Vicepresidència segona i Conselleria per a la Recuperació Econòmica i Social de la Comunitat Valenciana

Gan Pampols reclama al Govern central una “estructura permanent de col·laboració” i més fons per a avançar en la recuperació

26/02/2025
Gan Pampols reclama al Govern central una “estructura permanent de col·laboració” i més fons per a avançar en la recuperació
  • Anuncia que el pla de recuperació tindrà dos parts, “una que puga assumir la Generalitat amb els seus fons i una altra de la qual haurà de fer-se càrrec l’Estat”, per les seues competències i la seua capacitat financera
  • Aposta per millorar les infraestructures hidràuliques i precisa que el 95 % de les obres necessàries són competència de l’Administració general de l’Estat
  • Dona suport al fet que les pimes i els autònoms reben tant assistència tècnica (assessorament, pla de viabilitat) com ajudes monetàries i crèdits
València.

El vicepresident segon i conseller per a la Recuperació Econòmica i Social de la Comunitat Valenciana, Francisco José Gan Pampols, ha reclamat al Govern central una “estructura permanent de col·laboració”, que preferiblement tinga el format de comissió mixta, i més fons per a avançar en la recuperació des de la “unitat d’esforç”, de manera que les accions que duga a terme el Consell es vegen reforçades per l’acció de l’Estat.

Gan Pampols ha fet estes declaracions durant la seua intervenció en Nueva Economía Fórum, un esdeveniment que ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Carlos Mazón, i en el qual el vicepresident ha sigut presentat per la consellera de Justícia i Administració Pública, Nuria Martínez.

En la seua intervenció, ha assenyalat que una col·laboració Estat-Generalitat a este nivell encara no s’ha produït i que “l’esperança és l’últim que es perd, però s’esgota”. Així, ha criticat que, en estos moments, el diàleg amb l’Administració central no està funcionant “amb la qualitat i intensitat que caldria”.

Durant la seua intervenció, el vicepresident segon ha anunciat que el pla de recuperació tindrà dos parts, “una que puga assumir la Generalitat amb recursos propis i una altra de la qual haurà de fer-se càrrec l’Estat” en funció de les seues competències, per això té tanta importància la col·laboració.

Gan Pampols ha assenyalat que, en matèria hidrològica i hidràulica, al Consell li correspondrien entre un 5 i un 10 % de les actuacions que s’han d’executar, mentres que el 95 % seria competència de l’Administració general de l’Estat, ja que hi ha conceptes com la unitat de conca i el domini públic hidràulic la competència dels quals recau en la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, i, per tant, en el Ministeri de Transició Ecològica.

Respecte a la reconstrucció, el vicepresident ha lamentat que hi haja tres models d’execució (el de l’Estat, el de la Generalitat i el de l’Administració local, conformada per la Diputació de València i els municipis) i ha donat suport a un planejament centralitzat “per tal que els recursos arriben de manera més ràpida i per a corregir amb agilitat possibles desviacions”. “No em cap al cap que a hores d’ara no existisca este concepte unificat de resposta”, ha afirmat.

En este sentit, Gan Pampols ha explicat que les labors de reconstrucció afecten tant competències exclusives, que pertanyen a un únic nivell d’administració, com concurrents, quan dos administracions tenen facultat per a actuar.

En relació amb estes competències compartides, el vicepresident segon ha assenyalat que la Generalitat compta amb una capacitat financera més limitada (el pressupost de 2024 va ser de 29.700 milions), i ha recordat que l’Estat, que es finança “amb els impostos de tots els ciutadans”, és el que té el “múscul financer” i per això ha apel·lat a la seua “responsabilitat”.

“Si hi ha una única voluntat, hi ha un únic camí per recórrer. I, si som capaços d’exercir un esforç únic, impulsant l’Administració en tots els seus nivells, això tirarà avant. En canvi, si ens obstinem en interpretacions parcials del que està ocorrent i no som capaços de conjuminar esforços, si no som capaços de dir-li a les persones que estem fent tot el que necessiten que fem, fracassarem. Necessitem diners, diners i diners. Donen-nos diners que el talent ja el posem nosaltres”, ha indicat Gan Pampols.

Ultimant la fase de diagnòstic

El vicepresident segon també ha advocat per reconfigurar la Comunitat Valenciana amb un nou pla hidrològic nacional, una nova llei de costes, un sistema de protecció del medi ambient més assenyat i maximalista i un nou model productiu valencià “que impulse activitats de major valor afegit”.

Respecte a l’activitat que està desenrotllant, Gan Pampols ha indicat que, en estos moments, el seu departament està ultimant la fase de diagnòstic del pla de recuperació, que permetrà disposar de dades precises, tant qualitatives com quantitatives. El vicepresident ha explicat que s’han recaptat opinions rellevants, s’han comprovat dades i ara s’estan duent a terme una sèrie de meses sectorials centrades en les grans àrees de la recuperació (infraestructures, transport, ensenyança, etc.) que permetran tancar el diagnòstic.

Ajuda a pimes i autònoms

Durant la seua intervenció, Gan Pampols s’ha referit també a la situació de pimes i autònoms i ha donat suport al fet que reben assistència tècnica en forma d’assessorament i que se’ls facilite el disseny de plans de viabilitat, en col·laboració amb la Cambra de Comerç, perquè puguen decidir “amb tranquil·litat, seguretat i coneixement” si volen tornar a posar en marxa el seu negoci.

En esta línia, ha assenyalat que esta assistència ha de combinar-se amb ajudes monetàries i crèdits en condicions avantatjoses. “A les empreses indecises cal ajudar-les a recuperar la seua activitat, ja que, si les empreses sobreviuen, les persones es quedaran i les ciutats es recuperaran”, ha assenyalat.

Gan Pampols ha recordat que des de la Generalitat s’ha impulsat el Pla ARA Empreses, dotat de 120,8 milions, destinat a donar suport a la recuperació de la indústria, el comerç, l’hostaleria de les zones afectades per les riuades.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Vicepresident segon i conseller Francisco José Gan Pampols