Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca

La Conselleria d’Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca i els seus organismes autònoms disposen d’un pressupost consolidat de 726 milions d’euros

01/04/2025
La Conselleria d’Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca i els seus organismes autònoms disposen d’un pressupost consolidat de 726 milions d’euros
  • Els comptes de la Conselleria creixen un 26,1 %, el capítol d’inversions creix un 88 % i les ajudes a la inversió s’incrementen un 46 %
  • El conseller anuncia que “destinarem 103 milions d’euros a fer front als danys ocasionats per les riuades i pluges en les províncies de València i Castelló”
  • “Vam complir la nostra promesa d’eliminar l’impost de successions i donacions i ara abaixem l’impost de transmissions de finques rústiques amb ús agrari del 10 % al 4 %”
  • Barrachina destaca que les inversions en infraestructures hidràuliques són vitals per a garantir la continuïtat del sector i anuncia que es destinaran 38,8 milions a ajudes i inversions per a la modernització de regadius

La Conselleria d’Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca comptarà, enguany, amb un pressupost de 457 milions d’euros, la qual cosa representa un increment del 26,1 % respecte a 2024.

Amb el pressupost destinat a organismes autònoms, 341 milions d’euros, la xifra global consolidada és de 726 milions d’euros per a 2025.

Miguel Barrachina ha comparegut en la comissió d’hisenda de les Corts, a on ha explicat que “les inversions pròpies de la Conselleria creixen un 88 % i les ajudes a la inversió augmenten un 46 %, perquè l’agricultura, la ramaderia i la pesca de la Comunitat Valenciana han de rebre de l’Administració el respecte que mereixen, tal com ja hem fet enguany, l’any amb l’execució més alta de l’última dècada, un 85,2 %”.

Així, el conseller ha explicat que “dels 726 milions d’euros que destinem al sector primari de la Comunitat, 341 corresponen als organismes autònoms adscrits a la Conselleria, com l’Agència Valenciana de Foment i Garantia Agrària i l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries, que compta amb un pressupost de 18 milions d’euros i un increment del 8 % en inversions”.

“D’esta manera, complim el nostre compromís de situar la inversió en el sector primari a on es mereix, a l’altura del que agricultors, ramaders, pescadors i regants ens oferixen a la societat valenciana i que ens permet gaudir dels millors aliments del món”.

Barrachina ha explicat que la majoria d’estes inversions estaran destinades al suport als jóvens i nous agricultors, a la modernització d’estructures i a la indústria agroalimentària, les cooperatives, el sector pesquer i la millora de les infraestructures hídriques”.

103 milions per a la DANA

El conseller d’Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca ha explicat que “la recuperació del sector primari, afectat greument per les riuades, és el principal eix per a la nostra conselleria. Vam ser els primers a entrar, i serem els últims a anar-nos-en”.

“I per a això fem una inversió de 145 milions d’euros, dels quals 4,6 ja s’han executat en 2024 i 103,2 s’executaran en 2025. I ho fem en solitari, sense el suport del Govern de Pedro Sánchez, que únicament ens permet endeutar-nos i acudir a crèdits, sense traspassar a la Generalitat ni un sol euro. I això que des del primer moment li vam presentar un pla de recuperació del sector agrari pressupostat en 840 milions d’euros, dels quals ens ha transferit la impactant quantitat de 0 euros”.

Estes inversions es destinaran principalment a la reparació de camins, les ajudes a les comunitats de regants i entitats de reg, la reparació de canalitzacions urbanes, la replantació, la indústria i les actuacions en la presa de Buseo, entre d’altres.

Donar suport al relleu generacional i defendre el sector

El conseller d’Agricultura ha assegurat que “lluny de persecucions i sancions, lluny de macroplans que no s’executen i lluny del radicalisme ideològic que els castiga i que ens han convertit en el territori europeu líder en abandó, el sector primari mereix reconeixement i suport a l’altura de tot el que aporten a la nostra societat, a la nostra economia, al nostre medi ambient, a la nostra cultura i al nostre paisatge”.

