Sanitat

Sanitat recomana l’ús de mascareta en centres sanitaris davant del repunt d’infeccions respiratòries

10/01/2025
  • Encara que els casos són inferiors a l’any anterior, amb una taxa actual de 905 casos per 100.000 habitants, esta mesura preventiva es considera pertinent davant de la incidència a la Comunitat Valenciana
  • L’objectiu és frenar els contagis i protegir les persones vulnerables
  • La Conselleria recorda que els centres de salut vacunen contra la grip i COVID des del passat 4 de novembre sense necessitat de cita prèvia, amb un total d’1.730.548 vacunes ja administrades

 

La Conselleria de Sanitat ha remés als departaments de salut de la Comunitat Valenciana una instrucció de la Direcció General de Salut Pública que establix la recomanació de l’ús de mascaretes en els centres sanitaris i sociosanitaris com a mesura preventiva davant del repunt d’infecció per virus respiratoris amb una taxa de 905 casos per 100.000 habitants en la setmana epidemiològica 1 de 2025.

En este sentit, a pesar d'estar per davall de la taxa de l’any anterior, que se situava en 1.318 casos per 100.000 habitants en la mateixa setmana, atesa la incidència d’infeccions respiratòries a la Comunitat Valenciana, es considera pertinent establir la recomanació de l’ús de mascaretes en centres sanitaris i sociosanitaris en les situacions següents: persones simptomàtiques quan estiguen en espais compartits; professionals que atenen casos simptomàtics; totes les persones, tant personal sanitari com pacients i acompanyants, en àmbits vulnerables com ara sales de tractaments quimioteràpics, unitats de trasplantats, unitats de vigilància intensiva i similars; i en les urgències hospitalàries i d’atenció primària.

Així mateix, la instrucció afig que, addicionalment, segons les característiques i la capacitat del centre, s’aplicaran els circuits interns de control de la
transmissió de virus respiratoris, ús de mascareta i mesures de continuïtat assistencial, sobre la base del criteri del Servici de Medicina Preventiva.

A més, la Conselleria de Sanitat ha remés a tots els departaments de salut el Pla de contingència davant d’augments en la incidència d’infeccions respiratòries agudes (Ires), en el qual definixen una sèrie d’estratègies per a garantir la continuïtat de l’atenció sanitària durant les epidèmies estacionals de virus respiratoris, incloses les recomanacions de Salut Pública, així com les mesures organitzatives i operatives en atenció primària i hospitalària.

L’objectiu principal d’este pla és definir recomanacions i actuacions associades a escenaris de risc establits en funció de les dades de
transmissibilitat i de les característiques i capacitats operatives dels centres sanitaris del Sistema Valencià de Salut.

Recomanacions població general

En el Pla de contingència també s’establix que la vacunació contra la grip i/o Ires continua sent “una pedra angular” per a la prevenció de les Ires. En este sentit, la Conselleria de Sanitat recorda que els centres de salut vacunen contra la grip i COVID-19 des del passat 4 de novembre sense necessitat de cita prèvia, amb la finalitat de promoure la immunització de la població.

De fet, des de l’inici de la campanya de vacunació posada en marxa per la Conselleria de Sanitat, s’han administrat un total d’1.730.548 dosis de les vacunes de grip i COVID.

En este sentit, des de Salut Pública s’han realitzat una sèrie de recomanacions dirigides a la població general per a la prevenció de les infeccions respiratòries agudes, que es poden consultar en la web de la Conselleria de Sanitat i en xarxes socials, entre les quals es troben mantindre una bona higiene de mans, amb aigua i sabó o usant gel hidroalcohòlic, utilitzar mascareta en les persones més vulnerables i en totes aquelles persones amb alguna simptomatologia respiratòria, encara que no es compte amb un test positiu de confirmació.

De la mateixa manera, en cas de patir alguna simptomatologia, cal evitar llocs concorreguts i contactes socials en què no es puga usar la mascareta, així com netejar les superfícies de contacte freqüent (ex. poms de portes i finestres) amb aigua i sabó o productes desinfectants.

Així mateix, en cas de tindre alguna dificultat per a respirar o febra alta persistent, o en cas de pertànyer a un grup de risc, es recomana seguir les indicacions dels professionals i evitar l’automedicació amb antibiòtics.

 

Talls de veu relacionats

DG Juan Manuel Beltrán