Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca

Agricultura atorga 850.000 euros a l’Associació Avícola Valenciana per a compensar els costos de prevenció i erradicació de la salmonel·losi

03/01/2025
  • Se subvencionen els gastos als quals hagen hagut de fer front 549 explotacions avícoles de la Comunitat Valenciana que pertanyen a ASAV
  • Els gastos inclouen les anàlisis, el sacrifici d’animals, els productes de neteja i desinfecció, i la compra i administració de vacunes per a la vacunació de futures ponedores

 

La Conselleria d’Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca ha aprovat concedir una subvenció de 850.000 euros a l’Associació Avícola Valenciana, ASAV, per a fer front als costos de prevenció i erradicació de la salmonel·losi per part de 549 explotacions avícoles de la Comunitat Valenciana integrades en l’associació.

Amb eixa ajuda, que es concedix a través de la Direcció General de Producció Agrícola i Ramadera, se subvencionen els gastos derivats dels autocontrols per a previndre la salmonel·la, inclòs el material necessari per a la seua realització i les anàlisis realitzades en el Centre de Qualitat Avícola de la Comunitat Valenciana, CECAV.

Se subvencionen també els gastos ocasionats pel sacrifici d’animals positius a salmonel·la zoonòtica, els productes de neteja i desinfecció usats després de l’eixida dels ramats i previ a l’entrada de la següent en les naus, així com la compra i administració de vacunes per a la vacunació de futures ponedores (obligatòria segons el programa nacional de salmonel·la).

Mantindre un control adequat de la salmonel·losi aviària en les explotacions avícoles “implica una inversió considerable per part dels ramaders, que ha de perdurar en el temps per a evitar de manera eficaç contagis a la població humana”, tal com ha indicat la directora general, M. Ángeles Ramón-Llin.

Estes ajudes estan regulades en l’Orde 17/2023, de 23 de juny de 2023, que establix les bases reguladores de les ajudes compensatòries en el sector avícola de la Comunitat Valenciana, pels costos de prevenció, control i erradicació de determinats serotips de salmonel·la d’importància per a la salut pública, tal com es definixen en la normativa estatal i comunitària.

La mateixa orde preveu que la producció ramadera ha de fer-se en condicions que garantisquen la salut pública, de manera que els productes obtinguts no menyscaben en cap cas la salut del consumidor final, i evitar així l’extensió de malalties específiques del bestiar, per a protegir, per tant, els interessos dels ramaders i els del consumidor.