Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Barrachina: “Exigim un acord UE-MERCOSUR just que protegisca els agricultors i ramaders de la Comunitat Valenciana”
- La Conselleria d’Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca arriba a un acord amb AVA, ASAJA Alacant, La Unió, COAG, UPA, CGC i Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana davant de l’acord UE-MERCOSUR
- Establix un pla extraordinari de control fronterer per a evitar l’entrada de productes del MERCOSUR que puguen contindre plagues i riscos sanitaris
El conseller d’Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca, Miguel Barrachina, ha defés un acord UE-MERCOSUR “just que protegisca els agricultors i ramaders de la Comunitat Valenciana”.
El conseller reafirma esta postura després d’arribar a un acord amb els representants del sector primari de la Comunitat Valenciana, els quals han expressat el seu rebuig a l’anunciat acord comercial entre la Unió Europea i MERCOSUR.
Barrachina ha assegurat que “reclamem conjuntament mesures que garantisquen la protecció de l’agricultura i la ramaderia de la Comunitat Valenciana enfront de la competència deslleial i la falta de reciprocitat en les condicions de producció i comercialització”.
El conseller ha destacat que la UE “ha de continuar sent un actor global clau en la producció i l’exportació d’aliments segurs i de qualitat. És crucial que este acord oferisca millors oportunitats per al sector agropecuari europeu”.
El pacte a què s’ha arribat entre la Conselleria d’Agricultura i les organitzacions AVA, ASAJA Alacant, La Unió, COAG, UPA, CGC i Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana, arreplega un pla extraordinari de control en les fronteres amb l’objectiu d’evitar l’entrada de productes procedents de països del MERCOSUR que puguen contindre plagues i generar conflictes sanitaris.
“Esta mesura busca protegir la salut pública i preservar la seguretat alimentària del país, establint rigorosos controls per a garantir que els productes que ingressen en el territori complisquen amb els estàndards més alts de qualitat i seguretat”, ha assegurat el conseller.
Així mateix, el document preveu implementar mesures de vigilància en origen per a garantir el compliment dels requisits de l’acord, i establir un fons de compensació per a protegir els productors europeus davant dels possibles impactes de l’acord, a més d’una major concreció en la regulació de la sostenibilitat, la protecció del medi ambient i els drets laborals en els països del MERCOSUR, especialment pel que fa als productes agrícoles i ramaders exportats cap a la UE.
Miguel Barrachina ha insistit en el fet que l’acord afavorix l’exportació de productes agrícoles i ramaders del MERCOSUR a la UE, “mentres que no promou de manera equitativa les exportacions agroalimentàries europees a eixos països”.
“Això posa en risc el nostre sector primari, ja que podria portar a la substitució dels productes agroalimentaris europeus, que es produïxen amb uns estrictes estàndards de qualitat i seguretat alimentària, per productes del MERCOSUR, que no complixen els mateixos nivells d’exigència quant a les condicions de producció”.
En este sentit, el conseller ha subratllat que “reclamem reciprocitat tant en la producció com en els intercanvis comercials per a garantir un tracte just i equitatiu per als nostres productors”.
Un altre dels punts que aborda el document és l’exclusió de productes com els cítrics i el suc fresc de cítrics de la llista de productes sensibles. “L’acord no ha tingut en compte la rellevància dels cítrics en la producció europea i, en particular, a la Comunitat Valenciana. Per això, exigim que estos productes siguen considerats sensibles i que es protegisquen enfront dels efectes negatius de la competència deslleial”, ha afegit Barrachina.
Quant a la desforestació, l’acord insta a la revisió dels compromisos inclosos en este respecte a la desforestació en l’Amazònia, perquè “no preveu de manera adequada la desforestació vinculada a cultius com els cítrics, melons o melons d’Alger que s’exporten a la UE, cosa que ha d’abordar-se en la legislació”, ha assenyalat el conseller.
Finalment, el conseller d’Agricultura ha destacat la importància d’activar mecanismes de salvaguarda davant de l’increment de les importacions del MERCOSUR, exigint claredat en els procediments d’aplicació de les clàusules de protecció.
“L’agricultura i la ramaderia europees necessiten un marc de protecció robust, i no permetrem que el sector es veja desprotegit davant d’este acord”, ha conclòs Miguel Barrachina.