Conselleria d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació
Programació cultural

L’Institut Valencià de Cultura i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies firmen el conveni de renovació del Circuit Cultural Valencià

13/03/2025
L’Institut Valencià de Cultura i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies firmen el conveni de renovació del Circuit Cultural Valencià
  • L’acord per a 2025 arriba als 2,4 milions d’euros
  • L’objectiu és fer arribar una programació cultural de qualitat als municipis de la Comunitat Valenciana

 

El director de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), Álvaro López-Jamar; i el secretari general de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), Miguel Bailach, han firmat el conveni per a la cooperació en la promoció i difusió del projecte del Circuit Cultural Valencià (CCV) en 2025 entre els municipis de la Comunitat Valenciana.

L’objectiu d’este acord és fer arribar la programació de l’IVC en matèria d’espectacles d’arts escèniques, musicals i audiovisuals, denominada ‘Circuit Cultural Valencià’ a tots els municipis que s’adherisquen al programa, per a fomentar la integració i el desenrotllament cultural del territori.

Segons s’arreplega en el conveni, l’IVC s’encarregarà de la programació, contractació, liquidació i pagament del 100 % del caixet dels artistes de cada una de les actuacions incloses dins del Circuit Cultural Valencià.

El conveni preveu una dotació pressupostària de 2.420.000 euros per a finançar el cost de les activitats culturals programades pels ajuntaments, segons alguna de les cinc modalitats previstes.

Esta xifra representa un primer increment de 200.000 euros respecte a 2024. A més, a este import se sumaran 300.000 euros addicionals, la qual cosa suposa un augment total del pressupost de 500.000 euros. Este reforç permet una major descentralització de la programació cultural, enfortix la vertebració territorial i amplia l’impacte en el sector, la qual cosa generarà més oportunitats per a les companyies professionals.

Les cinc modalitats del Circuit Cultural Valencià són dansa i circ-A, amb un mínim de quatre i un màxim de deu espectacles professionals, almenys dos dels quals han de ser de dansa (mínim un dirigit a públic adult) i un de circ. Per la seua part, la modalitat teatre, dansa i circ-B comptarà amb un mínim de dos i un màxim de sis espectacles professionals, almenys un dels quals ha de ser de dansa.

A més, la modalitat música-A comptarà amb un mínim de quatre i un màxim de huit concerts professionals, dels quals almenys tres han de ser de música clàssica; en el cas de la modalitat música-B hi haurà un mínim de dos i un màxim de cinc concerts professionals, dels quals almenys un ha de ser de música clàssica. Finalment, el Circuit Cultural València per a este 2025 compta amb la modalitat de cine - audiovisual, amb una programació d’un mínim de dos sessions de cine.

Les comissions encarregades de valorar els projectes de programació presentats pels municipis les formaran personal de l’IVC, experts de reconegut prestigi en cada una de les disciplines artístiques i gestors culturals municipals, que també podran incorporar-se en qualitat d’assessors a la Comissió Mixta de Coordinació i Seguiment del Programa.

Novetats del nou conveni

El conveni per al 2025 incorporarà algunes millores respecte a l’anterior, arreplegades en el text a suggeriment dels municipis, sectors artístics i gestors culturals.

Amb l’objectiu que la programació cultural arribe a més localitats, el nou conveni assegurarà l’adhesió de municipis de menys de 10.000 habitants. A més, s’inclou la possibilitat de fer la programació en espais cedits en els municipis que no disposen d’espais d’instal·lacions pròpies.

Este nou conveni garantirà la diversificació de les empreses contractades per a aconseguir un accés més equitatiu. Reforçarà la promoció i protecció de les disciplines minoritàries i incorpora el desenrotllament de projectes singulars en els municipis mitjançant convocatòries específiques per a modernitzar i dinamitzar les relacions entre artistes, gestors culturals i ciutadania.

Quant als gestors culturals municipals, s’inclou una jornada anual de formació específica per a estos professionals i es garantix la participació dels gestors de la gestió cultural local en els processos de selecció. També es considerarà l’existència de tècnics de gestió cultural en les plantilles dels ajuntaments com a aspecte positiu per a valorar els projectes.

En este nou conveni també s’arrepleguen les millores cap a les companyies i els creadors. Garantirà una major seguretat jurídica i econòmica a les companyies davant de cancel·lacions ocasionades per força major, i es millora la redacció respecte a la responsabilitat de pagament de drets d’autor, a càrrec de l’ajuntament.

 

Galeria d'imatges