Conselleria d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació

Cultura i la Universitat de València presenten l’informe sobre l’afecció de les inundacions al patrimoni hidràulic

13/02/2025
Cultura i la Universitat de València presenten l’informe sobre l’afecció de les inundacions al patrimoni hidràulic
  • Els danys en el sistema de regadiu de la zona superen els 5 milions d’euros, segons l’informe encarregat per la Direcció General de Patrimoni Cultural
  • S’han supervisat els elements que ja estan inventariats del patrimoni hidràulic valencià, que ascendixen a un total de 116 elements catalogats

 

La Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació ha presentat este dijous juntament amb la Universitat de València un informe sobre l’impacte de la riuada en les diferents tipologies del patrimoni hidràulic de la Comunitat Valenciana.

La directora general de Patrimoni Cultural, Marta Alonso, ha assistit la presentació d’este informe que té per títol ‘Afecció de la DANA 20-O al sistema de regadiu i parcel·lari de l’Horta Sud’ en un acte celebrat en el Tribunal de les Aigües. El document permet conéixer i avaluar el grau d’afecció en els elements de captació, conducció i distribució de les aigües després de les inundacions del passat octubre, la valoració econòmica de danys dels quals en el sistema de regadiu de la zona supera els 5 milions d’euros.

Per a fer-ho, s’han supervisat els elements que ja estan inventariats del patrimoni hidràulic valencià, que ascendixen a un total de 116 elements catalogats. De l’informe es desprén que dels 265 quilòmetres de traçat de la xarxa de séquies de l’Horta Sud, un total de 109 quilòmetres presenta algun tipus d’afecció. Així mateix, s’ha detectat que el 38 % de la superfície cultivable ha patit algun tipus de mal provocat per les inundacions ja que hi ha 1.273,6 hectàrees afectades de les 3.354,4 hectàrees totals que componen el sistema de regadiu de les séquies de la zona.

L’informe ha sigut elaborat per la Universitat de València i ha comptat amb la participació de representants de les séquies que formen part del Tribunal de les Aigües i també amb les valoracions i impressions de les comunitats de regants de les zones afectats. La directora general de Patrimoni Cultural ha agraït la participació de tots, així com de la unitat d’investigació ESTEPA del Departament de Geografia de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València, encarregada d’elaborar l’informe.

Marta Alonso ha destacat que “inventariar els diferents elements vinculats a les séquies ens aporta informació molt detallada i ens oferix una estimació econòmica sobre les afeccions i les necessitats d’actuació”. En este sentit, ha assenyalat que “una gran part del patrimoni hidràulic de la zona ha registrat impactes de diferent tipologia i intensitat” per la qual cosa esta col·laboració amb la universitat “és fonamental per a cuidar i protegir esta part del patrimoni cultural”.

En l’acte també ha participat el catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional i director de la unitat d’investigació ESTEPA del Departament de Geografia de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València, Jorge Hermosilla Pla.

 

Galeria d'imatges