Detalle nota de prensa
Visor detalle nota de prensa
La Generalitat restaurarà l’Ecce Homo de l’església de Picanya, que va resultar afectat per la riuada

- Mitjançant l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i), adscrit a la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, s’iniciaran els treballs de restauració d’escultures i retaules amb gran valor patrimonial
- La Conselleria farà tasques de desinfecció en l’església, previstes per a finals d’abril, un fet que permetrà la seua reobertura
- Els llibres de l’Arxiu Parroquial de Nostra Senyora de Montserrat de Picanya, que van ser traslladats a les dependències de Fira València per a ser recuperats, ja estan secs i en procés d’enquadernació
La Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació restaurarà escultures i retaules de la parròquia de Nostra Senyora de Montserrat de Picanya, localitat greument afectada per les inundacions. Així mateix, farà tasques de desinfecció en les pròximes setmanes, que permetran l’obertura de l’església després de cinc mesos tancada al públic.
La Conselleria, coordinada amb la Vicepresidència per a la Recuperació Econòmica i Social de la Comunitat Valenciana, iniciarà, en els pròxims dies, els treballs de restauració de tres escultures de gran valor històric o patrimonial per al municipi a través de l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i).
Es tracta de la figura de l’Ecce Homo, la Mare de Déu del Rosari i la Mare de Déu de Montserrat, traslladades a les instal·lacions de l’IVCR+i. Així mateix, es licitarà la restauració d’una desena d’escultures i de set retaules, obres que també s’han vist danyades.
A més, es durà a terme el procés de desinfecció dels retaules, previst per a finals del mes d’abril, en el qual s’aplicarà una tècnica de microabrasió. Estos treballs permetran la reobertura de l’església, tancada al públic des del 29 d’octubre. L’Ecce Homo és una escultura anònima exempta de 140 centímetres, tallada en fusta policromada i daurada.
Respecte a la Mare de Déu del Rosari, figura amb més antiguitat de l’església, ja que data del segon terç del segle XVIII, està tallada en fusta, policromada i daurada. Tant l’Ecce Homo com la Mare de Déu del Rosari tenen gran valor històric i estan incloses en l’inventari patrimonial de la Generalitat.
D’altra banda, la figura de la Mare de Déu de Montserrat, que dona nom a l’església, és obra de l’escultor Francisco Germán Ferrer, titular de l’Acadèmia San Fernando de Madrid. Elaborada amb fusta de pi de Suècia, amb decoració de policromia i daurada, té gran valor devocional i arrelament en el municipi.
Els set retaules del temple i les seues imatges associades estan danyats per la seua exposició a la humitat. Les primeres inspeccions tècniques van determinar danys de naturalesa o afecció en revestiments i fusteries tant interiors com exteriors.
D’altra banda, els llibres de l’Arxiu Parroquial de Nostra Senyora de Montserrat de Picanya, que van ser traslladats a les dependències de Fira València per a ser recuperats, ja estan secs, i una enquadernadora de Castelló està reenquadernant-los gratuïtament.
Inspeccions i assessorament
Des de la riuada, tècnics de l’IVCR+i i de la Conselleria de Cultura han realitzat inspeccions en els municipis afectats a fi de prestar assessorament tècnic sobre estos espais, així com sobre l’estat en el qual es troben els documents, els llibres i les obres d’art que contenen, i procedir, en els casos necessaris, al seu trasllat.
La secretària autonòmica de Cultura, Pilar Tébar, ha destacat que “s’estan portant a cap actuacions en l’església, es durà a terme la neteja i desinfecció que permetrà la reobertura del temple i s’abordaran les restauracions necessàries”.
A més, ha remarcat l’esforç de l’IVCR+i en la recuperació d’arxius i obres i de patrimoni cultural en la inspecció dels béns immobles de Picanya, entre els quals hi ha l’església del municipi, i ha recordat que “per a este 2025 hem incrementat un 27 % el pressupost de l’IVCR+i, fins als 4,7 milions d’euros”.
Esta mateixa setmana, el vicepresident segon i conseller per a la Recuperació Econòmica i Social, Francisco José Gan Pampols, ha mantingut una reunió amb l’alcalde de la localitat, Josep Almenar, amb qui va visitar l’església, greument afectada per l’aigua, que va superar els tres metres d’altura. El vicepresident va analitzar, amb el rector, els danys de la riuada en el temple i es va comprometre a treballar en una solució de manera coordinada amb el departament que dirigix José Antonio Rovira.
“Per a nosaltres és molt important visitar els municipis i els sectors i col·lectius més afectats per esta catàstrofe per a conéixer de primera mà les seues prioritats per a donar resposta a les seues problemàtiques”, ha destacat Gan Pampols.
L’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i) ja ha aconseguit salvar més de 2.250 llibres, 300 plànols i 3.000 caixes de documentació, inclosos arxius històrics de Sedaví, Aldaia, Catarroja, Picanya, Alfafar, Algemesí, Massanassa i Paiporta, entre altres municipis afectats.