Hisenda i Economia

El Consell aprova el projecte del Pla valencià d’estadística 2025-2028

11/03/2025
  • És l’instrument d’ordenació i planificació de l’activitat estadística pública valenciana per als pròxims quatre anys
  • Inclou 255 operacions estadístiques, de les quals 45 són noves respecte al pla en vigor, que es troba prorrogat des de fa dos anys

 

El Consell ha aprovat el projecte del Pla valencià d’estadística (PVE) 2025-2028 abans d’elevar-lo a les Corts per a la seua aprovació. Este pla té una vigència de quatre anys i és l’instrument d’ordenació i planificació de l’activitat estadística pública valenciana.

El Pla valencià d’estadística proporciona el marc per a desenrotllar, elaborar i difondre estadístiques d’interés de la Generalitat i articular la col·laboració institucional de l’Administració del Consell, els seus organismes i empreses per a generar les sinergies necessàries i garantir el màxim aprofitament de la informació disponible, amb la finalitat d’afavorir la seua accessibilitat i reutilització per part de la societat.

El nou PVE inclou un total de 255 operacions estadístiques, de les quals 45 són noves respecte al pla en vigor, que es troba prorrogat des de fa dos anys. A més, disposa de 29 operacions més que l’anterior.

Quant a la seua estructura, el PVE es concreta en dos tipus d’activitats estadístiques. D’una banda, les associades als objectius específics d’informació del pla. En concret, comprenen la recopilació, elaboració i ordenació sistemàtica de la informació quantificable i la publicació i difusió dels resultats necessaris o útils, tant per al coneixement i l’anàlisi de la realitat geogràfica, econòmica, demogràfica, cultural i social de la Comunitat Valenciana com per a coadjuvar al compliment dels fins i competències de la Generalitat.

D’altra banda, les activitats estadístiques associades als objectius instrumentals del pla, que són activitats de coordinació, formació, regulació, desenrotllament tecnològic i innovació, metodologia o altres activitats que són necessàries per al desenrotllament de les activitats estadístiques i contribuïxen al compliment dels objectius del pla.

Objectius generals i específics

El Pla valencià d’estadística té com a objectius globals satisfer les demandes d’informació quantificable dels òrgans de govern i institucions de la Comunitat Valenciana, necessàries per a la programació de l’activitat pública al millor servici dels ciutadans.

També es promou l’ús de l’estadística pública posant a la disposició de la societat valenciana, empreses, agents econòmics i socials i ciutadania en general, la informació estadística necessària i útil per al millor coneixement i l’anàlisi de la realitat geogràfica, econòmica, demogràfica, cultural i social de la Comunitat Valenciana, com a base indispensable per a fonamentar les seues decisions.

Així mateix, es pretén garantir a la ciutadania l’accés a la informació estadística oficial, d’acord amb el principi de transparència; impulsar la qualitat en el conjunt de l’activitat estadística, així com avançar en el desenrotllament i integració de l’organització estadística de la Comunitat Valenciana dotant-la dels instruments i procediments per al millor exercici de les seues funcions i la prestació dels servicis públics de la seua competència.

Igualment, el pla té com a finalitat facilitar la coordinació de l’activitat estadística pública valenciana amb la feta per la Unió Europea i l’Administració General de l’Estat per als seus propis fins en el territori de la Comunitat Valenciana, així com desenrotllar i consolidar el sistema estadístic valencià potenciant el paper de l’Institut Valencià d’Estadística com a òrgan d’impuls i coordinació tècnica del PVE, dotant-lo a més de personal suficient i qualificat per a escometre estes tasques així com les relacionades amb la producció, elaboració i difusió de les estadístiques d’interés de la Generalitat.

De la mateixa manera, el Pla valencià d’estadística 2025-2028 busca proporcionar dades sobre objectius concrets, que serviran de marc per a definir les activitats estadístiques que es duran a terme durant este període.

Les grans línies del desenrotllament programàtic del PVE se centren en les temàtiques següents: població i llars; condicions de vida de la població; cohesió i inclusió social: protecció social, igualtat i servicis socials; educació i formació; sanitat i salut pública; hàbits socials, activitats culturals i esportives.

A més d’altres temàtiques com mercat de treball i relacions laborals; transport i mobilitat; sectors productius, activitat econòmica i teixit empresarial; investigació, desenrotllament tecnològic i innovació i societat de la informació; estat i avaluació de les finances, recursos humans i servicis públics de la Generalitat i de tots els seus ens instrumentals; així com territori, ecosistemes, recursos naturals i medi ambient.

Objectius específics instrumentals

Per la seua part, els objectius instrumentals del PVE se centren a garantir la qualitat de l’organització i producció d’estadístiques públiques. Això ajudarà a aconseguir tots els objectius d’informació estadística planificats i s’assegura que es disposa dels mètodes, ferramentes i procediments necessaris per a complir amb el nou compromís programàtic.

En resum, estos objectius perseguixen la millora de la capacitat científica, tecnològica i institucional necessària per a l’execució del nou PVE. Els objectius instrumentals es desenrotllaran mitjançant les activitats estadístiques instrumentals en els successius programes anuals.