Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca
Nueva Economía Fórum

Barrachina: “Llibertat, simplificació, recursos hídrics suficients i defensa del sector són les nostres línies estratègiques per al sector primari”

07/04/2025
Barrachina: “Llibertat, simplificació, recursos hídrics suficients i defensa del sector són les nostres línies estratègiques per al sector primari”
  • El conseller ha anunciat que “destinarem 29,5 milions d’euros a ajudes per a facilitar l’accés de jóvens i nous agricultors al sector”
  • Assenyala que esta orde d’ajudes és la més ambiciosa dels últims anys i presenta importants novetats, com l’ampliació de l’import mínim de l’ajuda, que passa de 20.000 a 30.000 euros, i l’import màxim, que s’incrementa de 70.000 a 80.000 euros
  • A més, preveu un complement específic de 10.000 euros per a les zones amb limitacions naturals com l’horta de València
  • Barrachina sol·licita al Govern d’Espanya que, “en lloc de destruir preses i embassaments, hauria de centrar-se a construir totes les necessàries per a garantir la seguretat de la població, oferir més flexibilitat per a netejar els llits i agilitzar el procés d’autoritzacions”
  • Recorda que “a Europa demanem un tracte igualitari per als nostres productes, més equitat, més impuls a la innovació i una millor coordinació fitosanitària en les inspeccions d’origen”

El conseller d’Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca, Miguel Barrachina, ha destacat que “les nostres línies estratègiques per al sector primari són la llibertat, la simplificació, la gestió adequada dels recursos hídrics i la defensa del sector enfront de la demonització que ha patit en els últims anys”.

Així ho ha expressat el conseller d’Agricultura durant el desdejuni informatiu organitzat per Nueva Economía Fórum, en el qual ha analitzat la situació actual del sector i ha detallat les principals línies estratègiques del seu departament.

Durant la seua intervenció, Miguel Barrachina ha anunciat que, “en les pròximes setmanes, llançarem una convocatòria d’ajudes per un total de 29,5 milions d’euros, destinada a fer costat als jóvens i nous agricultors i a fomentar les noves incorporacions al sector”.

“Esta iniciativa busca oferir un impuls econòmic significatiu a aquells que aposten pel futur del camp, garantint el relleu generacional i la sostenibilitat del sector agrícola”, ha afegit el conseller.

Barrachina ha afirmat que “esta orde d’ajudes és la més ambiciosa dels últims anys i presenta novetats importants, com l’ampliació de l’import mínim de l’ajuda, que passa de 20.000 a 30.000 euros, i l’import màxim, que s’incrementa de 70.000 a 80.000 euros”.

A més, esta ajuda preveu un complement específic de 10.000 euros per a les zones amb limitacions naturals, com l’horta de València.

En esta línia, ha subratllat que el relleu generacional és un dels pilars clau de l’estratègia política del Consell de Carlos Mazón, i ha remarcat que “hem reduït la pressió fiscal, amb l’eliminació de l’impost de successions i donacions, i la rebaixa de l’impost de transmissions de finques agràries, que passa del 10 % al 4 %, amb l’objectiu de facilitar l’accés de les noves generacions al sector agrícola i d’assegurar la seua continuïtat”.

En este sentit, el conseller ha afirmat que “per a alleugerir la càrrega burocràtica a la qual s’enfronten agricultors, ramaders i pescadors, apostem per la simplificació, per oposar-nos al quadern digital, i implementem un nou registre d’explotacions ramaderes més senzill i accessible, que facilite el seu treball diari”.

“El seu lloc està en el camp, en la ramaderia o en la mar. Ells són els que saben cuidar el que els dona menjar. Nosaltres apostem per la promoció, no per la sanció, i brindem suport incondicional enfront d’aquells que intenten llevar-los el prestigi, per a després deixar-los sense aigua, dir-los que no poden plantar l’hortalissa d’hivern o que no poden eixir a pescar”, ha explicat.

Així mateix, ha remarcat que els agricultors amb els seus tarongers “són capaços de depurar totes les emissions de la totalitat del parc mòbil valencià, inclosos els camions. L’ecologista que xafa el camp es diu agricultor; l’animalista que defén els animals es diu ramader; i l’ecologista que està en la mar es diu pescador i trau més de 150.000 tones de plàstic de la mar”.

El conseller ha defés que la labor dels nostres agricultors, ramaders i pescadors “és absolutament indispensable”, i ha citat com a exemple que quan un ramader en extensiu desapareix, “l’Administració es veu obligada a contractar vigilants per a substituir-lo, brigades de neteja per a fer tasques que 72.000 caps de bestiar fan de manera natural, i bombers per a extingir incendis”.

D’altra banda, Barrachina ha assenyalat que “l’any passat va ser un reflex clar de la realitat de la nostra agricultura i el sector primari, al passar d’una sequera extrema a les inundacions, la qual cosa evidencia els reptes als quals ens enfrontem”.

No obstant això, com ha continuat el conseller, “malgrat els desafiaments, hem aconseguit batre rècords d’exportació. El sector agroalimentari ha sigut el motor principal de la balança comercial exterior de la Comunitat Valenciana, amb un saldo positiu de 3.504,5 milions d’euros. Si la Comunitat Valenciana s’ha consolidat com un referent exportador ha sigut gràcies a l’esforç i a l’impuls d’este sector”.

