Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Carlos Mazón destaca el compromís del Consell per a “corregir l’històric dèficit cultural que Alacant ha patit durant anys”

- Destaca que “estem avançant en el projecte per a la instal·lació de la Col·lecció d’Art Contemporani de la Generalitat a Elx o la digitalització de l’arxiu històric del Jutjat Privatiu d’Aigües d’Orihuela”, entre d’altres
- Assenyala que Alacant és “una terra que aposta per la cultura en totes les seues formes, expressions i arts”, amb referents com el MUBAC, l’Orquestra ADDA Simfònica i el MARQ
- Posa en relleu que els guardonats amb el Premi Azorín “enaltixen el valor de la paraula” i ha reiterat l’“orgull que suposa que este guardó es done en una província que aposta per les lletres com cap altra”
- El Premi Azorín 2025 ha recaigut en l’escriptora sogorbina Rosario Raro per la seua novel·la La novia de la paz
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha destacat el compromís del Consell per a “corregir l’històric dèficit cultural que Alacant ha patit durant anys” per part de l’anterior Consell.
Durant la seua intervenció, ha destacat que, des de la Generalitat, “estem avançant en el projecte per a instal·lar a Elx la Col·lecció d’Art Contemporani de la Generalitat i en la digitalització de l’impressionant arxiu històric del Jutjat Privatiu d’Aigües d’Orihuela”, entre altres iniciatives.
Mazón ha assenyalat que la província d’Alacant és “una terra que aposta per la cultura en totes les seues formes, expressions i arts, i que ha sabut dotar-se amb referents indiscutibles” com el Museu Arqueològic Provincial, el MUBAC, l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, el Teatre Principal, l’Arniches, l’ADDA o l’Orquestra ADDA Simfònica.
Premi Azorín 2025
El Premi Azorín 2025 ha reconegut l’escriptora sogorbina Rosario Raro per la seua novel·la La novia de la paz. Raro és llicenciada en Filologia Hispànica per la Universitat de València i actualment dirigix l’Aula d’Escriptura Creativa de la Universitat Jaume I de Castelló. Entre les seues obres destaquen Volver a Canfranc (2015), La huella de una carta (2017), Desaparecida en Siboney (2019), El cielo sobre Canfranc (2022) i Prohibida en Normandía (2024).
Durant el seu discurs, el cap del Consell ha posat en relleu que “els guardonats de la 32a edició del Premi Azorín enaltixen el valor de la paraula”, que és la ferramenta per a “explicar un món cada vegada més confús i per a descriure’ns a nosaltres mateixos”.
Així mateix, ha reiterat el “profund orgull que suposa que un dels premis més importants de la literatura hispana es done a Alacant, una província que aposta per la literatura com cap altra”.
Un acte que ha comptat amb la presència del conseller d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira; el president de la Diputació d’Alacant, Toni Pérez, i l’alcalde d’Alacant, Luis Barcala, entre altres autoritats.
El Premi Azorín s’atorga a novel·les originals i inèdites en espanyol i el seu objectiu és promoure la literatura i el talent dels escriptors en esta llengua. És un dels certàmens literaris més destacats en parla hispana.
Va nàixer en 1994 d’una iniciativa conjunta de la Diputació Provincial d’Alacant juntament amb l’Editorial Planeta i, en esta edició, està dotat amb 45.000 euros per a l’obra guanyadora. Este 2025 s’han presentat 643 novel·les, de les quals deu han resultat finalistes.