprovar el Fons de Liquiditat Autonòmic extraordinari “per a no bloquejar i col·lapsar les polítiques socials a la Comunitat Valenciana”
  • Destaca que “vam vindre sense cap proposta per part del Govern central i tornem sense respostes”, i indica que sembla que la cultura del “si volen alguna cosa, que la demanen” s’està estenent
Santander.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha exigit al Govern “més diners, recursos i compromís” per a persones, municipis i empreses afectats per les riuades del 29 d’octubre passat i “menys gestos polítics”.

Així s’ha pronunciat el cap del Consell després de la celebració de la XXVII Conferència de Presidents, a on ha lamentat que “vam vindre a la Conferència sense cap reunió preparatòria ni proposta escrita pel Govern central i tornem sense cap resposta ni resolució”. Mazón ha titlat el resultat de la trobada d’“escàs o pràcticament nul” i ha apuntat que el Govern central “ha estés la cultura de si volen alguna cosa, que la demanen a tota Espanya”.

En referència a les riuades del 29 d’octubre passat a la província de València, Carlos Mazón, ha explicat que en els pròxims dies remetrà a totes les comunitats autònomes i al Govern d’Espanya la iniciativa de la Comunitat Valenciana per a l’elaboració d’un pla nacional contra inundacions i la creació d’un fons nacional extraordinari per a catàstrofes.

Carlos Mazón ha aprofundit en la necessitat d’“oferir la millor resposta, ràpida, efectiva i sense burocràcia, posant tots els mitjans perquè esta classe de catàstrofes no es tornen a produir, perquè és una responsabilitat moral”.
 
Així, ha explicat la importància de comptar amb un fons nacional extraordinari per a catàstrofes “que permeta una reacció immediata sense burocràcia” per a atendre les necessitats de persones, empreses i municipis afectats.

Quant al Pla nacional contra inundacions, ha indicat l’existència d’almenys 30 infraestructures “que mereixen i exigixen una atenció” per a evitar esta classe de riuades, al mateix temps que ha subratllat que 2,5 milions d’espanyols viuen “amb alt risc d’inundació”.

El president de la Generalitat també ha considerat “una immoralitat” que els afectats per les inundacions “hagen de retornar les ajudes en forma d’impostos, tant en IVA com IRPF, o fins i tot en forma d’interessos”, en relació a les ajudes aprovades pel Govern.

Així, ha posat com a exemple que amb les ajudes estatals per a la reposició de vehicles “el Govern acabe, fins i tot, recaptant quasi tant d’IVA com ajudes té previst donar”, ja que no es preveu l’eliminació d’este impost per a l’adquisició de vehicles.

A més, ha lamentat que les ajudes del Govern “siguen menys de la mitat de les que ha sol·licitat la Comunitat Valenciana” i ha denunciat que “gran part d’eixes ajudes són crèdits ICO, que caldrà retornar amb interessos”.

Carlos Mazón ha sol·licitat “l’exempció total d’impostos” per a les ajudes a persones i empreses afectades per les riuades, com l’eliminació de l’IVA per a la reposició i reparació de vehicles i la rehabilitació de vivendes, entre altres exemples.

En contraposició, ha subratllat que la Comunitat Valenciana “ha complit al cent per cent amb les seues competències” i ha posat en marxa exempcions de tributació en qualsevol donació que reben els afectats. A més, ha recordat altres iniciatives com l’eliminació de l’impost de transmissions patrimonials per a l’adquisició de vehicles de segona mà.

Per tot això, Carlos Mazón ha sol·licitat a l’executiu central “més recursos” i ha agraït a la resta d’autonomies la seua predisposició per a estudiar la proposta del Govern de renunciar a fons europeus no executats per a reconstruir la província de València, encara que ha insistit que “el pla no pot ser solucionar problemes amb càrrec als altres”, sinó l’“obligació de posar en marxa més recursos per part de l’executiu”.

Nou sistema de finançament autonòmic

El president ha subratllat que durant la Conferència no s’haja posat sobre la taula “cap proposta de reforma del sistema de finançament” i ha tornat a recordar al Govern la necessitat d’un fons d’anivellament transitori per a les comunitats infrafinançades “fins que tinguem este nou sistema”.

Sobre este tema, Mazón ha assegurat que “no hi ha hagut cap resposta de l’executiu” a estes iniciatives i ha criticat que l’única informació que s’ha traslladat és que “en gener hi haurà un consell de política fiscal i financera per a parlar de la condonació del deute”.

Sobre el deute, el cap del Consell ha recordat que està motivat fonamentalment per l’infrafinançament. Mazón ha assegurat que la Comunitat Valenciana continuarà reclamant una reestructuració del deute “com a mesura complementària a la necessitat prioritària d’un nou sistema de finançament autonòmic”, ja que, a juí seu, la condonació del deute “és un mer pegat”.

En esta línia, ha exigit “de manera urgent” l’aprovació del Fons de Liquidació Autonòmica (FLA) que és el que permet a regions infrafinançades, com la valenciana o la murciana, “compensar el dèficit per a polítiques socials, sanitàries o educatives”. Per este motiu, ha advertit que “sense el FLA extraordinari de més de 3.000 milions les polítiques socials a la Comunitat Valenciana es poden bloquejar o col·lapsar”.

Vivenda i Sanitat

En matèria de vivenda, el cap del Consell ha assenyalat que “l’única iniciativa del Govern és la creació d’una empresa pública que ja existix en moltes comunitats com la valenciana”. Per això, ha fet referència a la proposta de la Generalitat de sol·licitar al Govern la reducció de les càrregues fiscals per a la vivenda.

En l’àrea de Sanitat, Mazón ha retret que no s’haja dit res de l’homologació dels títols extracomunitaris que habilitaria que “molts professionals ja pogueren exercir”, com tampoc s’ha tractat el complement de places MIR per a les comunitats autònomes, per la qual cosa no hi ha hagut cap avanç en la “falta de personal sanitari, que necessitem de manera urgent a la Comunitat Valenciana”.

Pacte nacional de l’aigua i energia nuclear

Finalment, el cap del Consell ha coincidit amb la proposta de la Junta d’Extremadura de la necessitat de revisar la política energètica a Espanya i donar suport a “l’ús de l’energia nuclear, que s’ha demostrat que és una font energètica neta”, com també ho ha admés la vicepresidenta de la Comissió Europea, Teresa Ribera.  En este sentit, ha assenyalat que des de la Comunitat Valenciana “aspirem a la sobirania energètica” i, per tant, “exigim que es pare el desmantellament de les centrals nuclears”.

Al seu torn, el president ha ratificat la mesura de la Regió de Múrcia que Espanya arribe a un pacte nacional de l’aigua i ha insistit en la necessitat de “continuar avançant en polítiques hídriques”, i que esta iniciativa es complemente amb el Pla nacional contra inundacions proposat per la Generalitat.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

President de la Generalitat, Carlos Mazón