Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Mazón: “Activem un nou pla de 120,8 milions d’euros per a donar suport a la recuperació de la indústria, el comerç i l’hostaleria”

- Assenyala que el programa ‘Ara Empreses’ per a les zones afectades per les riuades es posarà en marxa el pròxim mes de març i “el termini de sol·licitud, concessió i acompte de l’ajuda estarà obert fins al 30 de juny”
- 75 milions d’euros es destinaran a comerços i hostaleria i altres 45 a pimes industrials amb ajudes de fins a 50.000 i 100.000 euros, respectivament, per a adquisició o reparació de maquinària, o compra d’actius immaterials, entre altres
- Remarca l’esforç de la Generalitat i el treball conjunt amb les entitats empresarials “per a fer arribar de manera ràpida i directa totes les ajudes necessàries per a recuperar el teixit empresarial”
- Subratlla que l’executiu valencià ha donat suport fins al moment amb 230 milions d’euros la reconstrucció d’empreses i indústries i avança “una nova fase del pla ‘Ara Empreses’ per a donar suport a l’I+D i la internacionalització”
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha anunciat la “posada en marxa del pla ‘Ara Empreses’ des d’IVACE+I dotat amb 120,8 milions d’euros destinats a donar suport a la recuperació de la indústria, el comerç i l’hostaleria de les zones afectades per les riuades”.
El cap del Consell ha participat en la presentació esta iniciativa en un acte en el qual també han assistit el vicepresident segon i conseller per a la Recuperació Econòmica i Social, Francisco José Gan Pampols, i la consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Marián Cano.
Carlos Mazón ha detallat que es tracta del tercer pla d’ajudes per a les empreses damnificades per les inundacions de la Generalitat i ha indicat que estarà actiu des del pròxim mes de març “per a donar suport amb 75 milions d’euros l’activitat de comerços i hostaleria amb una ajuda màxima de fins a 50.000 euros”, per a adquisició o reparació de maquinària, o compra d’actius immaterials, entre altres.
A més, ha indicat que per a pimes industrials “la línia està dotada amb 45 milions d’euros per a donar suport a iniciatives de fins a 100.000 euros”, com la inversió en maquinària industrial, instal·lacions i elements productius, per exemple.
El president ha explicat que “el termini de sol·licitud, concessió i acompte de l’ajuda estarà obert fins al 30 de juny”, i tindran caràcter retroactiu, mentres que el termini de justificació serà fins al 30 de setembre.
Carlos Mazón ha incidit en el desenrotllament d’un sistema informàtic específic per a la gestió d’estos expedients, a més d’un reforç de personal “per a garantir l’agilitat en la tramitació i concessió d’estes ajudes”, com en la resta de les ajudes posades en marxa per la Generalitat.
Addicionalment, ha indicat que es destinaran 800.000 euros per a ajuntaments dirigits a recuperar i millorar instal·lacions elèctriques, xarxa de clavegueram i altres infraestructures “tan necessàries per a reactivar l’activitat en empreses i polígons que es van vore afectats”.
Durant la seua intervenció, Carlos Mazón ha agraït la labor de tècnics i funcionaris de la Generalitat “per a fer arribar de manera ràpida i directa totes les ajudes necessàries per a recuperar el teixit empresarial” i ha assenyalat el treball “en equip i braç a braç” amb les entitats empresarials que van entendre, des del minut u, que la recuperació era, és i ha de continuar sent, en el seu disseny i la seua execució, una tasca de tots”.
Nova fase del pla ‘Ara Empreses’
El cap del Consell ha assenyalat que amb la posada en marxa d’este nou programa de suport al teixit empresarial “complim una nova fita, però no arribem al final del camí”, per la qual cosa ha avançat que el Consell ja treballa en una nova fase del pla ‘Ara Empreses’ per a donar suport a l’I+D i internacionalització o mamprenedoria de les companyies amb la finalitat de reforçar la competitivitat i avançar en la recuperació de la seua activitat econòmica.
Al respecte, ha indicat que esta mesura “permetrà aprofitar la base de tot el que s’ha dut a terme per a fer un salt qualitatiu” perquè, tal com ha remarcat, “no es tracta de recuperar el que teníem, sinó de fer-ho encara millor, més competitiu, més innovador i internacional”.
En este sentit, ha reiterat “la col·laboració i el diàleg” amb els sectors productius que es concreten en “mesures adequades per als polígons, les indústries, l’hostaleria i el comerç amb la finalitat de seguir en este camí d’ambició col·lectiva per a la recuperació que mereix la Comunitat Valenciana”.
230 milions d’euros ja en marxa per a reactivar el teixit productiu
El president ha assenyalat l’esforç de la Generalitat per a desenrotllar mesures “en temps rècord” a través d’ajudes directes o contractes d’emergència per a reactivar l’economia de les empreses i autònoms en els municipis damnificats amb la finalitat d’ajudar-los en la recuperació del seu negoci i afavorir el manteniment de l’ocupació.
Així, la Generalitat ha destinat fins hui 230 milions d’euros dels quals més de 8,5 milions han sigut per a primeres actuacions com l’accés i neteja d’àrees industrials, la posada en marxa de servicis d’autobusos per a facilitar l’arribada de treballadors a les empreses o la contractació d’agents de proximitat per a informar de les necessitats i línies d’ajuda.
En un segon paquet, ha recordat l’activació de 100 milions d’ajudes directes per a empreses industrials, comerços i autònoms amb assalariats dels quals la Generalitat “ja ha executat 76.933.000 euros que han permés mantindre 79.333 ocupacions”.
En concret, s’han resolt 8.155 expedients d’ajudes sol·licitades per indústries, empreses comercials, turístiques o de servicis. Estos fons oscil·len de fons de fins a 15.000 euros per a comerços i autònoms amb assalariats, i de fins a 30.000 euros per a empreses industrials.
Pla ‘Ara Empreses’
Esta nova fase del Pla ARA dotada amb un total de 120,8 milions d’euros consta de tres accions. Així, es destinaran 45 milions d’euros dirigits a pimes industrials i 75 milions d’euros per a empreses comercials, d’hostaleria o servicis.
L’objectiu d’esta orde és donar-les suport en l’adquisició i reparació de maquinaria, aparells, equips i altres actius materials, així com actius immaterials relacionats amb l’empresa i la seua implantació. Així mateix, s’inclouen en esta orde costos de reparació, adaptació i millora d’instal·lacions, i gastos d’auditoria.
Es pot fer una sol·licitud per empresa que pot demanar un acompte del 50 % de l’ajuda concedida en el moment de presentació de la sol·licitud. L’import màxim se situa en 100.000 euros en el cas de pimes industrials i de 50.000 euros en comerços, hostaleria i servicis. El termini de sol·licitud d’estes ajudes estarà obert fins al 30 de juny de 2025.
Així mateix, esta línia també preveu 0,8 milions d’euros en la recuperació i reactivació d’instal·lacions energètiques dirigides a ajuntaments amb àrees industrials les infraestructures de les quals s’han vist directament afectades per les riuades.