En este sentit, ha assegurat que “apostem pel relleu generacional en el camp, i, per això, una de les primeres mesures que hem implementat ha sigut reduir la pressió fiscal per a facilitar el traspàs de terres i d’explotacions ramaderes de pares a fills. Vam complir la nostra promesa d’eliminar l’impost de successions i donacions i ara abaixem l’impost de transmissions de finques rústiques amb ús agrícola del 10 % al 4 %”.

Barrachina ha explicat que prompte “traurem una orde d’ajudes per a afavorir la incorporació de jóvens i de nous agricultors, perquè l’objectiu essencial és que els jóvens puguen instal·lar-se com a agricultors professionals titulars o cotitulars d’una explotació agrària o ramadera”.

“Volem que els nostres agricultors i ramaders s’incorporen en explotacions modernes, competitives i rendibles, per això, destinem 21 milions d’euros a la modernització i millora d’explotacions agràries i ramaderes. Ajudem el sector a ser més competitiu, produint amb qualitat i respecte al medi ambient, però també amb la rendibilitat necessària que els permeta seguir generant riquesa i llocs de treball”.

Més recursos hídrics

El conseller d’Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca ha assegurat que “l’aigua és un recurs escàs en la nostra comunitat que els regants saben usar millor que ningú, garantint un ús eficient i responsable de cada gota d’aigua de què disposem. Sense aigua, hi ha desert, i això, en este Consell, ho tenim molt clar”.

“Les inversions en infraestructures hidràuliques són vitals per a garantir la continuïtat del sector, especialment en zones deficitàries, com el sud d’Alacant. Per això, este any 2025 reforcem la nostra aposta pels regants i destinem 38,8 milions a ajudes i inversions per a la modernització de regadius”, ha assenyalat.

Barrachina ha assegurat que “volem que es puga aprofitar cada gota de què disposem, i, per això, continuarem apostant per la reutilització d’aigües depurades per al seu ús en regadius. Els 18,7 milions d’euros d’inversió directa ens permetran continuar sent la primera regió europea en volum d’aigua reutilitzada, malgrat les inversions compromeses pel Govern de Sánchez i que mai han arribat, com les obres per a la reutilització d’aigües en les depuradores de Monte Orgegia, Rincón de León, Orihuela o Torrevieja”.

Així mateix, ha explicat que, juntament amb estes inversions, “el proveïment d’aigua potable a municipis, les obres de canalitzacions i les millores en basses de reg sumen un total de 89 milions d’euros destinats a infraestructures hidràuliques, de manera que el pressupost d’esta partida augmenta un 60 % respecte a l’any anterior”.

Barrachina ha recordat que “no només invertim en infraestructures hidràuliques, sinó que, als 25,7 milions en recuperació de camins rurals després de les riuades, sumem 15 milions d’euros addicionals en ajudes a ajuntaments, concentracions parcel·làries i altres infraestructures agràries”.

A més, ha assenyalat que la Conselleria compta amb una partida de 2,7 milions destinats a la construcció de basses de proveïment d’aigua per al bestiar. “Perquè no només vam treballar a portar aigua als nostres animals quan la van necessitar l’any passat amb un total de 22,7 milions de litres en 1.845 camions cisterna, sinó que també treballem perquè esta mena de situacions no torne a produir-se”, ha afegit.

33,4 milions per a assegurances agràries

D’altra banda, el conseller d’Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca ha anunciat que “un any més, tornem a batre rècord en aportació al sistema d’assegurances agràries, amb 33,4 milions d’euros, que ens permeten consolidar-nos com l’autonomia que més invertix en este sistema”.

“Garantir eixa renda davant de situacions imprevistes és també una de les nostres prioritats. Una inversió directa per als nostres productors, sense paperassa ni burocràcia, i que ha resultat fonamental en l’episodi recent de riuades, en què esta bona relació amb Agroseguro ha propiciat la ràpida actuació dels perits i que les indemnitzacions hagen arribat ràpidament als nostres productors. Tot el contrari del Consorci d’Assegurances del qual, malgrat no ser seu, tant es vanagloria Pedro Sánchez”.

Barrachina ha afirmat que “produir de manera segura, competitiva, rendible ha de vindre de la mà de la diferenciació i promoció dels nostres productes”. En este sentit, ha qualificat de “vitals” les figures de qualitat, com ara denominacions d’origen, indicacions geogràfiques protegides o marca CV, “perquè el consumidor reconega en els lineals la qualitat del que es produïx en el nostre territori”.

