Sanitat

La Conselleria de Sanitat presenta el projecte del Pla d’atenció integral al TDAH

25/02/2025
  • Este pla, emmarcat dins del Pla valencià de salut mental i addiccions 2024-2027, respon a una necessitat demandada per la societat i busca garantir un abordatge integral i coordinat d’este trastorn
  • La Comunitat Valenciana té més de 60.000 persones diagnosticades amb trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat

 

El director general de Salut Mental i Addiccions, Bartolomé Pérez, ha presentat el projecte del Pla d’atenció integral al trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH) davant d’una comissió mixta d’experts i associacions d’afectats i familiars.

Este pla, emmarcat dins del Pla valencià de salut mental i addiccions 2024-2027, respon a una necessitat demandada per la societat i busca garantir un abordatge integral i coordinat d’este trastorn.

El projecte tècnic ha sigut desenrotllat per l’Associació Espanyola de Psiquiatria de la Infància i l’Adolescència (AEPNYA) i té com a objectiu establir un protocol unificat per a la detecció, atenció i seguiment del TDAH en totes les etapes de la vida.

Tal com ha afirmat el director general de Salut Mental i Addiccions, amb més de 60.000 persones diagnosticades a la Comunitat Valenciana, esta iniciativa “marca una fita en el reconeixement i tractament del trastorn, assegurant que cada pacient reba l’atenció que necessita”.

Bartolomé Pérez ha subratllat la importància d’este avanç, ja que el pla “és una resposta ferma i compromesa amb les demandes de famílies i professionals. La nostra prioritat és garantir una atenció precoç, eficaç i contínua per a millorar la qualitat de vida de les persones amb TDAH”. En este sentit, ha reconegut l’esforç i la col·laboració de les associacions i experts en el desenrotllament del pla, i ha destacat que “el treball conjunt és clau per a oferir solucions reals i efectives”.

Així mateix, el director general ha criticat la falta d’acció anterior, ja que durant anys no s’ha respost a les demandes de famílies i associacions: “El TDAH ha sigut un trastorn ignorat pels anteriors responsables de la sanitat valenciana. La resolució aprovada per les Corts en 2017, que instava a crear unitats especialitzades i un protocol d’actuació que abordara la problemàtica des d’una perspectiva sanitària, educativa i social, va quedar en l’oblit. Han sigut anys d’inacció que han perjudicat milers de famílies que no han rebut el suport que mereixien” ha assenyalat.

Sanitat inclusiva i adaptada a les necessitats de la ciutadania

En este aspecte, Bartolomé Pérez ha reafirmat el compromís del Govern Valencià amb la salut mental: “Este pla no solament representa un avanç en l’atenció al TDAH, sinó que també reforça el nostre compromís amb una sanitat inclusiva i adaptada a les necessitats de la ciutadania. Estem construint un model d’atenció integral i sostenible que posarà a la Comunitat Valenciana a l’avantguarda en el tractament del TDAH”.

Cal recordar que el TDAH és un dels trastorns del neurodesenrotllament més comuns, amb una prevalença del 5-7 % en la població infantil. A Espanya, entre el 2 % i el 5 % dels xiquets i adolescents presenten esta condició, que impacta tant en el seu rendiment acadèmic com en el seu benestar emocional i social. A més, en un 30 % dels casos, el trastorn persistix en l’edat adulta, la qual cosa subratlla la necessitat d’un enfocament a llarg termini.

Les famílies de xiquets amb TDAH sovint enfronten alts nivells d’estrés i dificultats per a accedir a recursos adequats. El nou pla busca reduir esta càrrega i garantir una millor qualitat de vida per als afectats i les seues famílies amb una sèrie de mesures clau, entre les quals es troba la creació d’unitats funcionals i interdisciplinàries en la sanitat pública per a oferir una atenció especialitzada o la formació específica per a professionals sanitaris i educatius.

A més, el pla també arreplega el desenrotllament d’un protocol integral que incorpore les dimensions sanitària, educativa i social del trastorn, així com programes de suport a famílies i campanyes de conscienciació per a reduir l’estigma associat al TDAH.