Detalle nota de prensa
Visor detalle nota de prensa
Medi Ambient verifica la producció de 38.208 ous de ‘Triops cancriformis’, l’espècie viva més antiga de la Terra, en enclavaments de la Comunitat Valenciana durant 2024

- Es tracta d’un invertebrat emblemàtic en estanys temporals mediterranis
- Els tècnics han comprovat l’eclosió amb èxit en 10 dels 18 enclavaments amb presència original d’esta espècie
La Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori ha verificat que durant 2024 va haver-hi una producció de 38.208 ous de Triops cancriformis, segons l’informe anual sobre la presència d’esta espècie en enclavaments de la Comunitat Valenciana, que ha elaborat el Servici de Vida Silvestre i Xarxa Natura 2000 de la Direcció General de Medi Natural i Animal.
Els Triops, coneguts popularment com a ‘tortuguetes’ per la forma arredonida i inflada de la seua closca, són un invertebrat emblemàtic en tolles temporals mediterrànies. Es considera l’animal viu més antic de la Terra, ja que la seua aparença no ha patit canvis des del Triàsic. Esta espècie està catalogada com a ‘vulnerable’ a causa del greu risc de desaparició en el litoral mediterrani.
L’informe de 2024 sobre Triops cancriformis en la Comunitat Valenciana destaca avanços significatius en la seua conservació i estudi. Actualment, es registren vint poblacions originals i cinc introduïdes, la qual cosa reflectix un esforç continu per mantindre i expandir la seua presència en la regió.
De la producció total estimada d’ous, gran part s’incorpora al reservori del Centre d’Aqüicultura i Estudis de Poblacions (CAEP), que actualment manté un banc amb 111.636 ous provinents de dotze poblacions diferents.
Així mateix, l’informe indica que s’han revisat 18 enclavaments amb presència històrica de ‘tortuguetes’, i s’ha aconseguit verificar l’eclosió en deu d’estes. A més, s’ha detectat un nou enclavament per a reintroducció a on també s’ha aconseguit l’eclosió amb èxit.
Reproducció en captivitat
Quant a la reproducció en captivitat, s’han criat exemplars procedents de cinc localitats valencianes, han pogut fer eclosió 1.065 larves i s’han obtingut 338 adults, 166 dels quals es destinen a cria i divulgació en aquaris, mentres que 172 romanen en tancs exteriors. A més, s’han realitzat dos cessions temporals i s’han reintroduït 25 exemplars i 3.250 ous en diferents localitats, amb dos soltes en diverses zones.
Cal assenyalar que la campanya de 2024 ha estat marcada per condicions climàtiques extremadament seques, que han afectat les eclosions d’ous. Malgrat això, s’ha dut a terme una revisió exhaustiva dels enclavaments i s’ha aconseguit confirmar la presència i eclosió en huit de les onze localitats conegudes en la província de Castelló. En la província de València, les pluges torrencials i les baixes temperatures han dificultat la detecció d’exemplars, amb la qual cosa s’han limitat les eclosions a dos dels huit enclavaments visitats.
Accions de conservació i sensibilització
Entre les accions de conservació i sensibilització destaquen els esforços en educació ambiental, que inclou la promoció del coneixement sobre les tolles temporals, el desenrotllament de programes en col·legis d’Alcoi i Ontinyent, la creació d’una tolla artificial en la finca El Port en col·laboració amb L’Arrel, i la cessió d’exemplars a l’Oceanogràfic per a reproducció i divulgació. Durant l’any, més de 1.300 visitants del CAEP han sigut informats directament sobre la biologia i conservació de Triops, cosa que ha contribuït a sensibilitzar la població sobre la importància dels seus hàbitats.
Des de 2018, amb la consolidació de programes de cria en captivitat i accions de seguiment i reintroducció, l’espècie ha experimentat una recuperació progressiva. La proposta d’incloure Triops cancriformis en el Catàleg valencià de fauna amenaçada reflectix el compromís de la regió amb la seua protecció i conservació.