Detalle nota de prensa - Comunica GVA
Mazón: “Amb l’entrega de l’autorització ambiental integrada fem el pas definitiu per a la posada en marxa de la gigafactoria de PowerCo a Sagunt”

- Destaca que “des de l’admissió a tràmit a la tardor de 2024, s’ha resolt en un temps rècord de sis mesos, complint tots els tràmits i informes preceptius i amb total transparència”
- Assenyala que la Generalitat “ha mobilitzat o compromés fins al moment més de 600 milions d’euros d’inversió perquè la planta de PowerCo marque un abans i un després en la història industrial de la nostra terra”
- Anuncia que la construcció de la nova estació depuradora d’aigües residuals de Sagunt i la seua àrea industrial, amb un pressupost de 62 milions d’euros, “començarà abans de l’estiu”
- Subratlla que “la Comunitat Valenciana és terra d’oportunitats i de certeses i la Generalitat sempre serà un aliat a l’hora de desenrotllar projectes estratègics i oferir seguretat jurídica”
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha destacat que, “amb l’entrega de l’autorització ambiental integrada (AAI), fem el pas definitiu per a la implantació i la posada en marxa de la gigafactoria de PowerCo a Sagunt”.
El cap del Consell ha assenyalat que “la Comunitat Valenciana se situa una vegada més en l’avantguarda de la producció d’automòbils mig segle després de l’arribada de Ford a Almussafes, amb la següent revolució tecnològica que representa la mobilitat elèctrica”.
En este sentit, ha subratllat que “era lògic que declaràrem la gigafactoria com a projecte d’interés autonòmic i aplicàrem en la seua tramitació les normatives especials posades en marxa per este Consell en matèries de propietat intel·lectual, secret industrial i protecció de dades”.
Així, ha indicat que, amb l’autorització ambiental integrada no només s’autoritza l’activitat, sinó que se certifica que s’operarà amb total seguretat i complint els requisits ambientals.
“Estem convençuts que una instal·lació de les característiques de la gigafactoria, amb tota la seua rellevància estratègica, garantirà la protecció del medi ambient i la salut pública”, ha remarcat el president, ja que amb esta resolució es regulen aspectes com les emissions atmosfèriques, els abocaments d’aigües, la gestió de residus i l’eficiència en l’ús de recursos.
Per la seua banda, el CEO de PowerCo ha remarcat que l’aprovació de l’AAI “és un pas fonamental no només per a PowerCo sinó per al conjunt de l’economia valenciana”, i s’ha mostrat convençut que “de nou, la col·laboració publicoprivada funciona amb èxit i dona resultats”.
A més, en relació amb l’AAI, Rottman ha agraït el treball dels dos equips “perquè junts hem aconseguit que este projecte complisca els estàndards més alts d’eficiència energètica, protecció mediambiental i qualitat”.
Així mateix, ha indicat que “en els últims mesos, en un important exercici de transparència, hem sotmés el nostre projecte íntegrament tant a consulta pública com a l’anàlisi de 18 entitats públiques distintes i, a més, hem adquirit un important compromís mediambiental amb la implantació de les millores tècniques disponibles i alternatives més sostenibles i eficients en àmbits com l’ús d’aigua reciclada, la reducció d’emissions a l’atmosfera o la minimització de residus”.
Tot això, ha asseverat el CEO de PowerCo, “posa de manifest el nostre compliment estricte de la normativa mediambiental, però també la nostra voluntat decidida d’implantar a València un projecte industrial innovador i eficient”.
Un tràmit en temps rècord
El procés de tramitació de l’autorització ha involucrat 18 organismes administratius que han participat en reunions amb els promotors i en l’elaboració d’informes tècnics.
