Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Vicente Martínez Mus destaca que 2025 serà “l’any de la recuperació de l’Albufera”
- El titular de Medi Ambient ha presidit la primera junta rectora del Parc Natural de l’Albufera després de les inundacions del 29 d’octubre
- Martínez Mus afirma que s’han invertit més de 20 milions d’euros i es preparen més actuacions en col·laboració amb altres administracions
El conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus, ha presidit, este dijous, la reunió de la Junta Rectora del Parc Natural de l’Albufera i ha destacat que 2025 “serà l’any de la recuperació”, després d’uns primers mesos que han estat centrats en les actuacions d’emergència.
Mus ha presentat un balanç de les actuacions impulsades per la Generalitat per a mitigar l’impacte de les inundacions del passat mes d’octubre en el parc natural. A més, ha confirmat que s’han invertit més de 20 milions d’euros i que es preparen més actuacions en col·laboració amb altres administracions.
En este sentit, ha assenyalat que, des del primer moment, la qualitat de l’aigua del llac ha sigut una de les principals preocupacions. Per a abordar esta situació, ha explicat, des de principis de novembre es va establir un seguiment, juntament amb l’Ajuntament de València, amb el monitoratge de la qualitat de l’aigua i els sediments.
En la seua intervenció, el titular de Medi Ambient ha assegurat que es continuarà amb l’anàlisi de la qualitat de l’aigua del llac i de la marjal circumdant “durant el temps que siga necessari”.
Així mateix, ha remarcat que el litoral del parc natural també ha patit els efectes de les inundacions i, per això, “s’han iniciat treballs per a la retirada de les restes depositades en esta àrea, amb el suport de diferents organitzacions de voluntaris que busquen restaurar l’ecosistema i els hàbitats d’espècies protegides”.
Fases del pla de xoc
El conseller ha explicat que el pla de xoc implementat per la Generalitat per a minimitzar l’impacte de les inundacions es va estructurar en tres fases que s’han anat desenrotllant els últims mesos.
Així, les dos primeres han sigut les que s’han dut a terme en 2024 en el marc de l’emergència. Estes s’han centrat en la col·locació de barreres tanca, la desobstrucció de comportes, la neteja de séquies i l’avaluació dels materials extrets dels camps d’arròs, així com de les restes acumulades en les zones dunars del litoral.
En la tercera fase que s’executarà en 2025 s’estan desenrotllant mesures a mitjà i llarg termini, que inclouen la redacció de projectes per a l’adequació de reserves afectades, la retirada de residus en la zona de trencament pròxima al barranc de Catarroja i un seguiment continu de la qualitat de l’aigua.
Entre les mesures complementàries, Martínez Mus ha destacat la instal·lació d’una “rèplica digital” en l’Albufera, “una tecnologia que permetrà reflectir en temps real i amb total garantia l’estat actual del llac, i que facilitarà el monitoratge del seu ecosistema i l’avaluació del seu estat real”. A més, esta rèplica digital facilitarà la planificació de les accions futures per a la restauració del llac, l’eliminació eficient de residus i la promoció de la seua recuperació.
Martínez Mus ha finalitzat la seua intervenció agraint l’esforç del personal de la Conselleria, els voluntaris i els equips contractats per al manteniment i la conservació dels parcs naturals, “que han treballat incansablement en les labors de neteja i eliminació de residus”, així com la col·laboració d’organitzacions no governamentals.
Finalment, ha reiterat el compromís de la Generalitat “amb la preservació de l’Albufera i la qualitat de les seues aigües, conscients de la importància d’este ecosistema per a la biodiversitat i la salut ambiental de la regió”, així com el suport a la candidatura per a ser reserva de la biosfera.
Galeria d'imatges
Talls de veu relacionats
Conseller Vicente Martínez Mus