Hisenda i Economia

La Conselleria d’Hisenda ressalta la labor de la Xarxa de Càtedres com a pont entre el coneixement acadèmic i l’acció política

19/12/2024
  • El director general d’Economia, Pepe Todolí, clausura les activitats de la plataforma acadèmica integrada per les cinc universitats públiques valencianes
  • Els coordinadors de les càtedres han exposat les línies bàsiques dels seus treballs, centrats en l’economia circular, mobilitat, logística, infraestructures, innovació, digitalització o intel·ligència artificial

 

El director general d’Economia, Pepe Todolí, ha reivindicat el paper de la Xarxa de Càtedres de Transformació del Model Econòmic perquè “permet construir un pont sòlid entre el coneixement acadèmic i l’acció política”, i ha destacat que en esta edició de 2024 la prioritat ha sigut “influir en el disseny de polítiques públiques que impulsen el canvi de model econòmic i productiu de la Comunitat Valenciana”.

Així mateix, ha indicat que des de la Conselleria d’Hisenda “continuarem mantenint el suport a la xarxa perquè les càtedres puguen prosseguir amb les seues investigacions i proposar-ne altres noves adaptades a les necessitats generades per la riuada, amb la finalitat de contribuir a la recuperació i reconstrucció econòmica i social de la Comunitat Valenciana”.

Todolí ha efectuat estes declaracions en l’acte de clausura de les activitats de la Xarxa de Càtedres de Transformació del Model Econòmic, en el qual ha agraït el treball dels equips de les cinc càtedres de les universitats públiques valencianes que integren la xarxa.

També han participat els directors i directores d’estes cinc càtedres, els quals han presentat les conclusions més rellevants dels seus treballs i activitats durant este curs i les principals contribucions encaminades a aconseguir la millora del model econòmic valencià.

Així, han tractat i debatut sobre temes rellevants i interrelacionats com l’economia circular, la mobilitat, la logística, les infraestructures, la innovació, la digitalització, la transferència tecnològica, el tractament de la informació, la intel·ligència artificial, la innovació social o la sostenibilitat, entre altres.

Col·laboració en el disseny de polítiques públiques

La Xarxa de Càtedres de Transformació del Model Econòmic de la Comunitat Valenciana es va constituir en 2020, fruit de l’impuls de la Conselleria d’Hisenda juntament amb les cinc universitats públiques valencianes: Universitat Jaume I de Castelló (UJI), la Universitat de València (UV), la Universitat Politècnica de València (UPV), la Universitat d’Alacant (UA) i la Universitat Miguel Hernández d’Elx (UMH).

L’objectiu de la creació d’una xarxa de càtedres valencianes que integre totes les universitats públiques valencianes amb una marca única, és constituir una plataforma acadèmica per a la transferència d’investigacions en matèria de transformació del model econòmic destinades a col·laborar amb l’administració en el disseny de polítiques públiques, contribuir a la disseminació d’estos avanços entre el teixit productiu, així com la investigació, difusió i elaboració de documentació sobre temes relacionats amb la transformació del model econòmic en la Comunitat Valenciana.

En esta edició la Conselleria d’Hisenda ha destinat 210.000 euros per al desenrotllament de les actuacions de la Xarxa de Càtedres de Transformació del Model Econòmic, que s’han centrat en l’anàlisi d’aspectes relacionats amb l’energia i el canvi climàtic, l’economia circular i la gestió de recursos hídrics, la digitalització, la connectivitat o el canvi tecnològic i la intel·ligència artificial.

En concret, cada una d’estes càtedres compta amb una dotació de 40.000 euros per a desenrotllar les seues activitats, excepte l’UJI, que ha rebut una aportació de 50.000 euros a causa de la seua labor de coordinació de la xarxa.

Camps d’investigació

La càtedra de l’UJI ha tingut com a fil conductor de tots els aspectes de la seua investigació la connectivitat. Així, ha promogut la consciència ambiental i s’han buscat solucions que no solament aborden els reptes immediats, sinó que també contribuïsquen a la construcció d’un futur més sostenible i equitatiu.

Dins del marc més ampli de l’energia i el canvi climàtic, la càtedra s’ha orientat de manera destacada cap a l’eficiència en la indústria, la descarbonització, l’economia verda, les energies alternatives i la sostenibilitat, a més d’altres aspectes rellevants com per exemple la digitalització. Este enfocament integral té com a objectiu abordar els reptes urgents i complexos relacionats amb la transició cap a un model econòmic resilient i més sostenible.

Per la seua part, la càtedra de la UV ha orientat les seues activitats en els àmbits de l’estudi de les potencialitats i oportunitats de l’economia circular en els diferents sectors de la Comunitat Valenciana. Així mateix, ha tractat l’adopció d’estratègies per a l’ús sostenible de l’aigua i la promoció de projectes viables que incorporen la gestió dels recursos hídrics des d’una perspectiva d’economia circular com a forma d’adaptació al canvi climàtic.

Pel que fa a la càtedra de la UPV, ha dirigit el seu treball a la importància de les tecnologies de la informació i la comunicació, així com el seu impacte tant en els sectors industrials com de servicis, i ha abastat tant les empreses tradicionals com les emergents sorgides gràcies a l’existència d’estes tecnologies.

En este sentit, ha treballat en l’anàlisi de l’estat d’adopció de tecnologies digitals en el teixit industrial valencià, les capacitats de la Comunitat Valenciana per a donar resposta al repte d’una major digitalització de l’economia i la difusió dels beneficis que implica l’adopció gradual de les tecnologies digitals i la utilització de les dades que proporcionen.

De la mateixa manera, la càtedra de la UA s’ha centrat en les àrees de les infraestructures, la connectivitat i el desenrotllament territorial. En concret, s’ha enfocat en aspectes relacionats amb l’anàlisi de la connectivitat dins de la Comunitat i amb la resta del territori estatal, l’eficiència dels transports en les àrees urbanes i la seua relació amb un mercat residencial equilibrat.

Finalment, la càtedra de la UMH ha efectuat les seues activitats en els àmbits de la transformació digital i la millora de la productivitat, concretament en aspectes relacionats amb l’eficiència tècnica i econòmica i el canvi tecnològic de les empreses i el sector públic. A més, ha analitzat l’ús i incorporació de tecnologies basades en intel·ligència artificial (indústria 4.0), juntament amb l’impuls de la formació en competències digitals i transformadores.