Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Marián Cano assegura que el Consell “elevarà la veu davant d’Europa perquè els nostres sectors productius puguen créixer en igualtat de condicions”

- La consellera ha clausurat a Elda una jornada organitzada pel Centre Tecnològic del Calçat (INESCOP) i l’Institut Tecnològic de l’Embalatge, Transport i Logística (ITENE) sobre el nou reglament europeu d’envasos (PPWR)
- “Cal garantir una regulació justa que permeta competir a les empreses valencianes en igualtat de condicions amb tercers països”
La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Marián Cano, ha anunciat que el Consell “elevarà la veu davant d’Europa perquè els nostres sectors productius puguen treballar i créixer en igualtat de condicions amb tercers països”.
Segons Cano, “cal garantir una regulació justa que permeta competir a les empreses valencianes sense desavantatges enfront d’aquells que no estan subjectes a les mateixes regles”.
La consellera ha fet estes declaracions en la clausura de la jornada que el Centre Tecnològic del Calçat (INESCOP) i l’Institut Tecnològic de l’Embalatge, Transport i Logística (ITENE) han organitzat conjuntament a Elda per a abordar les implicacions del nou Reglament d’envasos i residus d’envasos (PPWR). Esta reglamentació preveu canvis de requisits en matèria de sostenibilitat als quals hauran d’adaptar-se, entre d’altres, les empreses de la cadena de subministrament del sector del calçat que comercialitzen els seus productes.
Posició complexa
La consellera ha explicat que “les empreses valencianes competixen en mercats globals a on, moltes vegades, les normatives mediambientals i de producció en tercers països són molt menys exigents. Això ens col·loca en una posició complexa: volem liderar la transició ecològica, però sense que això supose un desavantatge enfront d’uns altres”.
En este sentit, Cano també ha defés que la transició ecològica és una “gran oportunitat” de diferenciació i creixement per a les empreses de la Comunitat Valenciana. “La clau està a trobar l’equilibri entre innovació i reglamentació, perquè la sostenibilitat és, sens dubte, un objectiu irrenunciable” per a guanyar en competitivitat empresarial.
La consellera ha recordat quatre línies d’actuació de la Generalitat per a fer costat a les empreses en este procés d’adaptació. En primer lloc, la defensa en fòrums europeus (l’última vegada, fa tres mesos, en el Comité Europeu de les Regions) de la “necessitat de garantir una regulació que permeta competir a les empreses valencianes en igualtat de condicions i que tinga en compte la realitat del nostre teixit productiu”.
En segon lloc, Cano ha defés el compromís del Consell amb la simplificació de la burocràcia i l’agilitació dels procediments a través del Pla Simplifica 2024-2026 que s’ha posat en marxa recentment.
Innovació i sostenibilitat
En tercer lloc, el suport de l’Administració autonòmica al desenrotllament de noves solucions d’embalatge i materials innovadors mitjançant noves línies d’investigació I+D+i impulsades per IVACE+i.
I, finalment, “col·laborant amb centres com INESCOP i ITENE en l’impuls de programes de formació i assessorament que faciliten la presa de decisions estratègiques adaptades a la realitat del mercat”, ha dit la consellera.
“Tot este esforç”, ha afegit, “respon a una convicció: la innovació i la sostenibilitat són eixos fonamentals per al futur de la nostra indústria. La Comunitat Valenciana és referent en el sector del calçat i, amb iniciatives com esta jornada, fem un pas ferm perquè també ho siga en sostenibilitat i compliment normatiu”.