Detalle nota de prensa - Comunica GVA
El Museu de les Ciències organitza una observació gratuïta amb telescopis de l’eclipsi parcial de Sol que tindrà lloc el 29 de març

- El programa d’activitats de divulgació científica de març inclou també la conferència ‘Què va acabar amb els dinosaures? I altres històries que ens van contar malament’ i un fòrum de debat sobre riscos naturals mediterranis
El Museu de les Ciències ha organitzat, este mes de març, diverses propostes de divulgació científica gratuïtes entre les quals destaca l’observació amb telescopis de l’eclipsi parcial de Sol visible el pròxim 29 de març. També hi ha previstes dos cites del programa de conferències ‘Actualitat científica’, amb la participació de destacats experts.
El dissabte 29 de març, de 10:30 a 12:30 hores, el públic podrà gaudir d’una experiència astronòmica única, amb l’observació d’un eclipsi parcial de Sol, un dels fenòmens astronòmics més impressionants, en el qual la Lluna oculta, de manera parcial, el Sol des de la nostra perspectiva en la Terra.
Per a això, s’instal·laran, en el Passeig de Xiprers, diversos telescopis especialitzats, alguns amb filtres per a llum visible, que permeten observar les taques solars; i d’altres de tipus H-alfa, que faciliten l’observació de les flamerades solars. També es projectarà la imatge del Sol en una pantalla blanca per a una visualització segura i còmoda. L’observació serà guiada, és de lliure accés i gratuïta.
El dijous 20 de març tindrà lloc la conferència ‘Què va acabar amb els dinosaures? I altres històries que ens van contar malament’, impartida per Bernard J. T. Jones, professor emèrit de l’Institut Astronòmic Kapteyn de la Universitat de Groningen, als Països Baixos, i Vicent J. Martínez, catedràtic d’Astronomia i Astrofísica en la Universitat de València.
En esta xarrada s’abordarà com concepcions passades i creences arrelades han sigut desafiades i superades al llarg de la història. Des de l’éter i les esferes cristal·lines, fins a les controvèrsies sobre l’extinció dels dinosaures i els últims avanços sobre la matèria fosca o els forats negres, es descobrirà com evoluciona la ciència, rebutjant vells dogmes per a abraçar idees noves i perspectives més profundes.
Taula redona el 27 de març
Per al pròxim dijous 27 de març s’ha organitzat el Fòrum de Debat sobre Riscos Naturals Mediterranis: Prevenció i Mitigació, amb la coordinació científica del Dr. José Luis Rubio, president honorari de World Association of Soil and Water Conservation i Premi Rei Jaume I de protecció del medi ambient 1996.
A més, participaran el Dr. Emilio Chuiveco Salinero, catedràtic de Geografia de la Universitat d’Alcalá i Premi Jaume I a la protecció del medi ambient 2022, i el Dr. Jorge Olcina Cantos, catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat d’Alacant.
En la trobada s’abordarà com el Mediterrani constituïx una de les regions més vulnerables als riscos naturals derivats del canvi climàtic i de l’activitat humana. Fenòmens com les pluges torrencials, els incendis forestals, les sequeres i la desertificació no només posen en perill els ecosistemes, sinó també la seua productivitat i la seguretat i el benestar de les poblacions que habiten esta zona.