Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Innovació finança una aplicació mòbil que ajudarà a prolongar la qualitat de vida de les persones majors en el medi rural

- RuralTec col·labora amb el Laboratori de Ciència de Dades Biomèdiques de la UPV per a desenrotllar este programari per a dispositius mòbils
- L’aplicació monitora les persones majors de les zones rurals per a comprovar el seu estat de salut i detectar canvis preocupants en les seues rutines
La Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme que dirigix Marián Cano finança, a través de la Direcció General d’Innovació, el desenrotllament d’una nova aplicació mòbil que ajudarà a prolongar la qualitat de vida de les persones majors en el medi rural.
Esta ferramenta és capaç de fer un seguiment diari del fenotip digital dels usuaris, compost de la seua activitat física, el grau d’interacció social, l’activitat en la xarxa i la seua exposició al soroll i a la llum, amb la finalitat de detectar canvis en la seua qualitat de vida sociosanitària i anticipar-se, així, a situacions de risc.
El projecte està impulsat per la fundació El Olmo, a través del centre d’innovació RuralTec, que compta, al seu torn, amb el suport tecnològic del Laboratori de Ciència de Dades Biomèdiques (BSDLab), adscrit a la Universitat Politècnica de València (UPV).
Esta iniciativa, que es basa en un treball previ per a revisar l’evolució dels i les pacients oncològics ambulatoris, es dirigix a persones d’entre 65 i 75 anys que residixen en nuclis d’interior i que mantenen un elevat grau d’autonomia.
A través d’esta ferramenta, que funciona en segon pla en el mòbil amb l’estricte consentiment informat de l’usuari, es recopila informació de les persones usuàries de manera directa mitjançant un qüestionari, però també de manera indirecta, gràcies a sensors com l’acceleròmetre o el sensor lumínic. Així mateix, mesura el temps d’ús de la interacció amb el mòbil, la qual cosa permet saber si han canviat els seus hàbits socials per alguna circumstància de salut o benestar.
L’acceptabilitat del programari ja s’ha avaluat en la comarca de la Serrania, a on han participat més de 200 persones majors de diversos municipis en un projecte pilot, que va concloure en 2024. No obstant això, esta iniciativa és més ambiciosa i l’objectiu ara és connectar les dades recaptades amb els servicis sociosanitaris per a oferir un canal amb el qual proporcionar-los una atenció adequada.
De fet, la informació recopilada per l’aplicació es mostra a través d’un quadre de comandament als Servicis Socials, amb la finalitat d’adaptar les cures a les necessitats específiques de cada pacient. La idea és que la mateixa app canalitze les activitats que han de realitzar els nostres majors per a mantindre un correcte estat de salut física i cognitiva.
Envelliment actiu i saludable
Per al catedràtic de Física Aplicada i director del BSDLab-UPV, Juan Miguel García Gómez, la iniciativa afavorix l’envelliment actiu i saludable, de manera que ajuda al fet que “les persones mantinguen la seua autonomia i benestar perquè puguen viure la vida que trien, amb més independència”.
En la mateixa línia, el director general d’Innovació, Juan José Cortés, subratlla l’ús potencial d’este desenrotllament en un àmbit com el rural, a on hi ha una bretxa en l’ús de les noves tecnologies respecte de les zones urbanes: “Estos qüestionaris setmanals no només permeten realitzar un seguiment en profunditat de l’estat de les persones majors, les seues rutines i la seua salut, sinó que contribuïxen a reduir la bretxa digital en les zones rurals, que és un dels objectius prioritaris d’este Consell”.
Precisament, la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme ha finançat l’etapa inicial d’este projecte en el marc del conveni subscrit amb la fundació El Olmo per al foment i desenrotllament de les noves tecnologies, així com de la innovació en les comarques d’interior.
La iniciativa s’alinea amb les polítiques de l’anomenat Repte Demogràfic per a evitar el progressiu despoblament de les zones rurals i proporcionar noves oportunitats que contribuïsquen a fixar la comunitat existent i atraure nous residents.