Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Agricultura actualitza la situació de la plaga ‘Scirtothrips dorsalis’ i adopta mesures urgents per al seu control en tota la Comunitat Valenciana
- La resolució, publicada en el DOGV, establix noves mesures fitosanitàries per a combatre la plaga Scirtothrips dorsalis, que afecta cultius en 48 municipis de la Comunitat Valenciana
- Es demarquen les zones en les quals es troba present l’organisme nociu i s’establixen les mesures fitosanitàries obligatòries tant en les zones infestades com en les zones tampó
La Conselleria d’Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca ha publicat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) una actualització de la situació de la plaga provocada per l’insecte Scirtothrips dorsalis i ha adoptat mesures urgents per al seu control en els municipis en els quals s’ha detectat la seua presència.
Scirtothrips dorsalis és una plaga que afecta diversos cultius com cítrics, pimentó, tomaca, vinya, cebes, carabasses o maduixes, entre altres. Esta plaga va ser detectada per primera vegada a Espanya en 2016, en la província d’Alacant. Després de diversos anys de seguiment, en 2024, el Servici de Sanitat Vegetal de la Conselleria d’Agricultura ha detectat una expansió d’esta plaga en diferents punts de la Comunitat Valenciana.
Actualment, i després de múltiples prospeccions i revisions per part dels tècnics de Sanitat Vegetal, s’ha confirmat la seua presència en 48 municipis de les tres províncies de la Comunitat Valenciana. Concretament, 32 a Alacant, 12 a València i 4 a Castelló.
Esta plaga, que es troba inclosa en la llista de plagues quarentenàries de la Unió Europea (UE), es localitza principalment en les fulles jóvens, flors i fruits en formació dels vegetals hostes. Els atacs d’este trip s’han observat en les etapes de floració, fructificació i desenrotllament vegetatiu de les espècies hostes.
Per a controlar esta expansió, la resolució de la Conselleria d’Agricultura ha establit les mesures fitosanitàries de control obligatòries tant per a les zones infestades com per a les zones tampó.
En les zones infestades, s’exigirà l’aplicació de tractaments fitosanitaris en els cultius afectats, la instal·lació de paranys adhesius cromotròpics de monitoratge, així com la neteja i desinfecció de maquinària, ferramentes i vehicles utilitzats en estes zones, per a previndre el moviment accidental de l’organisme.
Per a l’erradicació en magatzems, centres de distribució i vivers, s’obliga a posar en marxa tractaments fitosanitaris que asseguren l’eliminació correcta de la plaga de tots els lots de branques i flors tallades contaminades, o a la seua destrucció en el cas que no siga possible l’aplicació del producte fitosanitari, a més de portar un control exhaustiu per a garantir que el material vegetal que isca de les seues instal·lacions es trobe lliure de l’organisme nociu.
En les zones tampó, s’implementaran mesures de vigilància intensiva, amb la col·locació de paranys addicionals per a la detecció precoç de la plaga i es duran a terme inspeccions de ferramentes, maquinària i vehicles.
Així mateix, i per a la resta del territori de la Comunitat Valenciana no afectat, s’ha dictaminat la necessitat que els titulars de les parcel·les, així com els operadors professionals, realitzen prospeccions per a detectar qualsevol signe d’infestació i, davant l’existència d’inicis, ho comuniquen al Servici de Sanitat Vegetal de la Conselleria d’Agricultura.