Detalle nota de prensa - Comunica GVA
L’Institut Valencià d’Investigacions Agràries lidera a Europa la lluita contra l’HLB, la malaltia més devastadora dels cítrics
- A més de desenrotllar un model matemàtic per a mitigar els efectes d’una possible propagació de la malaltia a Europa, l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries ha publicat dos articles en la prestigiosa revista Entomologia Generalis que aborden els últims avanços en el coneixement i maneig de la malaltia
- L’HLB, huanglongbing o greening dels cítrics, és la malaltia més devastadora per a estos productes que afecta la producció i qualitat dels fruits
El director de l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA), Alejandro Tena, afirma que els últims avanços del centre, dependent de la Conselleria d’Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca, en la lluita contra l’HLB permeten assegurar que “l’IVIA és ja el líder europeu en la investigació contra el huanglongbing, la malaltia més devastadora dels cítrics”.
Tena fa referència, en particular, a dos articles publicats per investigadors de l’IVIA en la prestigiosa revista Entomologia Generalis. Estos treballs, realitzats en col·laboració amb l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes del CSIC i científics de reconegudes institucions internacionals, aborden els últims avanços en el coneixement i control de l’HLB.
“Estes aportacions de l’IVIA marquen una fita en la lluita contra l’HLB. Les seues conclusions són fonamentals per a guiar futures estratègies de maneig i protecció de la citricultura, tant a escala local com global”, ha subratllat el director.
El primer dels articles, titulat ‘Estratègies globals per a gestionar el huanglongbing (HLB) i els seus vectors: perspectives i implicacions per a la regió mediterrània’, conclou que la presència del principal vector de l’HLB, Diaphorina citri, representa una amenaça imminent per a la citricultura mediterrània. Esta situació fa imprescindible el desenrotllament d’estratègies de prevenció abans que la malaltia arribe a la Comunitat Valenciana.
Així mateix, l’estudi destaca que una resposta eficaç enfront d’esta amenaça requerix un enfocament multidisciplinari que integre la investigació científica, les mesures de sanitat vegetal i el desenrotllament de polítiques fitosanitàries coordinades a escala regional i internacional.
El segon article, titulat ‘Huanglongbing (HLB) i els seus vectors: avanços recents en la investigació i desafiaments futurs’, analitza els avanços científics més recents en l’estudi del patogen, els seus vectors i les estratègies de control. Es destaquen innovacions biotecnològiques com l’edició genètica mitjançant CRISPR (instrument de laboratori que s’usa per a canviar o “editar” peces de l’ADN d’una cèl·lula) i la interferència per ARN per a millorar la resistència dels cítrics, així com el desenrotllament de varietats tolerants a través del millorament genètic.
Segons ha explicat el director de l’IVIA, l’estudi “també aborda noves estratègies de control, com l’ús de molècules bioactives i fitohormones per a modular la resposta immune dels cítrics, així com la integració de mètodes de maneig integrat de plagues que combinen el control biològic, l’ús racional d’insecticides i les pràctiques culturals innovadores, entre altres”.
“S’analitzen, a més, tecnologies emergents com ara sensors de detecció precoç, modelització epidemiològica i aplicacions d’intel·ligència artificial per a millorar la predicció i gestió de l’HLB”.
Mitigar els efectes d’una possible pandèmia
D’altra banda, l’IVIA, en col·laboració amb la Universitat de Cambridge, ha desenrotllat un model matemàtic per a mitigar els efectes d’una possible propagació de l’HLB en els cítrics d’Europa.
Tena ha subratllat que este estudi, finançat pel programa Horizonte 2020 de la Unió Europea i en el qual han col·laborat la Universidade do Algarve i l’Institut Politècnic de Bragança, “és un model epidemiològic que incorpora l’heterogeneïtat espacial del cultiu, la dispersió del vector, les condicions climàtiques i les estratègies de gestió de la malaltia”.
“Este model s’ha emprat per a simular la progressió epidèmica de l’HLB en les zones citrícoles espanyoles, avaluant diferents estratègies de vigilància i control”.