Detalle nota de prensa - Comunica GVA
La Generalitat i l’Ajuntament d’Alacant unixen forces per a potenciar el turisme de pantalla i el municipi com a destinació de rodatges

- La Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme i l’Ajuntament d’Alacant firmen un protocol de col·laboració per a la promoció de la indústria audiovisual, en el marc de Fitur Screen 2025
- Tant la consellera com l’alcalde d’Alacant han destacat la importància creixent dels viatgers aficionats al món audiovisual que es convertixen en espectadors a la recerca de les localitzacions que van conéixer en la pantalla
- Marián Cano destaca que el turisme cinematogràfic “pot canalitzar-se cap a la Comunitat Valenciana gràcies a les produccions rodades en este nou període que s’obri en els estudis de Ciutat de la Llum”
La Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, per mitjà de Ciutat de la Llum, i l’Ajuntament d’Alacant, mitjançant la unitat Alacant Film Office, han firmat un protocol de col·laboració per a dinamitzar el sector industrial audiovisual local. En este sentit, impulsaran iniciatives que ajuden a promocionar els estudis de cine i el municipi d’Alacant com a destinació de rodatges i a difondre els valors culturals, paisatgístics i artístics de la ciutat i de la província d’Alacant.
La rúbrica de l’acord ha tingut lloc este dijous en el marc de la Fira Fitur Screen 2025, i ha comptat amb la participació de la consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Marián Cano, i de l’alcalde d’Alacant, Luis Barcala. Els dos han coincidit a destacar la importància creixent dels viatgers aficionats al món audiovisual que es convertixen en espectadors a la recerca de les localitzacions que van conéixer en la pantalla.
Tant és així, han indicat, que esta classe de turisme interessat en les localitzacions que apareixen en la pantalla, sobretot en les produccions creades per les plataformes en streaming, porta milions de persones a triar com a destinació vacacional llocs que es mostren en pel·lícules i sèries.
“És un tipus de turisme que pot canalitzar-se cap a Alacant i a altres llocs de la Comunitat Valenciana, gràcies a les produccions rodades en les seues nombroses ubicacions d’interés cultural o natural, en este nou període que s’obri en els estudis de Ciutat de la Llum”, ha remarcat la consellera.
Marián Cano ha explicat que els estudis de Ciutat de la Llum, creats i impulsats per la Generalitat, treballen per a promoure el desenrotllament d’una potent indústria audiovisual referent a escala nacional i internacional, que siga capaç de dinamitzar i estimular el teixit empresarial especialitzat i l’àrea de servicis de la Comunitat Valenciana, a més de potenciar la seua imatge internacionalment.
Per la seua banda, l’alcalde d’Alacant, Luis Barcala, ha destacat que “el turisme de pantalla cada vegada cobra més importància i forma part de la nostra estratègia turística, perquè Alacant ho té tot per a atraure importants produccions nacionals i internacionals que tenen un impacte molt important en la ciutat, i, al mateix temps, volem potenciar el turisme dels amants del cine i les sèries que busquen les localitzacions dels rodatges”.
“Estem en el bon camí per a atraure les productores de la mà amb Ciutat de la Llum i potenciar Alacant com l’escenari perfecte per a rodar les històries que conquistaran milions d’espectadors”, ha afegit l’alcalde.
Per això, i atesa la confluència d’interessos, el nou protocol de col·laboració preveu que Ciutat de la Llum i Alacant Film Office col·laboren, dins dels seus propis àmbits d’actuació i competències, per a propiciar l’arribada de rodatges o altres activitats de producció audiovisual a la ciutat d’Alacant i als estudis de cine.
Així mateix, es comprometen a promocionar i assessorar en les localitzacions, els servicis i les facilitats oferides per Alacant a les productores que s’interessen per rodar en localitzacions pròximes als estudis de cine, i a col·laborar en les visites d’inspecció de localitzacions al municipi d’Alacant.
Igualment, acorden crear un espai d’informació i comunicació entre les dos entitats per a posar en comú anualment dades globals relatives al nombre de rodatges i altres dades que permeten valorar l’impacte econòmic dels rodatges a Alacant.
Este protocol preveu també que l’Ajuntament d’Alacant, mitjançant la seua unitat especialitzada en el turisme de reunions (MICE), Alicante Convention Bureau, pose a la disposició de Ciutat de la Llum totes les seues ferramentes promocionals per a difondre els espais i les instal·lacions que permeten atraure esta classe de turisme cap als estudis.
Finalment, les dos parts treballaran per a establir mecanismes de formació centrats en la indústria audiovisual, amb la finalitat de conformar un planter de professionals especialitzats al qual puguen recórrer les productores que roden els seus projectes a la Comunitat Valenciana.