Detalle nota de prensa - Comunica GVA
El Consell ratifica la contractació d’emergència del servici de diagnòstic analític de la repercussió de les inundacions sobre el Parc Natural de l’Albufera
- Este servici, que analitzarà l’impacte de la dana en els ecosistemes del parc natural així com les necessitats d’acció per a la seua restauració, té un cost de 642.699 euros
- Des del mes de gener passat i durant tot l’any, els equips investigadors prendran mostres i analítiques de l’aigua del llac i del parc
El Consell ha ratificat la contractació d’emergència del servici de diagnòstic analític de la repercussió de la dana del passat mes d’octubre sobre el Parc Natural de l’Albufera de València, així com de detecció de les necessitats d’acció per a la seua restauració íntegra.
Este contracte té un cost de 642.699 euros i ha sigut estructurat en cinc lots adjudicats a diferents instituts i grups d’investigació de les universitats valencianes, que duran a terme els estudis fins al 31 de desembre.
La riuada provocada va transportar almenys 100 hm³ d’aigua cap al parc natural, arrossegant amb si una quantitat indeterminada de residus i contaminants d’origen urbà, agrícola i industrial, que han causat un greu impacte sobre este espai natural.
Des de la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori es va dur a terme un primer seguiment de l’impacte, però es va observar la necessitat de fer diferents anàlisis amb mitjans més especialitzats per a conéixer les conseqüències que este augment de cabal i entrada de contaminants podria tindre sobre la biodiversitat i el funcionament dels ecosistemes del Parc Natural de l’Albufera.
A més de les anàlisis, el contracte també preveu l’elaboració d’un pla d’acció per a la restauració integral del Parc. Per al seu desenrotllament es precisa un ampli seguiment de diferents variables ambientals en les següents línies de treball: avaluació dels canvis en les comunitats biològiques, així com en la metagenòmica de poblacions i la identificació de contaminants emergents; una anàlisi espacial i temporal dels canvis estructurals i qualitatius dels ecosistemes tant terrestres com aquàtics, complementant les tècniques tradicionals de mostreig puntual amb l’ús de sistemes d’informació geogràfica (GIS).
També es fa un estudi de l’estat de les espècies piscícoles i la possible presència de tòxics, així com sobre els canvis de la qualitat i salinitat del sòl i la seua afecció a l’agricultura.
Finalment, es monitoren els processos d’erosió i sedimentació en marjal, barrancs i llac, ja que estes dades són fonamentals per a avaluar el desplaçament de contaminants i sediments que poden afectar el funcionament de l’ecosistema.