Visor detalle nota de prensa

Conselleria d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació
Les Arts

Les Arts acull la tercera edició del Festival Fronteras amb María Dueñas, Rafa Lahuerta, María José Llergo i Marcel Barrena

13/05/2025
Les Arts acull la tercera edició del Festival Fronteras amb María Dueñas, Rafa Lahuerta, María José Llergo i Marcel Barrena
  • El festival se celebra del 28 al 31 de maig entre Les Arts, el Palau de la Música, biblioteques municipals i llibreries de l’Horta Sud
  • Converses, trobades privades, tallers, recitals i música en directe al voltant de la fusió entre la literatura i la música

 

El Palau de les Arts Reina Sofia tornarà a ser la seu principal del Festival Fronteras, la cita que reunix en la ciutat de València grans figures del panorama artístic nacional per a aprofundir en la relació entre la música i literatura.

Noms de la talla de María Dueñas, Vanessa Montfort, María José Llergo, Lidia García, Rafa Lahuerta, Arnau Bataller, Mario Marzo, Nacho Castellanos, Marcel Barrena, Carey, El Vomitorio, Susana Fortes, Aaron Sáez o Enrique Viana protagonitzen les propostes d’esta tercera edició.

Del 28 al 31 de maig, Fronteras València, que està organitzat pel Palau de les Arts, l’Ajuntament de València i La Fábrica, acostarà al públic figures, artistes, periodistes i creadors, a través de converses, trobades i concerts en directe.

Així s’ha anunciat en la presentació del festival, en la qual han estat presents la secretària autonòmica de Cultura, Pilar Tebar, el regidor de Cultura en l’Ajuntament de València, José Luis Moreno, el director artístic de Les Arts, Jesús Iglesias Noriega, i el director artístic de Fronteras València, Jesús Ruiz Mantilla.

La secretària autonòmica ha destacat la importància d’apostar per Les Arts “com a gran espai de trobada per a la vida cultural en el qual, a més de la música i les arts escèniques, tinguen cabuda altres disciplines capaces d’acostar nous públics que puguen gaudir i trobar el seu espai que és molt més que un centre d’arts”.

En eixe sentit, Pilar Tebar ha donat també la “benvinguda a totes les propostes que inciten el diàleg, el debat i la interacció entre les diferents disciplines artístiques per a enriquir la vida cultural que des de les institucions públiques s’oferix a la ciutadania”.

Per la seua banda, el regidor d’Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals de l’Ajuntament de València, José Luis Moreno, ha subratllat la rellevància d’esta nova edició del Festival Fronteras com “una aposta decidida per la cultura en majúscules, per un diàleg transversal entre la música i la literatura que ens permet acostar la ciutadania als creadors i a noves maneres de gaudir de l’art”.

Moreno ha destacat, a més, la implicació de les biblioteques municipals i llibreries locals: “Este festival no solament ocupa grans escenaris, sinó que també s’endinsa en els barris, en les nostres biblioteques i llibreries, per a crear ponts amb la ciutadania i visibilitzar espais culturals clau per a la vida comunitària”.

Igual que la passada edició, l’epicentre del festival estarà en Les Arts a on se celebraran múltiples trobades, al qual se suma novament el Palau de la Música per a acollir l’acte de clausura.

Així mateix, una selecció de biblioteques municipals es convertix en els espais a on els músics es trobaran amb els amants de la lectura i de la música. Enguany, i gràcies a la col·laboració amb el Gremi de Llibrers de València, Fronteras arribarà fins a les llibreries de l’Horta Sud, a on es realitzaran trobades amb autors convidats, i d’esta manera es donarà suport a un sector molt afectat per les passades inundacions.

En els escenaris del 28 al 31 de maig

Les Arts, com a seu principal del festival, acollirà gran part de les converses i activitats. En este cas, el seu escenari rebrà la conversa inaugural, una gran trobada entre l’escriptora María Dueñas i Lidia García, divulgadora i experta en copla, en la qual les dos recorreran la nostra història a través de l’escriptura i de les tradicions. També participarà Marcel Barrena (director d’El 47, amb cinc Premis Goya, entre ells a millor pel·lícula) que conversarà amb Arnau Bataller, autor de la banda sonora del film, sobre la importància de la música per a acompanyar les històries.

Fronteras rep en esta edició una actuació híbrida entre la música i la paraula interpretada pels artistes Mario Marzo i Nacho Castellanos, que es reuniran amb l’escriptora Susana Fortes, entre la veu i el piano. Mentres que Aaron Sáez (membre de Varry Brava i de Carey) estarà juntament amb l’escriptor valencià Rafa Lahuerta, en una conversa sobre l’eclecticisme musical que ha dominat el panorama valencià.

