Vicepresidència primera i Servicis Socials, Igualtat i Vivenda
IVAFIQ

El Comité d’Ètica de Servicis Socials reforça el seu suport a la creació de comités locals amb una nova guia

05/04/2025
El Comité d’Ètica de Servicis Socials reforça el seu suport a la creació de comités locals amb una nova guia
  • La guia busca facilitar la creació de comités d’ètica locals i consolidar una xarxa que millore la qualitat i equitat en els servicis socials
  • Els comités seran espais de reflexió i assessorament per a garantir decisions basades en principis ètics i bones pràctiques

 

El Comité d’Ètica de Servicis Socials de la Comunitat Valenciana, òrgan adscrit a la Vicepresidència Primera i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, ha reforçat el seu suport en la promoció de l’ètica dels servicis socials mitjançant la publicació d’una guia de recomanacions per a la creació de comités d’ètica locals.

Este document pretén servir de referència per als municipis valencians interessats a constituir estos òrgans, i d’esta manera facilitar la seua posada en marxa i funcionament, a més d’aconseguir la consolidació d’una xarxa de comités locals que contribuïsquen a la millora de la qualitat i l’equitat en la prestació dels servicis socials.

Els comités es conceben com a espais de reflexió, deliberació i assessorament, dirigits tant a professionals del sector com a persones usuàries, famílies, administracions i entitats del tercer sector, amb l’objectiu de garantir una presa de decisions basada en principis ètics i bones pràctiques.

El decret del Consell que regula els comités d’ètica del Sistema Públic Valencià de Servicis Socials establix únicament com a obligatòria la creació de comités locals en municipis amb més de 100.000 habitants i també preveu la creació de comités en tots els municipis valencians.

Per això, el Comité d’Ètica ha organitzat diverses jornades informatives en les tres províncies de la Comunitat Valenciana en les quals han participat representants de més de 250 municipis, amb el motiu de difondre i impulsar la constitució d’estos comités. A conseqüència d’estes reunions, el Comité ha elaborat este document que pretén servir de guia a estos municipis per a la creació dels seus comités d’ètica locals. La guia oferix recomanacions en aspectes com la constitució, formació de les seues persones, membres i funcions.

Aspectes de la guia

Entre els aspectes més destacats de la guia, se subratlla la necessitat que els membres acrediten una formació específica en ètica, amb un mínim de 50 hores, o bé experiència prèvia en comités d’ètica o comissions deontològiques. Així mateix, es recomana garantir la multidisciplinarietat dels seus integrants, fomentant la participació de professionals tècnics, representants del tercer sector, persones usuàries i figures de reconegut prestigi en l’àmbit local.

Al seu torn, el document també aborda aspectes organitzatius, com l’elecció de la presidència, vicepresidència i secretaria per part dels mateixos membres del comité, l’obligatorietat de celebrar reunions trimestrals i l’elaboració d’un reglament de funcionament intern. A més, s’establix la incompatibilitat de pertinença a estos òrgans amb l’exercici de càrrecs polítics o de direcció en partits, sindicats i entitats del tercer sector, assegurant així la seua independència i objectivitat.

D’altra banda, la guia incidix en la importància d’integrar la reflexió ètica en el dia a dia dels servicis socials amb l’objectiu de promoure la seua incorporació en comissions de treball, reunions d’equip i altres espais de presa de decisions.

Així mateix, el document establix que els comités locals hauran de respondre únicament a consultes sobre problemes d’ètica relacionats amb la seua àrea i elevar als comités de superior rang, com ara departamentals i, en última instància, al Comité d’Ètica dels Servicis Socials de la Comunitat Valenciana, els casos més complexos.

Per a més informació, la guia es pot consultar a través de la pàgina web del Comité d’Ètica dels Servicis Socials.

 

Galeria d'imatges