Sanitat

La Unitat d’Endoscòpia Digestiva de l’Hospital Doctor Balmis, acreditada com a referent a Espanya

04/01/2025
La Unitat d’Endoscòpia Digestiva de l’Hospital Doctor Balmis, acreditada com a referent a Espanya
  • La designació de centres, servicis i unitats de referència del Sistema Nacional de Salut té com a objectiu millorar l’equitat en l’accés als servicis d’alt nivell d’especialització
  • El centre suma tres referències nacionals, les altres dos es referixen a la reconstrucció de superfície ocular complexa i a la cirurgia del plexe braquial

La Unitat d’Endoscòpia Digestiva de l’Hospital General Universitari Doctor Balmis ha sigut reconeguda pel Ministeri de Sanitat com a unitat de referència nacional per al procediment ‘Drenatge guiat per ecoendoscòpia de l’obstrucció biliopancreàtica complexa’. Esta unitat forma part del Servici d’Aparell Digestiu, dirigit pel doctor Rodrigo Jover.

Esta acreditació implica la possibilitat d’atendre pacients de tot el territori nacional amb patologia biliopancreàtica complexa que són derivats per no disposar d’estos tractaments en els seus centres hospitalaris, o per no comptar amb l’experiència suficient per a tractar amb èxit els casos de més complexitat.

Cal destacar que el projecte de designació de centres, servicis i unitats de referència (CSUR) del Sistema Nacional de Salut (SNS) té com a objectiu millorar l’equitat en l’accés de la ciutadania als servicis d’alt nivell d’especialització; concentrar l’experiència amb este alt nivell d’especialització per a garantir una atenció sanitària de qualitat, segura i eficient, així com millorar l’atenció de les patologies i els procediments de baixa prevalença.

El gerent del Departament de Salut Alacant-Hospital General, Francisco Soriano, ha subratllat que esta acreditació “suposa un assoliment de gran rellevància per a l’Hospital Doctor Balmis perquè dona compte del nivell d’especialització dels nostres professionals. En este sentit, a la Comunitat Valenciana són dos els centres hospitalaris que disposen de CSUR, La Fe de València i el Doctor Balmis. Amb això, el nostre centre suma tres CSUR, atés que el Servici d’Oftalmologia té des de l’any 2008 la referència en reconstrucció de la superfície ocular complexa i queratopròtesi i el Servici de Traumatologia, en col·laboració amb el Servici de Rehabilitació, entre altres, amb la referència en cirurgia del plexe braquial des de 2012”.

Així mateix, com ha remarcat el cap de la Unitat d’Endoscòpia, el doctor José Ramón Aparicio, “la nostra unitat se situa al capdavant dels tractaments endoscòpics més avançats per als pacients amb patologia biliar i pancreàtica i suposa un gran reconeixement al treball realitzat en els últims anys per a incorporar en la nostra unitat tècniques endoscòpiques que estan disponibles en els hospitals més capdavanters d’Espanya”.

Tècniques avançades

L’obstrucció de la via biliar o del pàncrees es pot deure a neoplàsies, lesions accidentals després d’intervencions quirúrgiques o per alteració de l’anatomia gàstrica, com per exemple en pacients que han sigut sotmesos a cirurgia de l’obesitat, entre altres. La colangiopancreatografia retrògrada endoscòpica (CPRE) és el procediment endoscòpic habitual per a examinar els conductes biliars i pancreàtics, i quan no es pot accedir per esta via, l’abordatge mitjançant ecoendoscòpia (tècnica que combina l’endoscòpia i l’ecografia) oferix importants beneficis enfront dels tractaments convencionals, que són la cirurgia o l’abordatge percutani.

“El tractament per ecoendoscòpia oferix els avantatges que és menys invasiu, presenta una incidència més baixa de complicacions i és més còmode per al pacient, atés que no ha de portar drenatges percutanis”, ha explicat l’especialista.

En les obstruccions biliopancreàtiques complexes pot ser necessària la realització de diverses tècniques diferents per a abordar cada cas. “Estes tècniques requerixen una formació molt específica i amb una corba d’aprenentatge prolongada, a més de la necessitat de concentrar els casos en un únic centre amb la finalitat de poder garantir uns resultats òptims”, ha precisat el doctor Aparicio.

El tractament d’estos pacients amb una elevada complexitat és multidisciplinari i compta amb la col·laboració d’altres servicis de l’hospital, entre els quals Cirurgia General (en concret, la Unitat Hepatobiliopancreàtica), Radiodiagnòstic (la Unitat de Radiologia Intervencionista), Anestesiologia i, dins del mateix Servici d’Aparell Digestiu, la Unitat Biliopancreàtica. “Hi ha una magnífica col·laboració entre tots els servicis, la qual cosa facilita un tractament òptim individualitzat i d’excel·lència per a cada pacient”, ha apuntat el responsable de la Unitat.

12.200 procediments endoscòpics

La Unitat d’Endoscòpia va realitzar l’any passat 12.200 procediments endoscòpics, 500 dels quals corresponen a CPRE i prop de 1.400 a ecoendoscòpies. Al voltant de 130 d’estes exploracions van ser per patologia biliopancreàtica complexa que inclou pacients de tota la província. Un aspecte a destacar del funcionament de la Unitat és que als pacients que necessiten un tractament de la via biliar se’ls resol el problema en el mateix acte endoscòpic, bé per la via convencional mitjançant CPRE o, si no és possible, mitjançant ecoendoscòpia.

“Això estalvia al pacient sotmetre’s a diversos procediments d’anestèsia, reduïx l’estada hospitalària i millora l’assistència dels pacients. A més, el 30 % dels ingressos que presenten patologia lleu es resolen en les primeres 24 hores d’ingrés”, ha conclòs.

Galeria d'imatges