Detalle nota de prensa - Comunica GVA
La Comunitat Valenciana disposa de la primera unitat de neuromodulació assistencial per al tractament de trastorns mentals
- La unitat, que es troba en el Consorci Hospitalari Provincial de Castelló, tractarà trastorns mentals resistents als tractaments convencionals
- Té capacitat per a oferir fins a 300 sessions anuals entre els diferents tractaments
- Sanitat ha invertit prop de 100.000 euros en l’adquisició d’un equip tecnològic per a l’estimulació magnètica cranial
El director general de Salut Mental i Addiccions de la Conselleria de Sanitat, Bartolomé Pérez, ha visitat este dimecres la primera unitat de neuromodulació assistencial de la Comunitat Valenciana, que es troba en el Consorci Hospitalari Provincial de Castelló i que tractarà trastorns mentals resistents als tractaments convencionals.
El director general ha destacat que “els pacients amb trastorn depressiu major que no responen al tractament convencional de combinació d’antidepressius i psicoteràpia podran rebre tractament en esta unitat, que tindrà una capacitat assistencial de fins a quasi 300 sessions entre els diferents tractaments”.
Així, esta unitat de neuromodulació, dirigida fonamentalment a l’assistència en salut mental, pot beneficiar persones que presenten quadres afectius com depressió o trastorn bipolar, així com trastorns obsessius o psicòtics.
La neuromodulació consistix en la modificació de l’activitat de les neurones a través de l’aplicació d’estímuls magnètics, elèctrics o bioquímics amb la finalitat de corregir patrons neuronals anòmals que poden estar relacionats amb diferents trastorns mentals.
Tècniques eficaces i segures
D’esta manera, en esta unitat, que disposa de dos psiquiatres, s’aplicaran “tècniques eficaces i segures” com l’estimulació magnètica transcranial, l’estimulació transcranial per corrent continu, la teràpia electroconvulsiva o l’administració de medicaments com l’esketamina.
En este sentit, la Conselleria de Sanitat ha adquirit per al centre un equip tecnològic per a l’estimulació magnètica cranial valorat en 100.000 euros que permet ampliar la cartera de servicis de la unitat. D’esta manera, el centre hospitalari castellonenc comptarà amb tots els tractaments disponibles actualment per a la neuromodulació.
Així, des de hui, s’oferixen estos tractaments a pacients de totes les localitats de la província de Castelló. Tal com ha ressaltat Bartolomé Pérez, l’objectiu és que els terapeutes referents “deriven els pacients que puguen beneficiar-se d’alguna de les tècniques incloses en la unitat i, atenent les seues característiques clíniques, se’ls oferirà un tractament personalitzat amb l’una o l’altra de les tècniques disponibles, buscant la màxima eficàcia i tolerabilitat”.
“L’aplicació de tècniques de neuromodulació en l’àrea de la salut mental contribuirà a la implementació de tractaments més personalitzats i innovadors i, per consegüent, millorarà la qualitat de vida de la ciutadania”, ha finalitzat Pérez.
Precisament, en este àmbit, el director general de Salut Mental i Addiccions, participa en una jornada organitzada pel servici de Salut Mental del Consorci en col·laboració amb la Fundació de l’Hospital Provincial en la qual s’aborda el present i futur de la neuromodulació en salut mental davant de vora 70 professionals del sector.
Galeria d'imatges
Talls de veu relacionats
DG de Salut Mental i Adiccions de la Conselleria de Sanitat, Bartolomé Pérez