Detalle nota de prensa - Comunica GVA
El Departament de Salut Clínic-Malva-rosa inicia un programa pilot d’atenció domiciliària per personal tècnic en cures auxiliars d’infermeria de Primària

- Un dels objectius d’este programa pioner és assegurar la continuïtat de les cures domiciliàries de les persones dependents després de l’alta hospitalària
- Es durà a terme a través d’una intervenció educativa a la persona cuidadora principal en el seu domicili per part de les TCAE
El Departament de Salut València-Clínic-Malva-rosa ha iniciat un programa pilot d’atenció domiciliària per part del personal tècnic en cures auxiliars d’infermeria (TCAE) d’Atenció Primària. Es durà a terme durant sis mesos per a després analitzar resultats com ara si s’ha millorat la qualitat de vida dels pacients, si s’han disminuït les visites a urgències i ingressos hospitalaris i si s’ha millorat la formació dels cuidadors principals. Es tracta d’un programa pioner que potencia la labor d’este col·lectiu dins d’un equip multidisciplinari d’atenció a la cronicitat.
Es tracta d’un programa en el qual estes professionals faran visites domiciliàries a les persones dependents, amb la finalitat de dur a terme una continuïtat de cures després de l’alta hospitalària a través d’intervencions educatives.
Tal com ha explicat la directora d’Infermeria d’Atenció Primària del Departament Clínic-Malva-rosa, Cintia Borja, “després d’una alta hospitalària, l’atenció domiciliària és un dels punts primordials per a aconseguir una assistència continuada de qualitat i individualitzada”.
“El personal tècnic de cures auxiliars d’infermeria d’Atenció Primària, fent ús de les seues competències, pot exercir un paper actiu en este sentit, mitjançant intervencions educatives basades en l’evidència, millorant amb això la qualitat de vida del pacient i cuidador. Estes accions, que es duen a terme en el domicili, poden oferir assessorament sobre cures bàsiques en nutrició, higiene personal, canvis posturals, etc., a més de suport, acompanyament, instrucció i empoderament”, ha afegit.
El primer pas del projecte és la identificació dels pacients que podran formar part d’esta intervenció. Les infermeres gestores de casos s’encarregaran d’identificar pacients majors de 60 anys i dependents que hagen sigut donats d’alta de l’hospital, que tinguen un cuidador/a principal i que pertanguen als centres de salut de Benimaclet, Museros, Tavernes Blanques, Vinalesa i el Centre de Salut Xile.
Desenrotllament del programa
Abans de fer la primera visita al domicili, la TCAE es posarà en contacte amb el cuidador principal via telefònica. Durant la primera visita al domicili després de l’alta hospitalària, la TCAE, dins de les seues competències professionals, avaluarà el pacient i identificarà necessitats de cura no cobertes.
Després de l’avaluació inicial, la TCAE farà una intervenció educativa individualitzada en aquelles cures bàsiques del TCAE, dirigida fonamentalment al cuidador principal i a aquells pacients que, tot i ser dependents, conserven un cert grau d’autonomia. “Es tracta, senzillament, d’ensenyar al cuidador principal, perquè este puga realitzar la continuïtat de cures que el pacient rep en l’hospital per part de les TCAE”, ha explicat Cintia Borja.
Després de la visita, la TCAE registrarà necessitats bàsiques detectades i el pla d’intervenció. La freqüència de les visites domiciliàries variarà en funció de les circumstàncies de cada pacient i cuidador principal.