I, finalment, la cita es trasllada al Palau de la Música, a on el públic podrà escoltar la recentment guanyadora del Premi Espasa de novel·la, Vanessa Montfort juntament amb una de les noves veus del panorama musical, María José Llergo, a on ens parlaran de la importància de les bones històries i de saber transmetre-les.

Igual que en edicions passades, la música en directe estarà molt present. Actuarà Carey, format per Aaron Sáez (Varry Brava) i el guitarrista Antonio Turro, que evocaran ritmes de jazz, bolero i cuplet. També, i gràcies a la col·laboració amb Berklee València, hi haurà ball juntament amb Alida McKeon, cantant i compositora de jazz i pop, Drew Keeve, violista i compositor, i Auriyan Tillman, cantant de jazz i soul, acompanyat al piano per Gavin Rushing. Finalment, els assistents faran una volta en clau d’humor per diversos llibrets d’òpera amb el tenor Enrique Viana i el pianista Ramón Grau.

Fronteras València continua apostant per les trobades més íntimes, en les quals escriptors, músics, directors i creadors podran trobar-se amb els seus públics i respondre preguntes. Els ‘Cafés amb...’ en esta ocasió tindran com a protagonistes el director Marcel Barrena, la divulgadora Lidia García i els escriptors Rafa Lahuerta i Susana Fortes.

A més, gràcies a la col·laboració amb el Gremi de Llibrers de València, enguany l’activitat es trasllada fins a algunes llibreries afectades per les inundacions del 29 d’octubre. La primera activitat tindrà lloc en Somnis de paper (Benetússer) juntament amb l’escriptor Rafa Lahuerta. Així mateix, l’escriptora èxit de vendes María Dueñas es traslladarà fins a Passarella Store (Picanya), en una trobada moderada pel director artístic del Festival, Jesús Ruiz Mantilla, mentres que la llibreria La Moixeranga (Paiporta) acollirà la reconeguda escriptora Vanessa Montfort.

La música a les biblioteques!

El festival també planteja trencar amb les fronteres entre la música i els llibres amb la proposta d’activitats a les biblioteques. Enguany, igual que amb les llibreries, Fronteras i l’Ajuntament de València han volgut incorporar alguns dels barris de la ciutat afectats per la riuada. Per tant, quatre seran els espais participants: en la Biblioteca de Castellar-L’Oliveral – Matilde Ramos realitzarà taller d’El Vomitorio, el pòdcast de Mario Marzo i Nacho Castellanos que té més de 4,7 milions d’oients, en el qual es revelaran els secrets per a transformar la divulgació musical en una experiència divertida i viral.

En L’Alqueria de Sedajazz (La Torre- Faitanar), Arnau Bataller, compositor de la banda sonora d’El 47, desgranarà l’art de fer música per al cine en una conferència. En la Biblioteca del Cabanyal-Canyamelar - Casa de la Reina, la divulgadora i experta en copla Lidia García, autora del pòdcast ¡Ay Campaneras! parlarà de la importància d’este gènere musical en la nostra història i de la seua recuperació. Finalment, el viatge des de l’havanera al reggaeton serà el tema de la conferència acompanyada de música en directe de la biblioteca d’Arrancapins-Eduard Escalante, de la mà de Carey (Aaron Sáez i Antonio Turro).

Càpsules de poesia i música en valencià

Una de les grans novetats d’enguany, amb la qual es pretén realçar el teixit artístic valencià, són les càpsules de poesia i música en valencià, una proposta dissenyada en col·laboració amb el Festival Vociferio, a on s’oferiran uns intermezzos pensats per a gaudir abans de les grans converses en l’escenari de Les Arts. En estes, poetes com David Silvestre, Elsa Moreno i Víctor Benavides (Premi Vicent Andrés Estellés, 2024) delectaran al públic amb els seus versos, acompanyats pel mestratge musical de Gustavo Giménez, el qual utilitza la gola i la boca com a instrument.

Totes les activitats del programa són gratuïtes i d’accés lliure fins que es complete l’aforament.

El Festival ‘Fronteras: literatura y música’ a València està organitzat per Les Arts-Generalitat, la regidoria d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València juntament amb la seua xarxa de biblioteques municipals i La Fábrica. Compta amb la col·laboració del Palau de Música, del Gremi de Llibrers de València, Berklee València i Vociferio.

 

Galeria d'imatges