Detalle nota de prensa - Comunica GVA
La Xarxa de Governança Local de la Generalitat amplia el seu abast amb noves adhesions i experiències de bones pràctiques en transparència i participació

- Onze entitats locals se sumen a la Xarxa de Governança Local de la Comunitat Valenciana, la qual cosa eleva a 67 el total de membres de la xarxa
- El director general de Participació anima els municipis valencians a adherir-se a esta iniciativa que “pretén enfortir la participació ciutadana en l’àmbit local”
El director general de Transparència i Participació, José Tárrega, acompanyat de la diputada de Transparència de la Diputació d’Alacant, Cristina García, ha presidit la tercera sessió de la Xarxa de Governança Local de la Comunitat Valenciana, un espai clau de cooperació interterritorial per a l’enfortiment de la participació ciutadana i la transparència en l’àmbit local.
Durant l’assemblea, celebrada en la Diputació Provincial d’Alacant, el director general de Transparència i Participació ha afirmat que “la descentralització i la interterritorialitat són valors essencials per a la xarxa, que busca fomentar trobades en diversos punts de la Comunitat Valenciana”.
Tárrega ha assenyalat que la Xarxa de Governança Local “reafirma el seu compromís amb el teixit associatiu i la col·laboració institucional, i es consolida així com una ferramenta essencial per a enfortir la cohesió territorial i la implicació ciutadana en la presa de decisions públiques”.
Tárrega ha donat la benvinguda als assistents i ha anunciat 11 noves adhesions, 8 municipis i les tres diputacions provincials, la qual cosa eleva a 67 el total de membres de la xarxa, dels quals 14 són de la província d’Alacant. Les noves incorporacions des de la reunió celebrada a Almassora el mes de juny passat han sigut: Terrateig, Vilavella, Meliana, Utiel, Benagéber, Vallada, Ondara, així com les diputacions d’Alacant, Castelló i València.
Durant la reunió de la Xarxa de Governança Local de la Comunitat Valenciana, s’ha procedit a la renovació de càrrecs i la Generalitat ha cedit la presidència a la Diputació de Castelló.
El director general de Transparència i Participació, José Tárrega, ha destacat la importància d’esta iniciativa i ha animat els municipis valencians que encara no formen part de la xarxa a adherir-se a esta amb l’objectiu “d’enfortir la participació ciutadana en l’àmbit local i impulsar projectes en col·laboració amb les entitats locals valencianes”.
La sessió també ha comptat amb la intervenció de la diputada de Transparència, Cristina García, qui ha destacat que la societat “demanda cada vegada més transparència, més participació i més proximitat per part de les seues institucions i nosaltres, com a administracions públiques, tenim l’obligació de respondre a eixa demanda amb accions i ferramentes tan efectives com la Xarxa de Governança Local de la Comunitat Valenciana”.
En este sentit, ha realçat el paper que juguen les diputacions “per a facilitar este procés, ja que aporten el suport tècnic i logístic necessari perquè tots els municipis puguen integrar-se plenament en esta xarxa i aprofitar al màxim les oportunitats que els oferix”.
Escola de Bones Pràctiques
Durant la sessió, s’han presentat diversos projectes com a part de la nova Escola de Bones Pràctiques de la Xarxa de Governança Local impulsada a Almassora. En este sentit, la Generalitat ha presentat el projecte ‘Transparència DANA local’, una iniciativa que reivindica la gestió transparent en situacions d’emergència.
Per la seua part, l’Ajuntament de Vilallonga ha exposat la seua iniciativa ‘Tu eres Vilallonga’, centrada en una estratègia participativa destinada a impulsar el teixit associatiu del municipi. D’altra banda, la Diputació de Castelló ha compartit el ‘Disseny estratègic d’un portal de transparència clar’, una proposta innovadora que reforça l’accessibilitat de la informació pública. Finalment, l’Ajuntament de Santa Pola ha parlat de la seua proposta 360º.