Detalle nota de prensa - Comunica GVA
La Generalitat atén 17.150 víctimes de violència de gènere en les Oficines d’Assistència a les Víctimes del Delicte en 2024
- Les tres oficines provincials de denúncies i assistència a víctimes de violència de gènere en la Comunitat Valenciana assistixen 6.776 dones
- Les oficines oferixen als usuaris una atenció personalitzada abans, durant i després del procés judicial
La Xarxa d’Oficines d’Atenció a la Víctima del Delicte (OAVD) de la Generalitat ha atés un total de 17.150 víctimes de violència de gènere en 2024, un 10,88 % més, o el que és el mateix, quasi 1.700 persones més en comparació amb l’any anterior. Ateses estes xifres, la violència de gènere continua sent la principal causa d’assistència en les oficines.
La Generalitat, a través de la Conselleria de Justícia, gestiona de manera directa este servici públic, conformat per 37 OAVD. “L’objectiu és posar les víctimes de qualsevol delicte en el centre del sistema judicial, assegurant que reben l’ajuda, la protecció i l’assistència que necessiten, de manera integral, coordinada i especialitzada en els àmbits jurídic, psicològic i social”, ha explicat la consellera de Justícia i Administració Pública, Nuria Martínez.
Les víctimes de violència de gènere suposen el 67,6 % de les víctimes ateses pel personal de la xarxa. De les 17.150 víctimes de violència de gènere ateses, el 49,4 % correspon a la província de València, el 13,32% a la de Castelló i el 37,28 % a la d’Alacant.
L’anàlisi de l’edat de les dones víctimes de violència de gènere que van ser assistides per primera vegada en 2024, més de la mitat (55,17 %) es troben entre els intervals d’edat compresos entre els 31 i 50 anys. Solen ser dones amb responsabilitats familiars i temps de convivència en una situació de violència. No obstant això, una mirada general a les dades ens demostra que este tipus de violència comença a mostrar-se des d’edats primerenques i afecta tots els rangs d’edat de les dones.
Oficines de Denúncies i Assistència a les Víctimes de Violència de Gènere
Les Oficines de Denúncies i Assistència a Víctimes de Violència de Gènere són fruit de la col·laboració entre el Generalitat i el Ministeri de l’Interior.
Van nàixer amb un enfocament clar de proporcionar una resposta especialitzada i multidisciplinària a les dones que patixen violència per part de les seues parelles o exparelles, ja que no solament és un servici especialitzat en la tramitació de les denúncies de violència de gènere, sinó que també aborden les necessitats emocionals, psicològiques i socials de les víctimes, contribuint a la seua atenció integral.
Esta atenció integral i multidisciplinària es du a terme per agents del Cos Nacional de Policia adscrita a la Comunitat Valenciana i personal de perfil psicològic i del treball social de la Xarxa de la Generalitat d’Assistència a les Víctimes del Delicte. A més, compten amb un torn específic de lletrats del torn d’ofici dels respectius col·legis de l’advocacia a on tenen la seu estes oficines de denúncies.
Les tres oficines provincials de denúncies i assistència a víctimes de violència de gènere en la Comunitat Valenciana han assistit un total de 6.776 dones des de la seua obertura fins a desembre de 2024, de les quals 3.942 van interposar denúncia, és a dir, més del 58 %.
En l’últim any, han sigut ateses 2.077 dones i d’estes, 1.049 van interposar denúncia. A més, quasi un 75 % d’estes últimes la van ratificar en seu judicial, continuant avant amb el procediment.
El 42 % dels casos denunciats en este recurs, han sigut valorats com de risc alt o extrem, la qual cosa subratlla la urgència de mesures de protecció més eficaces i evidencia la importància del suport integral prestat en este recurs.
Les 37 OAVD més les 3 oficines de denúncies i assistència a les víctimes de violència de gènere exercixen un paper essencial en l’acompanyament integral de les víctimes, i destaquen per la seua capacitat d’oferir suport primerenc, fins i tot abans que es formalitze una denúncia i el seguiment després del tancament del procés judicial, ajudant les víctimes a superar les seqüeles emocionals i socials del delicte.
Qualsevol persona pot sol·licitar informació o cita a través del telèfon 900 50 55 50.