Durant la seua intervenció, Carlos Mazón ha destacat que “la magnitud i singularitat del projecte de PowerCo ha suposat un desafiament tecnològic i administratiu sense precedents a Europa” i ha assenyalat que “des de l’entrada en vigor de la Llei de prevenció i control integrat de la contaminació en 2002, esta ha sigut l’autorització amb major nombre d’organismes consultats, reflectint un esforç significatiu d’integració i prevenció ambiental”.
PowerCo va presentar la seua sol·licitud formal el 26 de juny de 2024 i es va admetre a tràmit el 3 d’octubre. Posteriorment, el 8 d’abril, la Comissió d’Anàlisi Ambiental Integrada va analitzar l’autorització en sessió ordinària, que és el pas previ per a la concessió de l’autorització. Concessió que va firmar la Direcció General de Qualitat i Educació Ambiental de la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori.
Així, el president ha posat en relleu que “des de l’admissió a tràmit a la tardor de 2024, s’ha resolt en un temps rècord de sis mesos, complint tots els tràmits i informes preceptius i amb total transparència”.
En esta línia, ha traslladat la seua felicitació al personal de la Generalitat i a la resta de personal involucrat, “que han treballat amb una diligència exemplar per a tramitar esta autorització”.
Aposta inversora de la Generalitat
Carlos Mazón ha subratllat que “el compromís del Consell amb la gigafactoria no es limita a l’eficàcia administrativa. Cal sumar l’aposta inversora de prop de 150 milions d’euros per a executar les infraestructures complementàries imprescindibles per al desenrotllament de l’activitat de la planta”.
D’una banda, la Generalitat ja ha licitat el contracte d’obres per a la construcció de la nova estació depuradora d’aigües residuals de Sagunt i la seua àrea industrial, amb una inversió que ascendix als 62 milions d’euros i un termini d’execució de 25 mesos.
En este sentit, el president ha anunciat que “la previsió és que les obres d’esta depuradora comencen abans de l’estiu per a tractar fins a 30.000 metres cúbics d’aigua diaris i que, a més de la planta i la seua àrea industrial, donarà servici a Sagunt, Estivella, Albalat del Tarongers, Gilet i Petrés”.
D’altra banda, s’està avançant en el desenrotllament de l’àrea logística de Parc Sagunt II amb l’adjudicació de la primera fase de la plataforma intermodal de Sagunt, fonamental per al desenrotllament del parc industrial i logístic més gran d’Europa.
Una infraestructura de transport i logística que, tal com ha destacat Mazón, “és finançada íntegrament per la Generalitat per un import de 84 milions d’euros amb un termini d’execució de tan sols 24 mesos”.
A més, cal afegir el vial estructural per a unir Parc Sagunt I amb Parc Sagunt II, el polígon Camí de la Mar i l’AP7 i que estarà en funcionament el juny de 2025.
Igualment, Mazón ha fet valdre altres iniciatives com el Battery Campus, “en el qual s’invertiran 35 milions d’euros per a la creació d’una instal·lació de Formació Professional especialitzada”.
Així, ha destacat que “en suma, la Generalitat ha mobilitzat o consignat fins hui més de 600 milions d’euros d’inversió per a posar en marxa la major inversió estratègica de la nostra història”.
El cap del Consell ha subratllat que “la Comunitat Valenciana és terra d’oportunitats i de certeses i la Generalitat sempre serà un aliat a l’hora de desenrotllar projectes estratègics i oferir seguretat jurídica”.
En este sentit, ha fet valdre les apostes inversores en sectors d’alta tecnologia que en tot just dos anys han anat arribant a la nostra terra i que “freguen els 10.000 milions d’euros i la creació de prop de 40.000 llocs de treball”.
Projectes com el d’Armonia Green Comunitat Valenciana d’Ignis Energía per a la producció d’amoníac verd, el clúster de producció d’hidrogen verd de BP a Castelló, la fabricació de 504 tramvies d’última generació per part de Stadler, el projecte Activa Safor per a la creació d’una plataforma logística d’ALEHOP, la planta de biotecnologia d’Edwards Lifescience i el projecte Digital Valley.