Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Ivace+i Innovació finança el desenrotllament de peces elàstiques que ajuden a mesurar l’activitat elèctrica corporal mitjançant l’ús d’elèctrodes secs

- Marián Cano assenyala que el potencial investigador dels centres tecnològics “suposa una millora competitiva de les empreses i un benefici social”
- Amb este projecte es busquen els millors resultats per a mesurar l’activitat cerebral, del cor o la salut de músculs i nervis ajudant a la detecció precoç de malalties cròniques
- Aitex col·labora amb les empreses Lurbel i Kinetic en la fabricació d’elèctrodes no invasius que oferisquen els millors resultats
La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Marián Cano, ha visitat el Centre d’Investigació i Innovació (AITEX) per a conéixer una línia emergent d’investigació que ha permés desenrotllar diferents peces elàstiques que ajuden a mesurar l’activitat elèctrica corporal mitjançant l’ús d’elèctrodes secs.
El projecte, denominat BIOFLEX, és finançat per l’Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (Ivace+i) amb prop de 200.000 euros i per la Unió Europea en el marc del programa FEDER Comunitat Valenciana per al període 2021-2027 i en este han col·laborat empreses del sector (Lurbel i Kinetic).
A través d’este projecte, Aitex està investigant la fabricació d’elèctrodes no invasius que s’integraran en peces tèxtils per a determinar quin d’ells oferix els millors resultats a l’hora de mesurar l’activitat cerebral, l’activitat del cor o la salut de músculs i nervis, cosa que ajudarà a la detecció precoç de malalties cròniques.
L’objectiu és aconseguir dispositius wearables que permeten portar el monitoratge de senyals tan complexos i importants a l’àmbit domèstic, la qual cosa significaria un gran avanç per a la medicina personalitzada.
Per a la presidenta d’Ivace+i, Marián Cano, “este projecte implica una innovació important per al sector de la salut i posa una vegada més de manifest com el potencial investigador dels centres tecnològics de la Comunitat Valenciana suposa una millora competitiva de les empreses i un benefici social evident”.
Per la seua banda, el president d’AITEX, León Grau, ha indicat que “és tot un orgull comptar amb la presència de Marian Cano hui en AITEX, perquè conega de primera mà tots els sectors transversals en els quals treballem, així com els projectes d’I+D amb els quals treballem conjuntament per a millorar la competitivitat de les empreses de la Comunitat Valenciana”.
Prototips intel·ligents
En el marc del projecte BIOFLEX, el centre d’investigació AITEX ha aconseguit desenrotllar i provar amb èxit diferents prototips de tèxtils intel·ligents.
Un d’estos prototips és una banda per a l’esquena composta d’elèctrodes antilliscants, amb els quals s’han obtingut grans resultats, ja que s’aconseguix replicar pràcticament a la perfecció el comportament dels elèctrodes tradicionals humits per a mesurar l’activitat muscular.
A més, s’està investigant el desenrotllament d’un cablejat aïllat i tèxtil per a incorporar en els petos ECG, que permeten registrar els senyals elèctrics del cor.
I s’està treballant en la fabricació d’una banda elàstica amb sensors d’EEG que ajude a mesurar l’activitat elèctrica del cervell.
AITEX celebra enguany el seu 40 aniversari consolidant-se com el centre de referència a l’avantguarda en innovació, investigació i desenrotllament tecnològic a Espanya i un dels cinc principals d’Europa.
Galeria d'imatges
Talls de veu relacionats
consellera Marián Cano