Medi Ambient, Infraestructures i Territori

El Consell autoritza dos convenis entre l’EPSAR i els ajuntaments de València i Benidorm per a la gestió d’aigües residuals per 19 milions d’euros

15/04/2025
  • L’acord amb l’Ajuntament de València per a la neteja del tram final del col·lector nord de la ciutat i els treballs d’obra civil auxiliars té un pressupost de 4.460.062 euros
  • El conveni amb l’Ajuntament de Benidorm arreplega el finançament i execució d’actuacions de millora en les depuradores de la localitat, les actuacions de la qual ascendixen a 14.520.000 euros

 

El Ple del Consell ha aprovat dos acords de cooperació en matèria de gestió d’aigües residuals entre la Generalitat, l’Entitat de Sanejament d’Aigües Residuals (EPSAR), i els Ajuntaments de València i Benidorm, que ascendixen a prop de 19 milions d’euros.

El conveni amb l’Ajuntament de València per a la neteja del final del tram III del col·lector nord de la ciutat i els treballs d’obra civil auxiliars té un pressupost de 4.460.062 euros, dels quals la Conselleria de Medi Ambient, a través de l’EPSAR aportarà 4.320.034 euros, i l’Ajuntament de València 140.028 euros.

Este conveni, que tindrà una vigència de quatre anys, determina la participació de les dos institucions en el finançament dels costos de neteja, i dels treballs d’obra civil auxiliars que són necessaris per a prestar adequadament el servici de sanejament i depuració de les aigües residuals del municipi de València, així com l’execució de nous accessos als col·lectors per a la retirada de residus i el desviament dels servicis afectats.

Els costos de funcionament i manteniment dels col·lectors generals i depuradores de titularitat de l’Ajuntament de València, entre els quals s’inclou el col·lector nord en la part final del tram III, es financen a través l’EPSAR.

Este col·lector ha patit problemes molt severs d’obstrucció, en els últims anys, a causa fonamentalment de l’acumulació, entre altres residus, de tovalloletes higièniques, així com per sedimentació de llots i arenes per la falta de pendent de les conduccions.

Esta situació ha obligat l’Ajuntament a fer, des de 2017 fins a 2022, diversos treballs de neteja puntuals i retirada de residus de l’interior del col·lector per a evitar el col·lapse de la infraestructura, i queda pendent de realitzar una neteja completa en tot el tram afectat.

En definitiva, i per a evitar situacions d’emergència higienista i mediambiental, es considera necessari aplicar també una neteja completa i intensiva en el tram de col·lector tractat.

Obres de millora en la depuradora de Benidorm

D’altra banda, el Consell autoritza la subscripció de l’acord entre la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, a través de l’EPSAR, i l’Ajuntament de Benidorm per al finançament i execució d’actuacions de millora en les depuradores de la localitat, tant en les estacions de bombament d’aigües residuals (EBAR) com en l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR).

L’import de les actuacions ascendix a 14.520.000 euros, dels quals l’Ajuntament de Benidorm n’assumix el 10 %, 1,4 milions d’euros i l’EPSAR finança el 90 % restant, la qual cosa suposa 13 milions d’euros.

L’acord definix la participació de les parts firmants en l’execució de les infraestructures en matèria de sanejament i depuració previstes a Benidorm, així com de les actuacions de millora i condicionament de les instal·lacions existents.