Hisenda i Economia
Simplificació

La Generalitat activa la comissió interdepartamental CITSA per a coordinar la transformació digital i aplicar el nou decret de simplificació

08/04/2025
La Generalitat activa la comissió interdepartamental CITSA per a coordinar la transformació digital i aplicar el nou decret de simplificació
  • La consellera d’Hisenda presidix la reunió constitutiva d’este òrgan que pretén “evitar duplicitats i millorar la coordinació i eficiència”
  • La comissió té els objectius de reduir càrregues administratives, fomentar l’administració electrònica, aprofitar tecnologies com la IA o millorar la qualitat i eficiència dels servicis públics
  • S’emmarca en el Pla Simplifica de la Generalitat 2024-2026 i respon a la necessitat d’aglutinar en una sola estructura les polítiques de simplificació administrativa i modernització tecnològica

 

La consellera d’Hisenda i Economia, Ruth Merino, ha presidit la reunió constitutiva de la Comissió Interdepartamental per a la Transformació Digital i Simplificació Administrativa en la Comunitat Valenciana (CITSA), un nou òrgan de coordinació de la Generalitat que aglutina en una sola estructura les polítiques de simplificació administrativa i modernització tecnològica.

La CITSA naix de la voluntat del Consell d’avançar cap a una administració més eficient, digital i centrada en les persones, per a evitar duplicitats i millorar la coordinació.

La creació d’esta comissió s’emmarca en el Pla Simplifica de la Generalitat 2024-2026 i respon a la necessitat d’aglutinar en una única comissió interdepartamental les competències de les dos comissions creades per l’anterior Consell per a la modernització tecnològica i les comunicacions (CITEC) i per a la modernització de l’Administració pública (CIMAP), òrgans ja extingits i que tenien competències similars.

En este sentit, Ruth Merino ha destacat en esta primera reunió que esta unió resultava indispensable “per a dur a terme una autèntica renovació de les polítiques públiques de simplificació administrativa, ja que per coherència era necessari integrar davall un mateix paraigua els òrgans amb competències en les matèries de simplificació i TIC per a evitar duplicitats i millorar la coordinació i eficiència”.

Així, ha indicat que la transformació digital en l’Administració pública “és essencial per a millorar l’eficiència, la transparència i la qualitat dels servicis oferits a la ciutadania. No es tracta només d’incorporar tecnologia, sinó de fer canvis normatius i estructurals que permeten una verdadera modernització del sector públic”.

Ruth Merino ha explicat que, en este context, la simplificació administrativa juga un paper fonamental “ja que permet reduir càrregues burocràtiques, eliminar procediments innecessaris i facilitar la relació entre l’Administració i la ciutadania”.

“Per a aconseguir-ho, és imprescindible implementar polítiques que fomenten la innovació, la interoperabilitat entre sistemes i la capacitació digital del personal públic per a garantir així una transformació sostenible i centrada en les persones”, ha afegit la consellera.

Amb la creació de la CITSA es pretén que els plans i estratègies en els dos àmbits estiguen perfectament identificats, alineats i impulsats de manera conjunta. La comissió, adscrita a la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC), està composta per representants de totes les conselleries, i de les persones responsables de les àrees de tecnologies de la informació, innovació i simplificació administrativa.

D’esta manera, es garantix una visió transversal, cohesionada i eficient dels grans projectes transformadors en marxa, com el nou Canal Empresa, la Carpeta Ciutadana, o la implantació del gestor d’expedients únic per a tota la Generalitat.

Objectius i funcions

La comissió es marca com a principals objectius reduir tràmits i càrregues administratives; fomentar l’administració electrònica; aprofitar tecnologies com la intel·ligència artificial; millorar la qualitat i eficiència dels servicis públics; coordinar esforços entre els diferents departaments de la Generalitat, així com impulsar la ciberseguretat i el govern de la dada.

Entre les funcions de la CITSA figuren tant millorar el coneixement dels procediments administratius i de la seua tramitació íntegrament electrònica, com fomentar l’anàlisi i agilitació d’estos processos i promoure la col·laboració i cooperació amb altres administracions i entitats públiques per a la racionalització dels recursos TIC.

La CITSA exercirà també com a òrgan responsable funcional dels principals servicis i aplicacions comunes de la Generalitat, com els sistemes de gestió de subvencions, sancions o responsabilitat patrimonial. Esta nova estructura garantix una gestió coordinada i homogènia dels procediments clau, millorant la seua eficiència, traçabilitat i adaptació tecnològica en tots els departaments.

A més, esta comissió podrà crear grups de treball tècnics per a accelerar projectes estratègics, com l’automatització de procediments, la racionalització normativa o l’impuls del govern de la dada. Amb això, la Generalitat reforça el seu compromís per oferir una administració més àgil, accessible i centrada en les persones.

Finalment, la reunió ha permés als assistents conéixer els projectes estratègics del Pla Simplifica, així com l’evolució del Pla estratègic de transformació digital de l’Administració (GEN Digital 2025). D’altra banda, s’ha analitzat l’impacte de la riuada del passat 29 d’octubre en els servicis TIC de la Generalitat.
 

Galeria d'imatges