Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Economia Circular

Marián Cano exposa davant l’OCDE la posada en marxa de l’Observatori de Simbiosi Industrial de la Comunitat Valenciana

15/04/2025
Marián Cano exposa davant l’OCDE la posada en marxa de l’Observatori de Simbiosi Industrial de la Comunitat Valenciana
  • La consellera ha intervingut en una jornada de l’Organització per a la Cooperació i el Desenrotllament Econòmic (OCDE) sobre economia circular
  • La titular d’Innovació ha recordat que la Comissió Europea va seleccionar a la Comunitat Valenciana per a unir-se a la Iniciativa de Ciutats i Regions Circulars

 

Paris.

La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Marián Cano, ha intervingut en una jornada de l’Organització per a la Cooperació i el Desenrotllament Econòmic (OCDE) sobre els estudis locals i regionals sobre economia circular. L’esdeveniment, titulat ‘Urban Days’, s’ha desenrotllat en la seu central de l’OCDE a París.

En la seua intervenció, la consellera ha explicat que “l’economia circular en la Comunitat Valenciana està en desenrotllament, impulsada principalment per accions de política nacional i amb un enfocament particular en la simbiosi industrial”. D’entre estes accions, ha destacat “la posada en marxa de l’Observatori de Simbiosi Industrial, així com d’una sèrie de ferramentes digitals destinades a facilitar l’intercanvi de materials entre empreses, aprofitant les fortaleses del seu sector manufacturer”.

Marián Cano ha puntualitzat que l’esmentat observatori “és una estructura col·laborativa posada en marxa per l’Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (IVACE+i), organisme que forma part la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme. La idea va sorgir d’un projecte europeu que liderem: TRIS, o Transicions Regionals cap a la Simbiosi Industrial”.

“Entre 2016 i 2021, TRIS ens va ajudar a aprendre d’altres regions europees i identificar bones pràctiques en simbiosi industrial: com els residus d’una empresa poden convertir-se en recursos per a una altra. Però, igual d’important, ens va ajudar a començar a pensar estratègicament: com podríem escalar estes pràctiques a tota una regió? Ací va ser quan ens vam adonar que teníem una cosa potent en les nostres mans: un enfocament capaç de donar vida a la nostra estratègia d’economia circular i contribuir al Pacte Verd Europeu”, ha exposat la representant del Govern Valencià.

Marián Cano ha continuat relatant que, “després de finalitzar el projecte, com a Generalitat seguim avant a través d’AIDIMME, el nostre centre tecnològic regional, finançant la creació d’una plataforma digital per a connectar empreses, permetent-los intercanviar materials infrautilitzats, energia, aigua i altres recursos”.

La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme ha afegit que ha sigut “essencial per a l’èxit de l’Observatori el model de governança. No és només de dalt a baix, ni impulsat únicament pel sector públic. És una verdadera aliança entre organismes públics, organitzacions empresarials i el sistema d’investigació i tecnologia. Encara més important, són les mateixes empreses les que s’han apropiat del procés. Veuen el valor. La seua implicació és el que ens ha permés portar este concepte a la majoria dels sectors productius de la regió i connectar-lo amb associacions industrials locals i actors territorials”.

Iniciativa de Ciutats i Regions Circulars

Així mateix, la representant del Govern Valencià ha recordat que la Comissió Europea va seleccionar la Comunitat Valenciana per a unir-se a la Iniciativa de Ciutats i Regions Circulars (CCRI): “El seu suport continu a través de la CCRI ens ha permés formar part d’un entorn col·laboratiu en el qual aprenem d’altres, compartim experiències i accelerem el nostre propi progrés”.

La consellera ha afegit que “el nostre objectiu és avançar en l’economia circular a través de la simbiosi industrial, però també anar més enllà: construir ecosistemes plenament simbiòtics. Això significa no solament intercanvis aïllats entre dos empreses, sinó xarxes completes en les quals materials, energia i informació fluïxen de manera intel·ligent i eficient”.

“Per a aconseguir-ho, estem realitzant un mapatge exhaustiu dels fluxos de materials en tota la regió, i ja comencem a vore resultats prometedors. M’agradaria destacar el progrés que hem aconseguit en simbiosi energètica, especialment a través de comunitats energètiques en polígons industrials pròxims a zones urbanes. Això obri possibilitats de col·laboració entre la indústria i els municipis, que és una peça clau del trencaclosques”, ha ampliat la consellera.

“Des del principi -ha explicat Marián Cano- hem construït un mapa de participació que inclou associacions empresarials sectorials i regionals, juntament amb les entitats de gestió i modernització dels nostres polígons industrials. Estes entitats tenen un gran potencial per a convertir-se en motors locals de la simbiosi. Este desplegament territorial ens està ajudant a integrar el concepte de manera més àmplia i vincular-lo al desenrotllament local”.

“Necessitem ampliar la simbiosi industrial per a incloure vincles més forts entre la indústria i les àrees urbanes i metropolitanes. Els residus industrials, com l’aigua, poden servir a necessitats urbanes com reg o neteja de carrers, mentres que les ciutats poden subministrar energia als parcs industrials usant xarxes de calor urbana alimentades per residus orgànics d’abocadors. Es tracta de crear fluxos bidireccionals”.

“Actualment, estem treballant en proves de concepte amb socis públics i privats, per exemple, la recuperació d’aigües residuals industrials per a usos urbans com la neteja de carrers. Este tipus de projectes només és possible gràcies al suport tècnic d’universitats i instituts tecnològics, que ens ajuden a avaluar la viabilitat i assegurar que puguem escalar el que funciona”, ha conclòs la consellera.

 

Galeria d'imatges