Detalle nota de prensa - Comunica GVA
La Fe renova l’equipament de la Unitat de Litotrícia per a millorar les intervencions de càlculs urinaris

- L’objectiu és facilitar l’expulsió de la pedra de manera mínimament invasiva i en règim ambulatori
- S’han invertit més de 530.000 euros en la millora de recursos
L’Hospital Universitari i Politècnic La Fe ha renovat el seu equipament per a tractar els càlculs urinaris amb ones de xoc extracorpòries (litotrícia), la qual cosa ha suposat una inversió de 539.000 euros. El nou equip permet cobrir un camp de visió major i monitorar en temps real la intervenció.
Així, l’equip reemplaça l’anterior i incorpora una càmera integrada en el capçal de tractament per a garantir la correcta transmissió de l’ona de xoc mitjançant el monitoratge de la presència de bambolles d’aire en el gel que s’aplica. Estes bambolles poden arribar a interferir en l’acció de l’ona.
A més, el nou equipament permet seguir des de l’exterior la fragmentació del càlcul en temps real mitjançant control radiològic o ecogràfic. Això possibilita un reajustament immediat de la posició del pacient si és necessari i manté el càlcul en la línia de transmissió de l’ona de xoc, la qual cosa garantix la mínima exposició del pacient a la radiació.
L’objectiu últim és, segons ha explicat el cap de servici d’Urologia de La Fe, Alberto Budía, “la fragmentació de la litiasi per a facilitar la seua posterior expulsió d’una forma mínimament invasiva i en règim ambulatori, amb una ràpida recuperació després de finalitzar el procediment”.
La nova estació de treball s’ha integrat amb els equips d’endoscòpia ja disponibles en l’hospital, la qual cosa facilita poder realitzar tractaments endourològics i percutanis de la litiasi i, amb això, “tractar tots els tipus de litiasi amb mètodes terapèutics no invasius o mínimament invasius”, ha afegit Budía.
D’esta manera, “el nou litotriptor possibilita personalitzar el tractament no invasiu dels càlculs segons les necessitats i característiques de cada pacient”, ha conclòs el gerent de l’Agrupació Sanitària Interdepartamental València Sud i del Departament de Salut València-La Fe, José Luis Poveda.
Més de 700 tractaments anuals
La litiasi és una malaltia causada per la presència de càlculs o pedres a l’interior dels renyons o de les vies urinàries (urèters o bufeta). A vegades, s’eliminen de manera natural, però hi ha casos en què és necessari tractament.
Esta patologia afecta més hòmens que dones i representa el 35-40 % de l’activitat del servici d’Urologia. En concret, la unitat de Litotrícia de La Fe realitza més de 700 sessions de litotrícia extracorpòria a l’any i aproximadament 350 cirurgies endoscòpiques i percutànies.