Més infraestructures hídriques i un pacte nacional de l’aigua

El conseller d’Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca ha remarcat els 99 milions d’euros que el seu departament destinarà enguany a la millora de les infraestructures hídriques. “Esta inversió, que representa un increment del 60 %, es destinarà principalment a la modernització dels sistemes de regadiu, a garantir el proveïment d’aigua i en la realització d’obres de canalització”, ha detallat.

"És crucial disposar de les infraestructures adequades per a mitigar els efectes negatius de possibles noves riuades. Si el Govern d’Espanya haguera dut a terme les infraestructures previstes i localitzades, les conseqüències de les riuades del mes d’octubre passat haurien sigut significativament menors. És urgent adoptar mesures que protegisquen la ciutadania”, ha assenyalat.

En este sentit, Barrachina ha criticat la falta de resposta del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic després de cinc mesos d’espera des que la Generalitat va presentar el Pla contra inundacions: “Ja són cinc mesos d’inacció per part del Govern d’Espanya davant d’un pla que inclou actuacions que podrien salvar vides”.

El conseller ha recordat que, el passat 7 de novembre, el Ministeri es va comprometre a estudiar el document enviat per la Conselleria, que arreplega una inversió de 2.390 milions d’euros, a executar durant cinc anys, per a la implementació de mesures urgents i preventives enfront de les inundacions. No obstant això, “fins a la data, i malgrat la urgència, no hem rebut cap resposta ni avanç per part del Govern central”, ha denunciat.

Durant el seu discurs, Barrachina ha expressat, una vegada més, el seu rebuig a les retallades en el transvasament Tajo-Segura impulsades pel Govern central, ja que es tracta de “decisions polítiques, preses sense aval tècnic, que representen una amenaça greu per a l’agricultura alacantina i la condemnen a la desaparició de 10.000 milions d’arbres”.

“És imprescindible que les decisions que afecten els recursos hídrics compten amb el consens de les comunitats autònomes implicades”, ha indicat. Per això, ha reiterat la urgència d’assolir un pacte nacional de l’aigua, perquè “la nostra terra necessita una política hídrica justa i equilibrada, que permeta als agricultors mantindre la seua activitat i assegurar l’ocupació que en depén. L’aigua és una qüestió d’estat, és de tots, no és propietat de ningú”.

Preses i embassaments

Miguel Barrachina ha destacat que “és essencial revisar totes les preses i dur a terme les accions necessàries, tal com estem fent en Buseo. No ho hem dubtat ni un instant, primer amb un contracte d’emergència de 4,7 milions per a realitzar les reparacions, i, ara, amb una gran inversió per a assegurar la seua viabilitat i la seguretat dels ciutadans dels voltants de la presa. Altres només es limiten a reparar-ne algunes, però no planifiquen ni construïxen per al futur. En Buseo invertirem més de 30 milions”.

“Li demanem al Govern d’Espanya que, en lloc de destruir preses i embassaments, s’enfoque a construir les infraestructures necessàries per a garantir la seguretat de la població. A més, és fonamental atorgar més llibertat per a netejar els llits i agilitzar les autoritzacions”, ha matisat.

Pressupost 2025

El conseller ha recordat el pressupost amb el qual comptarà el seu departament enguany, un total de 457 milions d’euros, la qual cosa representa un increment del 26,1 % en comparació amb l’any anterior.

Barrachina ha assenyalat que “a esta inversió de la Conselleria se suma el pressupost dels organismes autònoms, com l’Agència Valenciana de Foment i Garantia Agrària i l’IVIA, que disposaran de 341 milions d’euros destinats al sector. En total, la Conselleria d’Agricultura, juntament amb els seus organismes autònoms, comptarà amb un pressupost de 726 milions d’euros per a 2025”.

Respecte a les inversions per a la reconstrucció després de les riuades i pluges que van afectar la Comunitat Valenciana, la Conselleria destinarà un total de 145 milions d’euros, dels quals 4,6 ja s’han executat, 103,2 milions s’invertiran en 2025, i els altres 37,2 en pròximes anualitats.

Defendre a Europa els interessos del nostre sector primari

El conseller d’Agricultura ha subratllat que “a Europa ens trobem en un moment crucial per a defendre els nostres interessos. Ara, comptem amb comissaris disposats a escoltar i atendre les demandes del sector”.

“El president Carlos Mazón va estar la setmana passada a Brussel·les defenent el dictamen ‘Millorar la competitivitat agrícola regional de la UE: una estratègia global que integre condicions comercials equitatives i seguretat fitosanitària’, que va ser aprovat per una àmplia majoria, en el qual sol·licitava igualtat de tracte per als nostres productes, més equitat, més innovació i una millor coordinació fitosanitària en les inspeccions en origen”, ha recordat.

Finalment, Barrachina ha explicat que, en col·laboració amb el sector pesquer i les altres comunitats autònomes afectades, “estem duent a terme una acció de defensa a escala europea perquè els nostres pescadors puguen recuperar els dies de pesca. No permetrem que es perda ni un vaixell més. Hem presentat al·legacions davant de la Unió Europea, que debatrà pròximament la reforma de la política pesquera comuna, amb l’objectiu de protegir els dies de treball dels nostres pescadors”.

Galeria d'imatges