“És per això que este Consell destinarà 32 milions d’euros en ajudes directes als nostres productes, com la cirera, el vi, l’arròs o la mel, a la promoció, a les fires, i als consells reguladors de les figures de qualitat. Perquè apostar per la qualitat és apostar per la nostra agricultura i ramaderia. En este sentit, farem costat a la producció ecològica amb 10,7 milions d’euros l’any 2025. En estes ajudes cal valorar els 95,6 milions d’euros que contribuiran al manteniment de la renda dels nostres productors”.

22 milions per a la pesca i 87 milions per a la indústria agroalimentària

Barrachina ha assegurat que “no ens oblidem dels nostres pescadors, els nostres herois de la mar, als quals el radicalisme ideològic europeu, secundat pel Govern d’Espanya, pretenen fer subsistir amb tan sols 27 dies de treball a l’any. Ningú, cap persona, pot mantindre’s treballant 27 dies a l’any”.

“Ningú millor que els nostres pescadors coneix, vol i respecta la mar Mediterrània. 4.000 persones depenen directament o indirectament d’un sector fonamental que ens permet consumir els millors aliments de la nostra mar. Un sector que, a més, forma part de la nostra història, la nostra cultura i la nostra riquesa gastronòmica, per la qual cosa es destinarà a este sector un total de 22,2 milions d’euros”.

Barrachina ha assegurat que “augmentem els fons per a cobrir la parada biològica fins als 7,6 milions d’euros. Destinem 9,1 milions d’euros a inversions en el sector pesquer, la qual cosa suposa un increment del 12,35 %. Augmentem un 21 % les ajudes a les organitzacions pesqueres, que passen a rebre 1,15 milions d’euros per a contribuir a una millor vertebració del sector. Perquè, enfront d’aquells que els volen culpar de tot, en este Consell només trobaran suport i admiració”.

“Tot el treball dels nostres agricultors, ramaders i pescadors ha de posar-se en el mercat. I per a això, la labor de la indústria agroalimentària és fonamental. Donem suport a la modernització de les empreses, facilitem la innovació i l’accés a les noves tecnologies i millorem el seu posicionament en mercats internacionals”, ha afirmat.

I tot això amb una inversió de 87 milions d’euros, mitjançant ajudes directes a la millora de la transformació i la comercialització, ajudes a les organitzacions de productors i vies de finançament a través de l’Institut Valencià de Finances.

Món rural, cooperatives i sanitat vegetal i animal

El conseller d’Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca ha assegurat que “destinem 21,9 milions en diferents línies de suport real a les zones rurals. D’estos, 12,9 milions són per a l’execució de les estratègies de desenrotllament local participatiu que ens permeten fixar població, consolidar el món rural i lluitar contra la despoblació a través dels grups d’acció local i les iniciatives de mamprenedoria rural”.

“Altres 7 milions d’euros van destinats a ajudes directes per a les zones de muntanya i altres zones amb limitacions naturals, per a la promoció d’una agricultura i una ramaderia sostenibles en entorns despoblats”.

Barrachina ha assegurat que, en l’any internacional de les cooperatives, “hem de fer menció a esta classe d’empreses, que constituïxen un eix fonamental del nostre territori i la nostra agricultura. La seua labor és fonamental per a garantir la supervivència del sector i de les zones rurals, i per això impulsem la seua labor amb 1,8 milions destinats a projectes específics d’integració, fusió, vertebració i formació”.

Finalment, ha insistit en un dels aspectes que més preocupen agricultors i ramaders, que són els problemes relacionats amb la sanitat vegetal i animal de les nostres explotacions.

“Davant dels enormes reptes sanitaris als quals s’enfronten agricultors i ramaders, destinem una partida pressupostària importantíssima de 39 milions d’euros per a donar-los suport i dotar-los de les millors ferramentes de prevenció i control de les plagues i malalties”. A esta inversió se suma el pressupost de l’IVIA, 18 milions d’euros per a reforçar un centre que ha de continuar sent referència en esta matèria.

Galeria d'imatges