Sanitat

El Consell aprova el decret que regula el Registre sanitari d’establiments menors de la Comunitat Valenciana

28/01/2025
  • S’establixen les condicions de subministrament d’aliments entre establiments alimentaris menors, així com d’aliments preparats en vivendes privades
  • L’objectiu és regular l’actual registre per a facilitar la labor de control oficial dels establiments i garantir la seguretat alimentària

 

El Consell ha aprovat el decret que regula el Registre sanitari d’establiments menors de la Comunitat Valenciana (REM) per a adequar la normativa a les directrius nacionals i comunitàries quant a la comercialització d’aliments en establiments menors.

En este sentit, la finalitat del decret és establir els criteris d’inscripció d’estos establiments alimentaris menors en un registre d’àmbit autonòmic, com és l’àmbit de la Comunitat Valenciana, així com regular les condicions de subministrament entre establiments de comerç al detall o en locals utilitzats principalment com a vivenda privada.

D’esta manera, la Generalitat, mitjançant la Direcció General de Salut Pública de la Conselleria de Sanitat, pretén facilitar la labor dels controls oficials dels establiments alimentaris i garantir a la ciutadania la deguda seguretat alimentària.

El decret especifica i definix els criteris que ha de complir cada establiment per a ser considerat un establiment alimentari menor, i té en compte casos com els d’embarcacions d’esbarjo que oferixen activitats de menjars preparats, determinats esdeveniments periòdics, locals de menjars preparats o entitats benèfiques de lliurament o elaboració d’aliments, entre d’altres. Tots estos estan subjectes a la necessitat de constar inscrits en este registre oficial.

En este sentit, s’inclouen en l’àmbit d’este decret els establiments situats a la Comunitat Valenciana en els quals es manipulen, elaboren, envasen, emmagatzemen o servisquen aliments per a la seua venda o lliurament in situ o a distància a les persones consumidores finals, amb repartiment a domicili o sense, així com a altres establiments alimentaris menors.

A més, preveu les empreses amb domicili social a la Comunitat Valenciana que exercixen una o diverses de les activitats descrites anteriorment i que o bé no disposen d’instal·lacions o bé exercisquen l’activitat en un local ambulant o provisional, incloses les embarcacions d’esbarjo. Finalment, engloba els magatzems de suport destinats exclusivament al depòsit de matèries primeres, productes elaborats o materials auxiliars.

D’altra banda, mitjançant el nou marc normatiu, es regula també aquella activitat de preparació d’aliments en locals utilitzats principalment com a vivenda privada, per la qual cosa les zones de la vivenda que siguen destinades a esta activitat seran considerades establiment alimentari menor i quedaran subjectes a les condicions establides en este decret.

Quant a la vivenda privada, s’arrepleguen aspectes com la necessitat de realitzar una separació temporal i espacial quan es duga a terme l’activitat per a evitar el risc de contaminació dels aliments. Així mateix, no es permetrà l’accés de personal alié durant el procés d’elaboració dels aliments i el volum total d’aliments preparats haurà de ser proporcional a la grandària de les instal·lacions i no podrà superar els 100 quilos setmanals, entre altres qüestions.