Visor detalle nota de prensa

Vicepresidència segona i Conselleria per a la Recuperació Econòmica i Social de la Comunitat Valenciana
Pla de reconstrucció

Recuperació recomana als municipis afectats per la riuada separar els conductes d’aigües residuals i pluvials en la renovació del clavegueram

16/04/2025
  • Les xarxes de sanejament separatives optimitzen les estacions de bombament i depuració, reduïxen l’impacte ambiental i ajuden a evitar desbordaments
  • El pla de recuperació Endavant aposta per este disseny hídric “per a assegurar un sistema més eficient en el futur”, segons el secretari autonòmic per a la Recuperació

La Vicepresidència Segona i Conselleria per a la Recuperació Econòmica i Social ha traslladat als municipis afectats per la riuada la recomanació de separar els conductes d’aigües residuals i pluvials al renovar el clavegueram danyat.

Davant de les obres que necessiten escometre els ajuntaments per a substituir el clavegueram danyat el passat 29 d’octubre, la Vicepresidència Segona ha apuntat, en un document, “l’especial conveniència” de conformar xarxes de sanejament separatives per a optimitzar les estacions de bombament i depuració, reduir l’impacte ambiental i ajudar a evitar desbordaments.

El pla de recuperació Endavant dissenyat per la Conselleria aposta també per este disseny hídric “per a assegurar un sistema més eficient en el futur”, segons ha assenyalat el secretari autonòmic per a la Recuperació Econòmica i Social, Venancio Aguado.

Aguado ha explicat que el sistema separatiu permet reduir l’impacte ambiental, millorar el funcionament de les estacions de bombament i depuració i minimitzar els riscos d’abocament d’aigües residuals al medi durant episodis de pluja. “En la recuperació no n’hi ha prou amb tornar al punt de partida, sinó que cal aprofitar l’oportunitat per a fer les coses millor”, ha assegurat.

Enfront del sistema tradicional d’arreplegar tots els tipus d’aigua en una mateixa conducció, els experts estan apostant per separar les aigües netes procedents de la pluja de les aigües contaminades residuals, ja que requerixen un tractament especial.

Així mateix, tal com arreplega el comunicat que s’ha traslladat als ajuntaments, les xarxes unitàries “resulten especialment vulnerables davant de pluges intenses, cosa que provoca sobrecàrregues en el sistema, abocaments insuficientment tractats i la presència de sediments en les conduccions, que afecten l’eficiència de les instal·lacions de depuració”.

Per contra, les xarxes separatives permeten gestionar de manera diferenciada l’aigua de pluja, que pot dirigir-se directament a llits sense necessitat de tractament complex, amb la qual cosa es descarreguen els sistemes de sanejament i clavegueram i es millora la seua capacitat operativa.

Cal recordar que l’última riuada va generar danys de 359 milions d’euros en el clavegueram dels municipis afectats, tal com arreplega l’informe de diagnòstic elaborat per la Vicepresidència Segona.

La recomanació de la Vicepresidència Segona d’aprofitar les obres de rehabilitació en infraestructures municipals greument danyades, “per a avançar cap a models més eficients, sostenibles i adaptats a la realitat climàtica actual”, ve recolzada per diverses mesures, tant estatals com autonòmiques.

Entre estes, cal citar la planificació hidrològica estatal recollida en el Pla nacional de depuració, sanejament, eficiència, estalvi i reutilització (DSEAR) i la normativa autonòmica vigent a través del Decret legislatiu 1/2021, del Consell, d’ordenació del territori o el Pla d’acció territorial sobre prevenció del risc d’inundació en la Comunitat Valenciana (PATRICOVA), que establix la preferència per esta mena de xarxes en les actuacions urbanístiques i de renovació.