Hisenda i Economia

La Generalitat abandona el CPFF per “dignitat” davant d’un pacte “falsejat i que no soluciona cap dels problemes de la Comunitat Valenciana”

26/02/2025
La Generalitat abandona el CPFF per “dignitat” davant d’un pacte “falsejat i que no soluciona cap dels problemes de la Comunitat Valenciana”
  • La consellera d’Hisenda, Ruth Merino, i onze comunitats autònomes més governades pel PP insten per escrit el Govern a abordar immediatament la reforma del sistema de finançament amb més recursos de l’Estat, actualitzar les entregues a compte i habilitar l’extra-FLA per a cobrir l’excés de dèficit
  • Merino destaca que “ni tan sols en el pitjor moment per a la Comunitat Valenciana és capaç el Govern de Sánchez de deixar de mirar-se el melic i mirar als valencians amb un poc de responsabilitat”
  • La consellera recorda que la “suposada condonació no suposa poder destinar ni un sol euro més a sanitat, educació o servicis socials i tampoc a la reconstrucció després de la DANA”

La conselleria d’Hisenda, Ruth Merino, ha abandonat esta vesprada la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) per “dignitat” i per a evidenciar el seu “rebuig” a un pacte d’assumpció de deute de les comunitats autònomes “que venia falsejat i que no soluciona cap dels problemes de la Comunitat Valenciana”, perquè només servia per a “blanquejar els pactes amb els independentistes per tal que Sánchez es mantinga en el poder”.

Merino s’ha pronunciat d’esta manera a la seua eixida de la reunió al costat dels consellers de les altres onze comunitats autònomes governades pel PP, Ceuta i Melilla, que han abandonat anticipadament la trobada abans del debat i de la votació del punt sext de l’orde del dia, d’aprovació, si és el cas, de l’acord relatiu als criteris de distribució de l’import destinat a l’assumpció per l’Estat d’una part del deute de les comunitats autònomes de règim comú.

La consellera d’Hisenda i els consellers d’estes comunitats autònomes han firmat i sol·licitat que conste en acta el contingut d’una carta en la qual posen de manifest que el CPFF “manca de competències per a tractar un assumpte que, per la seua naturalesa, requerix una llei orgànica aprovada per les Corts Generals”.

Este document qualifica la proposta del Govern per a l’assumpció de part del passiu autonòmic de “decisió arbitrària, discriminatòria i polititzada”, i reivindica que qualsevol discussió sobre esta matèria “ha de canalitzar-se exclusivament a través del procediment legislatiu corresponent”.

“Ja n’hi ha prou de riure’s dels valencians”

Ruth Merino ha destacat que la Generalitat no podia donar suport “en cap cas” a estos criteris, “perquè no beneficien els ciutadans en res i menys encara a la Comunitat Valenciana”. “No podem acceptar les engrunes del pacte de Sánchez amb els independentistes només per reduir unes dècimes el nostre dèficit. És una qüestió de dignitat. Ja n’hi ha prou de riure’s dels valencians”, ha manifestat la consellera d’Hisenda a l’eixida de la reunió.

Ruth Merino ha posat en relleu que la proposta, basada en uns criteris negociats de manera unilateral amb ERC a canvi del seu suport parlamentari, arribava “més que pactada” i la votació “més que guanyada”, perquè, pel sistema de vot del CPFF, el Govern només necessita que una sola autonomia vote en el mateix sentit per a tirar avant les seues propostes.

“És una qüestió de justícia i d’igualtat entre tots els espanyols. Cal denunciar i dir alt i clar que ni tan sols en el pitjor moment que està passant la Comunitat Valenciana és capaç el Govern de Sánchez de deixar de mirar-se el melic i de pensar en el seu propi benefici per a mantindre’s en la poltrona i mirar cap a la Comunitat Valenciana amb un poc de responsabilitat per a dedicar-se de veritat al que interessa als valencians”, ha continuat Merino.

“No tenia cap ni peus que nosaltres donàrem suport a una cosa que, d’una banda, és blanquejar els pactes amb els independentistes, per tal que Sánchez es mantinga en el poder, i que, d’altra banda, no soluciona cap dels problemes de la Comunitat Valenciana”, ha insistit la consellera d’Hisenda.

La consellera d’Hisenda ha recordat que la proposta del Govern d’Espanya “no soluciona ni el problema de no poder eixir als mercats”. “Ni tan sols suposa que puguem utilitzar un sol euro més en sanitat, educació o servicis socials i tampoc en la reconstrucció després de la DANA”, ha explicat.

Condonació del deute per la DANA

A més del rebuig a la proposta de càlcul de la condonació parcial del deute, la carta firmada pels responsables d’Hisenda de Galícia, Andalusia, Cantàbria, La Rioja, Múrcia, Aragó, Canàries, Extremadura, Balears, Madrid, Castella i Lleó, Ceuta i Melilla posa de manifest la necessitat de no retardar més la reforma del sistema de finançament autonòmic i local i demanen al Govern que torne “a la senda del respecte i de la lleialtat institucional entre les administracions”.

“Sol·licitem als presidents del Govern i de la Generalitat de Catalunya que tornen a la multilateralitat que garantix la igualtat de tots els ciutadans. El que és de tots ha de decidir-se entre tots”, diu l’escrit, que també destaca la coincidència en el fet que l’Estat aporte més recursos per a la reforma del sistema, a més d’actualitzar les entregues a compte a les parts a 2025 i habilitar l’extra-FLA per a cobrir l’excés de dèficit.

Addicionalment, tal com sol·licita la Generalitat, reclama la creació d’un fons transitori d’anivellament finançat amb recursos de l’Estat fins que es renove el sistema de finançament.

Quant al deute, estes comunitats autònomes demanen la condonació del deute generat pels gastos extraordinaris assumits per la Comunitat Valenciana a causa de la DANA i que la solució al sobreendeutament de les autonomies forme part del procés de reforma del sistema de finançament.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Consellera Ruth Merino