Visor detalle nota de prensa

Vicepresidència segona i Conselleria per a la Recuperació Econòmica i Social de la Comunitat Valenciana
Recuperació

La Generalitat obri els espais dels centres educatius a clubs esportius i entitats socioculturals que han perdut les seues instal·lacions per la riuada

21/04/2025
  • Gimnasos, pistes esportives o sales d’actes de centres escolars públics podran ser usats per associacions fora de l’horari lectiu
  • Paiporta, Massanassa, València, Quart de Poblet, Sedaví, Algemesí, Mislata, Albalat de la Ribera, Picassent i Requena han activat ja esta possibilitat

 

La Vicepresidència Segona i Conselleria per a la Recuperació Econòmica i Social de la Comunitat Valenciana, en col·laboració amb la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, ha activat la possibilitat que espais dels centres educatius públics, com gimnasos, pistes esportives o sales d’actes, puguen ser usats fora de l’horari lectiu per ajuntaments, clubs esportius, associacions culturals i altres col·lectius que han perdut les seues instal·lacions per la riuada.

La mesura té com a finalitat garantir que consistoris i entitats socials continuen oferint servicis i activitats essencials a la ciutadania mentres les seues infraestructures municipals habituals no es troben operatives. La iniciativa forma part de les accions contemplades dins del Pla de recuperació Endavant, orientat a donar suport a la recuperació econòmica i social dels municipis afectats per la riuada.

El secretari autonòmic per a la Recuperació Econòmica i Social, Venancio Aguado, ha explicat que “des del Consell hem volgut oferir una solució immediata i eficaç als municipis fins que les infraestructures estiguen acabades i siguen completament segures. Recuperar és també garantir que els espais públics continuen complint una funció social i comunitària provisional”.

Aguado ha assenyalat que el teixit associatiu i comunitari realitza una labor “essencial i insubstituïble en els municipis”. “Estes entitats generen espais de reunió i relació, oferixen llocs de referència i suport als veïns i enfortixen les seues relacions i vincles, millorant la seua qualitat de vida. Per això hem volgut que continuen disposant d’estos llocs, per a assegurar que la recuperació siga la més ràpida i eficaç possible”.

16 sol·licituds

Des de la posada en marxa del procediment s’han rebut un total de 16 sol·licituds d’ocupació temporal vinculades a municipis afectats per la riuada. Entre els municipis que ja han activat esta via de col·laboració es troben Paiporta, Massanassa, València, Quart de Poblet, Sedaví, Algemesí, Mislata, Albalat de la Ribera, Picassent i Requena.

Les cessions s’estan utilitzant tant per a activitats esportives com per a actes culturals, socials o institucionals de distint tipus, com ara oposicions municipals o actes de comissions falleres.

Procediment àgil

La tramitació de les sol·licituds per a l’ús d’IES o de centres d’FP es fa a través de les direccions territorials de la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, mitjançant un procediment àgil que permet als ajuntaments formalitzar la petició, aportar la documentació requerida i designar un responsable d’ús.

Una vegada rebuda, l’autorització es resol des de la mateixa direcció territorial, sense necessitat d’intervenció directa dels centres educatius, agilitzant els terminis de resposta. Quant a l’autorització de l’ús dels col·legis públics esta correspon als ajuntaments.

Impacte de la riuada

L’impacte de la riuada en el teixit social i comunitari va suposar que 168 locals d’associacions culturals es veren afectats amb danys que arriben als 20 milions. També van patir desperfectes 350 clubs esportius, per import de 10 milions, i les pèrdues per suspensió d’esdeveniments i activitats arriben als 40 milions, segons l’Informe de diagnòstic sobre la riuada elaborat per la Vicepresidència Segona.