Detalle nota de prensa - Comunica GVA
La Generalitat constituïx la mesa d’innovació logística terrestre per a establir noves estratègies enfront de fenòmens meteorològics extrems i afrontar els reptes de futur

- En el grup de treball també participa el centre tecnològic de l’embalatge, el transport i la logística, ITENE
- El director general de Transport subratlla que l’objectiu és “enfortir el sector logístic i tota la cadena de subministrament, tant en el seu propi creixement com en el seu impacte en altres sectors industrials”
- El secretari autonòmic d’Indústria assegura que esta col·laboració “permetrà alinear els principals reptes al costat de les associacions empresarials i entitats tecnològiques”
La Generalitat ha constituït una mesa sectorial d’innovació i competitivitat logística terrestre integrada per associacions empresarials i el centre tecnològic de l’embalatge, el transport i la logística, ITENE, per a fer front als reptes del transport de mercaderies per carretera i establir estratègies de resiliència enfront de fenòmens meteorològics extrems com les riuades del passat 29 d’octubre.
Així ho ha confirmat el director general de Transport i Logística, Manuel Ríos, que ha subratllat que l’objectiu és “enfortir el sector logístic i tota la cadena de subministrament, tant en el seu propi creixement com en el seu impacte en altres sectors industrials en els quals la logística és un element nuclear”.
En este grup de treball ha participat també el secretari autonòmic d’Indústria, Comerç i Consum, Felipe Carrasco, que ha assegurat que la col·laboració de la Conselleria d’Indústria “permetrà alinear els principals reptes al costat de les associacions empresarials i entitats tecnològiques, la qual cosa permetrà afrontar els desafiaments del sector amb solucions innovadores”.
La mesa de treball impulsarà la competitivitat i innovació del sector logístic de manera alineada amb l’Estratègia de reindustrialització de la Comunitat Valenciana (2024-2028), fet que promourà la col·laboració entre empreses i entitats d’I+D+i per a identificar desafiaments tecnològics i desenrotllar solucions.
Com ha explicat Manuel Ríos, “s’han d’afrontar els reptes quant a la descarbonització, la digitalització i la sostenibilitat”. Per a això, ha afegit, “s’incorporaran tecnologies avançades, que milloren l’eficiència i la sostenibilitat del sector i es fomentarà la transferència de coneixement entre els agents d’innovació i les empreses per al disseny i l’execució de projectes d’I+D+i”.
A esta primera reunió han assistit representants de les principals organitzacions empresarials, com Inmaculada García, directora de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV); Carlos Prades i Carlos García, president i secretari general de la Federació Valenciana d’Empresaris del Transport i la Logística (FVET); Juan José Hernández i Antonio Gabaldón, president i secretari general de la Federació Provincial d’Associacions d’Empresaris de Mercaderies i Viatgers d’Alacant (FETRAMA); i Carmelo Martínez i Lara Sanmiguel, president i secretària general de l’Associació Castellonenca de Transport de Mercaderies (ACTM).
A més, en representació del centre tecnològic ITENE, que exercix la secretaria tècnica del grup de treball, han acudit Marta Codoñer i Javier Zabaleta, presidenta i director-gerent, respectivament.
Per a garantir la difusió dels avanços i fomentar la participació del sector, es crearà una pàgina web de la iniciativa i una intranet com a espai de treball col·laboratiu per als diferents grups. També, es publicarà el full de ruta tecnològic i d’innovació en logística de la Comunitat Valenciana, “un document que arreplegarà els resultats del grup de treball sectorial a partir de la identificació de reptes i oportunitats, juntament amb el desenrotllament de solucions tecnològiques específiques”, ha afegit el director general de Transports.
Este treball definirà les línies prioritàries d’actuació per a la logística a la Comunitat Valenciana, alineades amb el pla de reindustrialització promogut per la Generalitat, amb l’objectiu d’orientar la transformació del sector i la seua adaptació als nous desafiaments tecnològics i de sostenibilitat.
En el marc d’este grup de treball, s’han programat diverses reunions sectorials amb els principals nodes de la logística de la Comunitat Valenciana per a fomentar la participació i l’intercanvi de coneixements.
En primer lloc, es duran a terme reunions amb empreses de transport i logística a València, Alacant i Castelló, que tindran lloc en les instal·lacions d’FVET, FETRAMA i ACTM, respectivament. Estes sessions permetran arreplegar les inquietuds i necessitats del sector de manera directa. Addicionalment, es valorarà l’organització de dos reunions addicionals a Alcoi i Orihuela.
Posteriorment, se celebrarà una sessió de treball en ITENE que reunirà diverses empreses de transport i representants de la indústria (com carregadors) amb l’objectiu d’alinear els reptes identificats amb els plantejats en l’Estratègia de reindustrialització de la Comunitat Valenciana i consolidar, així, el full de ruta tecnològic i d’innovació en logística.
Estratègies de resiliència
De manera complementària, s’ha dissenyat una actuació específica per a abordar la logística en situacions d’emergència i el desenrotllament d’estratègies de resiliència. En este sentit, s’organitzaran dos sessions de treball amb empreses afectades per les riuades o involucrades en processos d’emergència i recuperació.
A través d’estes sessions, s’analitzaran aspectes tecnològics i operatius que podrien haver mitigat els efectes d’estes situacions i s’identificaran millores preventives per a optimitzar la gestió logística en emergències futures.