Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Marián Cano: “Castelló és un referent clau i indispensable per a aconseguir la descarbonització de l’economia i la sobirania energètica”

- La Conselleria d’Indústria aconseguix que es generen, en poc més d’un any, més de 200 megavats de potència d’origen renovable, procedents de projectes fotovoltaics i parcs eòlics
- La província lidera l’impuls de l’hidrogen verd amb el projecte de BP que permetrà generar fins a 2 gigavats de potència en la refineria i exportar a Europa
La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Marián Cano, ha destacat este dilluns, en la trobada empresarial ‘Energia per a la reindustrialització’, que Castelló és un referent “clau i indispensable” per a aconseguir la descarbonització de l’economia i la sobirania energètica, i ha destacat l’aposta del Consell pel desenrotllament de “polítiques industrials lligades a un model energètic sostenible que permeta uns preus competitius”.
La titular d’Indústria ha insistit que la província compta amb els recursos necessaris “per a ser líders en la transició energètica”, no només per comptar amb uns índexs alts de radiació solar, orografia, recursos eòlics o el potencial de l’hidrogen verd, “sinó perquè compta amb empreses del sector capdavanteres, referents i líders mundialment”.
Per això, la Generalitat està afavorint la creació d’un hub d’empreses per a generar un pol industrial en matèria d’energies renovables, amb grans projectes i les seues sinergies, com l’impuls del clúster de l’hidrogen Hyval, l’objectiu del qual és impulsar i afavorir el desenrotllament de l’economia de l’hidrogen renovable a la Comunitat Valenciana.
Impuls a l’hidrogen verd
La primera fase d’este projecte, ja iniciada en la refineria de BP de Castelló, generarà inversions de 2.000 milions d’euros i generarà almenys 200 megavats en una primera fase, fins a 2 gigavats de potència neta instal·lada en el futur i prop de 5.000 llocs de treball entre directes, indirectes i induïts.
L’hidrogen verd, que es genera per electròlisi d’aigua a partir d’energia renovable, substituirà l’ús actual d’hidrogen gris en la refineria de BP, produït amb el reformat de gas natural.
Per a Cano, este projecte de referència a escala nacional situa Castelló i l’hidrogen renovable “com a peça fonamental”, ja que permet una millor penetració de les energies renovables en el mix energètic, l’emmagatzematge a gran escala per llargs períodes de temps i la descarbonització en els sectors a on és més difícil l’electrificació.
A més, proporciona seguretat i autonomia energètica, ja que proveïx la demanda tant regional com nacional i “posicionarà la Comunitat Valenciana com a regió exportadora d’hidrogen verd a la resta d’Europa”, ha explicat.
Igualment, la consellera ha recordat l’esforç que realitza la Generalitat per a revertir la situació heretada i dotar les energies renovables d’un marc regulador jurídic adequat amb el Pla Simplifica, que acurta terminis, elimina traves, agilitza la tramitació, aporta seguretat jurídica i garantix la protecció del territori i medi ambient de la mà dels ajuntaments.
Referent a això, ha posat l’accent en el fet que la Conselleria ha aconseguit que es generen, en poc més d’un any, més de 200 megavats de potència d’origen renovable a Castelló, després d’haver concedit l’autorització a 8 instal·lacions fotovoltaiques i 4 parc eòlics.
Per a la consellera, al desafiament energètic, cada vegada més rellevant en la indústria castellonenca, se suma el de la globalització, que, en la seua opinió, “ha obert mercats i ha creat oportunitats, però també ha intensificat la competència, especialment en la indústria ceràmica, ja que s’ha de competir amb productes de països a on els costos de producció són més baixos”.
Així, ha subratllat la importància de la inversió en innovació i qualitat, “diferenciant els nostres productes en el mercat global, però alhora exigint a Europa una regulació realista perquè les nostres empreses puguen competir en igualtat de condicions”.