Detalle nota de prensa - Comunica GVA
La Comunitat Valenciana i la de Madrid potencien polítiques de vivenda que garantixen l’accés, les ajudes als jóvens i el lloguer assequible davant de l’“intervencionisme” de la Llei de vivenda

- Les dos comunitats impulsen plans per a la construcció de milers de vivendes, a través del Pla Viu, amb l’objectiu de revitalitzar el mercat i donar solució al problema de vivenda
- La vicepresidenta primera s’ha reunit amb el conseller de Vivenda de la Comunitat de Madrid per a tractar la situació del mercat de la vivenda i les polítiques de gestió de cada regió en esta matèria
Les polítiques de vivenda a la Comunitat Valenciana i a la Comunitat de Madrid tenen com a objectiu comú garantir l’accés a la vivenda, sobretot als jóvens, i potenciar el sector de lloguer assequible, amb enfocaments i estratègies paral·leles i adaptades a la idiosincràsia de cada regió, davant de l’“intervencionisme” que fomenten les polítiques del Govern d’Espanya.
Així s’ha posat de manifest en la reunió que la vicepresidenta primera i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, Susana Camarero, ha mantingut amb el conseller de Vivenda, Transports i Infraestructures de la Comunitat de Madrid, Jorge Rodrigo, per a tractar la situació del mercat de la vivenda en les dos comunitats i les polítiques de gestió integral de cada institució en esta matèria.
La Llei de vivenda ha sigut també un altre assumpte abordat en la trobada, a causa del que els dos dirigents han considerat “un fracàs del Govern de Pedro Sánchez que genera incertesa”, al mateix temps que han reiterat la seua negativa a acceptar “ingerències” per part de l’Estat en competències autonòmiques.
Camarero ha recalcat que “davant de l’intervencionisme del Govern d’Espanya, tant la Comunitat de Madrid com la Comunitat Valenciana, estem treballant a incrementar l’oferta de vivenda per a possibilitar la reducció dels preus”.
En este sentit, ha explicat que hi ha dos maneres d’entendre la política de vivenda, “una és la que aposta per la construcció i aporta seguretat jurídica als propietaris que volen posar les seues vivendes al lloguer, i és la que impulsen les comunitats de València i Madrid; i una altra, la del Govern d’Espanya, amb una Llei de vivenda que pretén marcar els preus del lloguer i que genera inseguretat i dona més suport a l’ocupació que als propietaris d’estes vivendes que posen en lloguer”.
Pla Viu
Les dos comunitats coincidixen en l’impuls de plans per a la construcció de milers de vivendes, amb l’objectiu de revitalitzar el mercat i de cobrir les necessitats d’accés de les persones jóvens, els més afectats per l’actual crisi residencial actual.
Per això, han invertit els seus esforços en la posada en marxa del denominat Pla Viu, que en el cas de la Comunitat Valenciana se centra en la construcció de 10.000 vivendes durant l’actual legislatura i en la creació de vivendes en lloguer assequible i amb licitació en dret de superfície, igual que a Madrid. No obstant això, una diferència important és que la Comunitat Valenciana també planteja la permuta de sòl per obra futura com una opció per a fomentar l’accés a la vivenda.
“A la Comunitat Valenciana, gràcies al Pla Viu, hi ha en estos moments 1.600 vivendes en fase de licitació”, ha recordat la vicepresidenta, qui ha incidit en el fet que “millorar l’oferta és l’única via per a abaixar el preu de la vivenda”.
Quant als impostos, les dos comunitats disposen de tipus reduïts en l’impost de transmissions patrimonials, amb diverses bonificacions, depenent del territori, en les quotes tributàries per a l’adquisició de vivendes per part de jóvens, famílies monoparentals, famílies nombroses, persones amb discapacitat o víctimes de violència de gènere menors de 35 anys en municipis xicotets.
Cal destacar que, a la Comunitat Valenciana, el pressupost de vivenda per a 2025 té una partida específica destinada a ajudes a pal·liar els efectes de la DANA, que inclou 50 milions d’euros en ajudes al lloguer. També preveu dos plans especials, l’un per a l’adquisició de vivendes de protecció pública dotat amb 6 milions d’euros i l’altre per a vivenda industrialitzada i per a l’ampliació del parc públic de vivenda protegida en municipis afectats per la DANA que comptarà amb 15 milions d’euros, més l’aportació de fons europeus.
Accions antiocupació
Les dos comunitats han implementat estratègies per a combatre l’ocupació il·legal de vivendes. En la Comunitat Valenciana, s’han desenrotllat línies de compensació als arrendadors afectats per l’ocupació, així com mesures de reconversió de les oficines de víctimes del delicte per a atendre els propietaris víctimes d’usurpació. A Madrid, s’ha posat en marxa una plataforma d’assistència i informació que proporciona suport legal i operatiu als ciutadans afectats per l’ocupació il·legal.
Amb estratègies i pressupostos adaptats a les característiques particulars del seu territori, tant la Comunitat Valenciana com la Comunitat de Madrid coincidixen en la necessitat d’un enfocament integral per a abordar l’accés a la vivenda, prioritzant la construcció de vivenda assequible, el suport als jóvens i la lluita contra l’ocupació il·legal, amb propostes i mesures que busquen donar resposta a les necessitats de cada autonomia.
Transports
En matèria de transports, la vicepresidenta primera ha agraït l’ajuda que la Comunitat de Madrid ha prestat a zones afectades per la DANA en la província de València, que es va materialitzar amb l’enviament de 45 autobusos i 90 conductors del Consorci Regional de Transports de Madrid, que es van traslladar fins a València per a prestar servici en les zones afectades a on Metrovalencia va quedar interromput.
A més, esta ajuda no s’ha donat per conclosa i encara romanen en la zona uns 25 autobusos i més de 50 empleats.
Finalment, el corredor obert entre València i Madrid, així com el port de Sagunt i el port de València, ports de referència per a Madrid, ha sigut altres dels punts que els dos dirigents ha tractat durant la trobada.
Galeria d'imatges
Talls de veu relacionats
Vicepresidenta primera i consellera, Susana Camarero