Detalle nota de prensa - Comunica GVA
La Conselleria de Sanitat presenta l’Avantprojecte del nou pla de prevenció del suïcidi
- Este pla, elaborat per la Sociedad Española de Suicidología, s’emmarca en les accions prioritàries del Pla valencià de salut mental i addiccions 2024-2027
- El director general de Salut Mental i Addiccions afirma que s’està dissenyant amb un enfocament “rigorós i científic”, basat en l’evidència i amb el suport d’experts en la matèria
- L’any 2023 un total de 468 persones van perdre la vida per suïcidi a la Comunitat Valenciana
El director general de Salut Mental i Addiccions de la Conselleria de Sanitat, Bartolomé Pérez, ha presentat este dimecres l’Avantprojecte del pla de prevenció del suïcidi a la comissió tècnica encarregada de la seua anàlisi i redacció definitiva. Este pla, elaborat per la Sociedad Española de Suicidología, s’emmarca en les accions prioritàries del Pla valencià de salut mental i addiccions 2024-2027, aprovat pel Consell en juliol de 2024 i dotat amb un pressupost de 724 milions d’euros.
El director general ha destacat la importància d’este pla com una “acció prioritària per a millorar l’atenció en salut mental a la Comunitat Valenciana”. En este sentit, ha afirmat que les dades reflectixen “la urgència d’actuar amb mesures basades en l’evidència científica. La falta d’eficàcia del pla anterior aprovat en 2016 és inqüestionable, atés que, en compte de reduir la taxa de suïcidis, esta va augmentar un 12 % a la Comunitat Valenciana, i s’ha passat de ser la quinta amb menor taxa de suïcidis en el país a caure fins a l’11a posició, mentres que a escala nacional l’increment va ser solament de l’1 %”.
Cal recordar que, segons les dades comunicades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), l’any 2023, un total de 468 persones van perdre la vida per suïcidi a la Comunitat Valenciana. “Les dades provisionals del primer semestre de 2024 pareix que revertisquen esta tendència i apunten cap a un descens en l’últim any, i s’han registrat 207 suïcidis en els primers sis mesos d’eixe any”, ha assenyalat Bartolomé Pérez.
Detecció precoç i millora de la resposta ràpida
Tal com ha ressaltat Pérez, el nou Pla de prevenció del suïcidi en el qual s’està treballant posarà especial èmfasi en la detecció precoç, la millora de la resposta ràpida davant situacions de risc, la postvenció i la incorporació de tecnologia mHealth (Mobile Health). A més, es prioritzarà l’atenció precoç i la reducció dels temps d’espera, “aspectes clau per a previndre reincidències”. Així mateix, el director general de Salut Mental i Addiccions ha recordat que, com a primera mesura per a mitigar estos factors, en setembre de 2024 es va aprovar un increment del 22 % en la plantilla de professionals de salut mental a la Comunitat Valenciana.
D’altra banda, des de setembre s’està implementat l’aplicació ‘MeMind’ en el Departament de Salut d’Alcoi, dirigida a mesurar i identificar comportaments relacionats amb la depressió, ansietat, benestar, consum d’alcohol o drogues, conductes suïcides i autolesions. Este projecte, dirigit per dos psiquiatres, permet identificar cinc nivells de risc en funció dels problemes de salut mental i serà estés a la resta de la Comunitat Valenciana al llarg d’enguany.
Al respecte, Pérez ha subratllat que el nou pla s’està dissenyant amb un enfocament “rigorós i científic”, basat en l’evidència i amb el suport d’experts en la matèria. “Hem aprés de l’experiència de les millors pràctiques implantades amb èxit en diferents països i posarem en marxa un pla basat en l’evidència científica, que aborde les principals barreres identificades, com la falta de temps en les consultes, la capacitació professional i la coordinació entre servicis”, ha finalitzat el director general.
A Espanya, el 61,3 % de les persones que cometen suïcidi havien visitat al seu metge de capçalera en el mes anterior a l’intent, i el 58,7 % estava amb seguiment d’algun servici de Salut Mental. Estes dades reflectixen la necessitat de millorar la detecció precoç i l’atenció continuada. D’altra banda, la reincidència continua sent un problema greu. S’estima que entre el 5,1 % i el 27,2 % dels pacients reincidixen, i el 75 % d’estos casos ocorren en els sis mesos posteriors al primer intent. A més, més del 50 % dels pacients no s’adherixen al pla d’atenció inicial, i més del 60 % abandona el seguiment després de la primera sessió.