Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Educació aposta en la quinta edició dels Premis Sapiència per fomentar el talent investigador dels estudiants valencians
- Es concediran 34 premis, dotats amb un import global de 70.500 euros
- La primera fase de preinscripció per a participar en estos premis finalitza el 5 de maig
La Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació aposta per fomentar el talent investigador dels jóvens estudiants de la Comunitat Valenciana en la quinta edició dels Premis Sapiència, que ha convocat en col·laboració amb la Xarxa d’Universitats Valencianes per al foment de la Investigació, el Desenrotllament i la Innovació (RUVID).
La iniciativa té com a objectiu despertar vocacions científiques entre els estudiants i reconéixer la implicació i motivació del professorat que els tutoritza durant l’elaboració del projecte.
Este projecte ha d’estar emmarcat en alguna de les cinc següents àrees temàtiques: Arts i Humanitats; Ciències Socials i Jurídiques; Física, Química i Matemàtiques; Ciències de la Terra i de la Vida; i Tecnologia i Enginyeria.
Els premis tenen el suport del Consell Superior d’Investigacions Científiques de la Comunitat Valenciana i de les set universitats valencianes associades a RUVID: la Universitat de València; la Universitat Politècnica de València; la Universitat d’Alacant; la Universitat Jaume I de Castelló; la Universitat Miguel Hernández d’Elx; la Universitat CEU Cardenal Herrera i la Universitat Catòlica de València.
La novetat més important en esta edició és el llançament del distintiu Centre Sapiència amb el qual les entitats convocants reconeixeran els centres que més èxit de participació aconseguisquen.
Este distintiu, que serà renovable amb caràcter anual, pretén dotar els centres educatius d’un reconeixement per la seua implicació en el propòsit de fomentar l’interés per la investigació en etapes preuniversitàries.
L’entrega dels premis als projectes millor valorats en cada àrea temàtica es realitzarà en el Congrés Sapiència, que se celebrarà a València en la segona mitat d’enguany i serà retransmés en línia.
Durant el transcurs de l’acte, els equips exposaran els seus treballs públicament i els projectes es presentaran per àrees temàtiques. Una vegada finalitzada l’exposició, el jurat emetrà la decisió i s’atorgaran els premis corresponents als equips guanyadors.
34 premis dotats amb 70.500 euros
En esta quinta edició de Sapiència es concedixen un total de 34 premis, dotats amb un import total de 70.500 euros.
Concretament, s’entregaran cinc primers premis, un per cada àrea coneixement, amb una dotació de 4.000 euros per als estudiants i 1.000 euros per als tutors del projecte; cinc segons premis, dotats amb 3.000 euros per als estudiants i 500 euros per als tutors; i cinc tercers premis de 1.500 euros per als estudiants i 500 euros per als tutors.
Així mateix, s’entregaran quinze accèssits, tres per àrea, de 500 euros per als estudiants i 500 euros per als tutors.
Durant el Congrés Sapiència s’entregaran també 4 premis addicionals als anteriors. Així, el jurat institucional atorgarà el premi especial al projecte més innovador i el premi especial al projecte que millor contribuïsca a resoldre algun dels 17 Objectius de Desenrotllament Sostenible de les Nacions Unides.
Estos 2 premis especials addicionals estan dotats cada un amb 1.000 euros per als membres de l’equip. El tercer premi addicional reconeixerà amb 500 euros als estudiants que duguen a terme la millor exposició oral en el Congrés.
Finalment, el quart premi especial addicional està en mans del públic. A través d’un procés de votació en línia, l’audiència decidirà quin és el vídeo de presentació amb més impacte en difusió. Este últim premi especial està dotat amb 500 euros per als estudiants.
En les seues quatre edicions anteriors els Premis Sapiència han generat un impacte rellevant, amb la implicació en projectes d’investigació de més de 1.000 persones, entre estudiants i professors tutors.
Inscripció
D’altra banda, igual que en edicions anteriors, en esta quinta edició la presentació de candidatures als Premis Sapiència es farà, de manera telemàtica, en dos fases.
En una primera fase, el tutor o tutora responsable de l’equip haurà de formalitzar la preinscripció abans del 5 de maig de 2025 a través de la web dels Premis Sapiència. La sol·licitud de preinscripció inclourà el formulari i l’autorització firmada de cessió de drets d’imatge de cada participant.
En una segona fase, el tutor o tutora responsable formalitzarà la inscripció de la candidatura, incloent una memòria descriptiva del projecte, d’acord amb les indicacions establides en la guia per a la seua elaboració disponible en la web, així com un vídeo de presentació amb una duració màxima de 4 minuts.
El termini per a presentar la inscripció de la candidatura en esta segona fase s’iniciarà l’1 de juny i finalitzarà el 30 d’este mateix mes.
Les bases de la convocatòria, així com els formularis per a la preinscripció de candidatures es poden consultar en esta pàgina web.