Detalle nota de prensa - Comunica GVA
El Consell impulsa la reutilització de recursos hídrics amb una inversió històrica de 100 milions d’euros en sanejament d’aigües residuals

- El Ple aprova l’Estratègia valenciana de seguretat, salut i benestar laboral 2025-2029, “que situarà les persones en el centre de la prevenció”
- Un nou decret regularà les entitats col·laboradores de certificació i els ens habilitats en l’àmbit de la simplificació administrativa
- En matèria d’infraestructures, el Consell destina més de 6 milions a contractes d’emergència per a reparar danys ocasionats per la riuada
El Consell ha autoritzat dos contractacions de l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals de la Comunitat Valenciana (EPSAR) per un total de 101,1 milions d’euros, “una actuació que permetrà situar la Comunitat Valenciana al capdavant a Espanya en matèria de reutilització de recursos hídrics”.
Així ho ha traslladat la vicepresidenta primera i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, Susana Camarero, en la seua compareixença davant els mitjans de comunicació per a informar dels assumptes aprovats en els plens ordinari i extraordinari celebrats este dimarts.
La primera d’estes contractacions compta amb una inversió de 18,7 milions d’euros i permetrà l’ampliació de l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) ‘Sector 13’ a Riba-roja de Túria, que unificarà el tractament d’aigües residuals i millorarà la seua depuració, reduint costos i afavorint la reutilització de l’aigua d’esta zona.
La segona, amb un pressupost de 82,4 milions d’euros, el major de la història de l’EPSAR, correspon a la reforma de l’EDAR d’Algorós a Elx, dins del Pla d’obres de l’EPSAR. “Este projecte modernitzarà les instal·lacions per a complir amb els requisits legals d’abocament, permetrà la reutilització de l’aigua tractada i substituirà la depuradora obsoleta”, ha assenyalat la consellera.
En este sentit, Camarero ha remarcat que el 40 % de l’aigua reutilitzada en tota Espanya es recicla a la Comunitat Valenciana “gràcies a este tipus d’accions” i ha subratllat que esta actuació és una mostra que “per fi hi ha plans anuals d’inversió en aigües residuals, que mai hi va haver abans amb el Govern del Botànic, i que permetran acabar esta legislatura reutilitzant a la Comunitat Valenciana el 45 % del total de l’aigua que es reutilitza a Espanya”.
Estratègia valenciana de seguretat, salut i benestar laboral 2025-2029
El Consell també ha aprovat l’Estratègia valenciana de seguretat, salut i benestar Laboral 2025-2029, “que situa les persones en el centre de la prevenció i naix fruit del diàleg social del Govern Valencià amb les organitzacions sindicals i empresarials més representatives”, en la línia marcada pel nou Marc estratègic de la Unió Europea, en matèria de seguretat i salut en el treball 2021-2027.
“La seguretat, la salut i el benestar laboral són una prioritat per al Consell. Per això, amb esta estratègia, reforcem la prevenció i garantim entorns laborals més segurs a la Comunitat Valenciana”, ha assegurat la portaveu del Consell.
Els objectius clau d’esta actuació són: enfortir la prevenció i la cultura de seguretat laboral, reduir accidents i malalties professionals, millorar les condicions de treball i integrar la prevenció en la gestió d’empreses i administracions.
També s’inclouen mesures com el suport a pimes i autònoms en prevenció de riscos; la formació i sensibilització en seguretat laboral; la protecció a col·lectius vulnerables i enfocament de gènere i les actuacions enfront d’accidents i malalties professionals.
Simplificació administrativa
En sessió ordinària, el Consell, a més, ha aprovat el Decret pel qual es regulen les entitats col·laboradores de certificació i els ens habilitats en l’àmbit de la simplificació administrativa.
Esta normativa permetrà que estes entitats verifiquen la documentació de manera prèvia a la seua presentació, i que es pronuncien sobre la seua suficiència i idoneïtat, a través de la certificació documental acreditada. Esta certificació assegura que la documentació complix amb els requisits legals pertinents, i es manté la facultat de l’Administració per a sol·licitar l’esmena de qualsevol deficiència o insuficiència detectada.
“Es tracta d’una actuació que respon a la necessitat de facilitar el compliment de les obligacions ciutadanes, reduint la complexitat en les interaccions amb l’Administració, la qual cosa contribuirà a una major agilitat i eficàcia en la tramitació administrativa, millorant la relació entre la ciutadania i l’Administració”, ha indicat Susana Camarero
Contractacions d’emergència per a pal·liar els efectes de la DANA
Durant la seua intervenció, Camarero ha detallat els contractes d’emergència dels quals el Consell ha pres nota en la sessió extraordinària d’este dimarts.
En matèria d’infraestructures, s’ha referit a tres declaracions d’emergència per a la contractació d’obres i servicis destinats a restablir infraestructures de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), amb una inversió total d’11,9 milions d’euros.
D’una banda, es destinaran 760.320 euros per a la reparació del material mòbil auxiliar que estava situat a València Sud de Metrovalencia, danyat pel desbordament del barranc de Poio. A més, altres 11 milions d’euros s’invertiran en la rehabilitació de tallers, instal·lacions i equipament dels tallers de València Sud de Metrovalencia, amb un termini d’execució de sis mesos.
A estos se sumen altres 96.800 euros per a la contractació de proves mèdiques externes per al personal d’FGV a València, a causa de la inutilització de les instal·lacions mèdiques per la DANA.
“Estes mesures garantixen la recuperació operativa dels servicis ferroviaris i el compliment dels estàndards de seguretat i manteniment”, ha destacat la vicepresidenta.
El Consell, a més, ha considerat altres contractacions per a reparar infraestructures municipals danyades per la DANA, amb una inversió total de 4,4 milions d’euros. “Es tracta de la reconstrucció de passarel·les i ponts a Algemesí i Montserrat, als quals es destinaran 4,2 milions d’euros i la reparació de la instal·lació elèctrica del port de Cullera que comptaran amb una inversió 215.793 euros”, segons ha informat la consellera.
Altres assumptes
D’altra banda, la consellera ha informat sobre l’autorització a l’Advocacia General de la Generalitat per a exercir l’acció popular en el cas d’agressió amb resultat de mort de la jove de 15 anys, que va perdre la vida a mans, presumptament, de la seua exparella, també menor d’edat, el passat 24 de novembre a Orihuela.
També ha apuntat que s’ha ratificat un acord entre l’Institut Superior d’Ensenyances Artístiques de la Comunitat Valenciana i el Palau de les Arts per a la formació d’alumnes de l’Escola Superior d’Art Dramàtic i el Conservatori Superior de Música de València, “la qual cosa els permet participar en produccions d’òpera, sessions tècniques i presentacions en les seues instal·lacions”.
A més, ha afegit que el Consell ha aprovat un segon decret pel qual es creen i regulen els premis ‘Turisme Comunitat Valenciana’, i que suposen el reconeixement del Consell al sector turístic en el seu conjunt i als professionals, empresaris, persones treballadores o institucions que, “amb el seu esforç i dedicació, contribuïxen a la consolidació del prestigi i el reconeixement de la Comunitat Valenciana, com una destinació turística d’excel·lència”, ha subratllat la vicepresidenta.
Galeria d'imatges
Vídeos relacionats
Talls de veu relacionats
Vicepresidenta primera i consellera, Susana Camarero